Az EU jóváhagyta az újságírók és a médiaszolgáltatók politikai befolyással szembeni védelmét szolgáló jogszabályt

újságíró k

Az Európai Unió Tanácsa új jogszabályt fogadott el a tömegtájékoztatás szabadságának védelmére, a médiapluralizmus és a szerkesztői függetlenség szavatolására, illetve az újságírók és a médiaszolgáltatók politikai befolyással szembeni védelmére – tájékoztatott az uniós tanács kedden.

A brüsszeli közlemény szerint a tömegtájékoztatás szabadságáról szóló uniós jogszabály (EMFA) közös keretet hoz létre a médiaszolgáltatások számára az EU belső piacán, megkönnyítve számukra az EU-n belüli határokon átnyúló működést.

Az új szabályok biztosítják a polgárok jogát a szabad és sokszínű információkhoz való hozzáféréshez, és meghatározzák a tagállamok felelősségét az információk védelméhez szükséges megfelelő feltételek és keretek biztosításában – részletezték. Célja, hogy biztosítékokat vezessen be a szerkesztői döntésekbe való politikai beavatkozás elleni küzdelemre mind a magán-, mind a közszolgálati médiaszolgáltatók esetében, az újságírók és forrásaik védelmére, valamint a tömegtájékoztatás szabadságának és sokszínűségének szavatolására – emelték ki.

A rendelet választ ad a média megosztottságával, valamint a médiatulajdon átláthatóságának és az állami hirdetési források médiaszolgáltatók közötti elosztásának hiányával kapcsolatos aggodalmakra

– fogalmaztak.

A jogszabály létrehozza a médiaszolgáltatások független európai testületét, mely a nemzeti médiahatóságokból fog állni. Célja, hogy előmozdítsa az új törvény és az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv rendelkezéseinek alkalmazását valamennyi tagállamban, többek között azáltal, hogy véleményeket ad ki és segíti az Európai Bizottságot iránymutatások kidolgozásában – tájékoztattak.

A rendelet aláírása és kihirdetése után 20 nappal lép hatályba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?