Külföld

Az algériai bírák nem hajlandók felügyelni a közelgő elnökválasztást

Az algériai voksolások fontos szereplői, a választást felügyelő bírák szombaton Algírban közölték, hogy az elégedetlenségi mozgalom támogatása jeleként bojkottálják a július 4-ére kitűzött elnökválasztás előkészítését.
MTI

2019. április 13. 19:52

- Képarchívum, illusztráció

Abdel-Kader Benszaláh ügyvivő államfő szerdán jelentette be, hogy július 4-én elnökválasztást tartanak, hogy megválasszák a tömegtüntetések nyomán néhány hete lemondott, 82 éves Abdel-Azíz Buteflika utódját.

A tiltakozók pénteken ismét nagy számban mentek az utcára a Buteflika emberének tekintett Benszaláh lemondását követelve, úgy ítélve meg, hogy a Buteflika rezsiméhez két évtizeden át hű vezetők nem képesek szabad és tisztességes választásokat garantálni.

Több tüntető "Az igazságszolgáltatás függetlensége a joguralom garanciája" feliratú transzparenst tartott a kezében.

Száznál is több bíró tüntetett szombaton Algírban az igazságügy-minisztérium épülete előtt a most alakuló, mintegy ezer bírát számláló Szabad Bírák Klubjának felhívására. Ez a szervezet tömöríti a hatalomhoz közel álló Bírák Országos Szakszervezetéből kilépett tagok többségét.

A Szabad Bírák Klubja úgy döntött, hogy bojkottálja az elnökválasztás felügyeletét - jelentette ki Szaad Eddin Merzug, az északkelet-algériai El-Ued törvényszékének vizsgálóbírája.

A bírák fontos szerepet játszanak az algériai választások lebonyolításában, mert ők ellenőrzik a hatalom és az ellenzék között vita tárgyát képező választási dokumentumokat.

 A tervek szerint április 16. és 24. között ellenőriznék a választói névjegyzékeket a július 4-ei választások előtt.

"Nem könnyű bírónak lenni és bojkottálni a választások felügyeletét" - mondta Musztafa Busási ügyvéd, ellenzéki politikus. 

"A múltban a hatalom a bírákat használta alibinek, hogy választási csalással indítsa el jelöltjeit" - tette hozzá.

A 82 éves Buteflika április 2-án kényszerült lemondásra a 20 éves elnöksége elleni országos tiltakozó mozgalom és a befolyásos hadsereg nyomására.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kórházreform bezárásokkal

Kamion ütközött autóval Jabláncon, mentőhelikoptert is riasztottak

Szélviharra figyelmeztet az SHMÚ nyugaton és a Tátrában

A világ legjobbjai közé tartozó hegymászók vesztek oda egy lavinában

Holtan találtak egy 77 éves nyugdíjast a Lőcsei járásban, lőtt sebek voltak rajta

Lesújtottak a világ első "törvényen kívüli" tengeri lakhelyére

Legfrissebb galériák
Olvasta már?