Ausztráliában életbe lépett a náci tisztelgés és a náci emléktárgyak tilalma

náci jelzés

 Ausztráliában hétfőtől életbe lépett a náci tisztelgés és a náci emléktárgyak tilalmáról szóló új törvény.

Erről Mark Dreyfuss főállamügyész a honlapján számolt be. Azt írta: „Mostantól törvénytelen a náci tisztelgés nyilvános végrehajtása, illetve a náci gyűlöletszimbólumok nyilvános bemutatása vagy kereskedelme”. Hozzátette: „Az új törvények azt is biztosítják, hogy a terrorcselekmények dicsőítése a nemzetközösségi jog szerint bűncselekménynek minősül”. A törvénytervezet múlt havi elfogadása a szövetségi parlamentben egyértelmű üzenetet küldött, hangoztatta Dreyfuss. „Ausztráliában nincs helye a holokauszt borzalmait és a terrorcselekményeket dicsőítő cselekedeteknek és szimbólumoknak” – nyilatkozta.

Az ausztrál parlament 2023. december 6-án egyhangú támogatással fogadta el a terrorizmusellenes jogszabályok módosításáról (tiltott gyűlöletszimbólumok és egyéb intézkedésekről) szóló törvényt. „Ez az első ilyen jellegű jogszabály, amely biztosítja, hogy Ausztráliában senki sem dicsőítheti a nácikat és gonosz ideológiájukat ünneplő cselekedeteket és szimbólumokat, illetve nem profitálhat azokból” – írta Dreyfuss a közleményében. Az ausztrál kormány tavaly júniusban kezdte meg a jogi lépéseket a náci szimbólumok és kellékek nyilvános bemutatásának és árusításának betiltására. Kezdetben a náci tisztelgés nem szerepelt az országos tilalomra vonatkozó jogszabályban, azt az egyes államok és területek belátására bízták. Októberben három férfit letartóztattak és vádat emeltek ellenük Sydneyben, miután állítólag náci tisztelgést mutattak be a Sydney-i Zsidó Múzeum előtt.

Két éve, 2022-ben Victoria lett az első ausztrál állam, amely betiltotta a náci horogkereszt nyilvános használatát. Ezután kiterjesztette jogszabályát a tisztelgésre is, miután tavaly Melbourne-ben transzneműek jogaiért tüntetők és neonácik között összecsapások voltak. Tavaly augusztusban Tasmania szövetségi állam kormánya az országban elsőként törvényben tiltotta meg a náci tisztelgést. A hétfőn hatályba lépett törvény országos szinten lesz alkalmazandó és betartandó Ausztráliában.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?