Külföld

Assange szerint Ecuador el akarja venni politikai menedékjogát

Quito | Julian Assange, a WikiLeaks oknyomozó portál alapítója szerint Ecuador el akarja venni politikai menedékjogát, hogy kiadhassa őt az Egyesült Államoknak.
MTI

2018. október 30. 09:27

Julian Assange - TASR/AP-felvétel

A 2012 óta a latin-amerikai állam londoni nagykövetségén tartózkodó Assange telekonferencián beszélt hétfőn egy quitói bíróságon folyó meghallgatáson. Assange ügyvédjei útján indított keresetet az ecuadori kormány ellen, mert az szerinte "megsérti alapvető szabadságjogait" azoknak a feltételeknek a megszabásával, amelyek az ecuadori diplomáciai képviselet területén  szabályozzák a tartózkodását.

Karina Martinez bíró a nap folyamán megalapozatlannak ítélte, és elutasította Assange keresetét. A kormány ügyvédje visszautasította a WikiLeaks-alapító állítását, mondván a házirend a békés egymás mellett élést biztosítja egy olyan kis területen, mint a nagykövetség.

 Egy ecuadori tisztségviselő mindemellett megerősítette, hogy Assange azzal a feltétellel maradhat belátása szerint a diplomáciai képviseleten, hogy tartja magát a számára meghatározott szabályokhoz.

Ecuador új házirendet szabott Assange-nak, amelyben óva intették a politikai megnyilvánulásoktól a világhálón, illetve utasították, hogy takarítsa ki a fürdőszobáját, és viselje jobban gondját macskájának, különben elveszik tőle. A szabályzat ezen felül olyan rendelkezéseket is tartalmaz, hogy ki kell fizetnie telefonszámláját és gyógyszereit.

A meghallgatáson Assange azt állította: ezek a szabályok arra utalnak, hogy Ecuador ki akarja tenni őt a nagykövetségéről. Mint mondta, Lenín Moreno ecuadori elnök már el is döntötte, hogy elveszi politikai menedékjogát, de egyelőre hivatalosan nem adott utasítást erre.

Az ecuadori államot képviselő ügyvéd ezen a ponton félbeszakította Assange beszédét, és felszólította, hogy tartózkodjon a politikai megnyilvánulásoktól. A diplomáciai képviseletnek az új házirenddel is éppen az volt a célja, hogy elejét vegye annak, hogy Assange beavatkozzon Ecuador külkapcsolataiba.

 A jogász a múlt héten újságíróknak azt mondta, hogy az új szabályok betartása esetén Assange a diplomáciai képviselet vendége maradhat. Kiemelte: Nagy-Britannia augusztusban biztosította Ecuadort afelől, hogy amennyiben Assange elhagyná a nagykövetséget, nem fogja kiadni az Egyesült Államoknak.

José Valencia ecuadori külügyminiszter felhagyva korábbi gyakorlatával, hogy a fenntartja a párbeszédet a brit hatóságokkal Assange ügyében, a Reuters hírügynökségnek a múlt héten azt mondta: a quitói kormány nem támogatja többé Assange-t. Hozzátette: Ecuador frusztrált a bírósági ügy miatt.

Ecuador az után részesítette védelemben Assange-t 2012-ben, hogy Svédországban nemi erőszak miatt vádat emeltek ellene. Assange, aki tagadta a vádat, attól tartott, hogy Svédország kiadja őt az Egyesült Államoknak amiatt, hogy 2010. november 28-ától titkos katonai és diplomáciai iratok ezreit szivárogtatta ki az általa alapított portálon. Emiatt szintén bírósági eljárás indulhat ellene, és akár halálbüntetést is kiszabhatnak rá. 

Assange 2017. december 12-én megkapta az ecuadori állampolgárságot. Svédországban időközben megszüntették ellene az eljárást, mégis attól tart, hogy a brit hatóságok Washingtonba szállítják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kizárhatja a Fideszt az Európai Néppárt

A politológus szerint Bugár nem fog visszalépni

Éjfélig váratta a pozsonyi közénséget Nicki Minaj, majd közölte: a koncert elmarad

Menyhárt azt mondja, nehezebb volt visszalépni, mint elindulni

Trump megkapta a legrosszabb színésznek járó díjat

VIDEÓ: Feláldoztak öt tevét a sámánok, hogy még erősebb legyen Oroszország

Legfrissebb galériák
Olvasta már?