Alkotmányba foglalják Észak-Koreában, hogy Dél-Korea az ország főellensége

Észak-Korea Dél-Korea

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető alkotmánymódosítást rendelt el, hogy Dél-Koreát visszavonhatatlanul is „főellenségként” határozzák meg, és kodifikálják a dél-koreai terület teljes megszállására vonatkozó kötelezettségvállalást az esetleges háború esetén – jelentette az észak-koreai állami média kedden.

Az észak-koreai központi hírügynökség, a KCNA szerint Kim hétfőn egy kulcsfontosságú parlamenti ülésen elmondott beszédében olyan jogi intézkedések kidolgozására szólított föl, amelyek Dél-Koreát a megbékélés és az egyesülés partnerével ellentétesen határozzák meg.

„Véleményem szerint alkotmányunkban pontosíthatjuk Dél-Korea teljes megszállásának, leigázásának és visszakövetelésének ügyét. A Koreai-félszigeten kitörő háború esetén pedig népköztársaságunk területéhez fogjuk csatolni” – mondta Kim.

Továbbá szorgalmazta, hogy rögzítsék az alkotmányban az olyan oktatási programok megerősítését, amely révén az észak-koreaiak körében elterjed, az a határozott elképzelés, hogy Dél-Korea visszavonhatatlanul is az elsődleges ellenség.

Kim az ülésen továbbá hangsúlyozta, hogy súlyos és idejétmúlt hiba Szöult partnernek tekinteni a megbékélés és egyesülés szempontjából, és három olyan ügynökség megszüntetéséről is döntött, amelyek a Korea-közi párbeszédet és együttműködést, valamint a turizmust és a gazdasági kapcsolatot voltak hivatottak előmozdítani.

A hétfői találkozón Kim elrendelte, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy megszabaduljanak az elmúlt korszak maradványaitól, amelyek a Korea-közi megbékélés szimbólumainak tekinthetők.

Jelenleg lépésenként haladva szigorú intézkedéseket kell hoznunk, hogy megfelelően elzárjuk az összes észak-déli kommunikációs csatornát a határ mentén. Valamint teljesen elvágjuk a vasúti összeköttetést oldalunkon, javíthatatlanul – mondta Kim.

Továbbá elrendelte az egyesítést szimbolizáló „szemet bántó” phenjani emlékmű lebontását, amely 2001-ben épült a néhai alapító Kim Ir Szen egyesülési tervének emléket állítva.

„Mivel hazánk déli határa egyértelműen meg van húzva, az illegális északi határvonal (NLL) és más határ soha nem lesz tolerálható, és ha Dél-Korea akár 0,001 milliméternyi területet is megsért a szárazföldünkből, légterünkből vagy vizeinkből, azt háborús provokációnak fogjuk tekinteni” – jelentette ki Kim.

A háború esetleges újrakezdéséről szólva Kim az Egyesült Államokat is megfenyegette. „A háború rettenetes módon fogja elpusztítani a Koreai Köztársaság nevű entitást, véget fog vetni létezésének. És elképzelhetetlen megsemmisítő vereséget fog okozni az Egyesült Államoknak” – figyelmeztetett Kim.

Kim azután mondott beszédet a legfelsőbb népi gyűlés hétfői ülésén, hogy két hete a két ország kapcsolatát „két egymással ellenséges állam” közötti kapcsolatként határozta meg.

Jun Szok Jol dél-koreai elnök kedden az esetre reagálva megfogadta, hogy többszörösen fogja megbünteti Észak-Koreát abban az esetben, ha provokációt hajt végre Dél-Korea ellen.

„A hagyományos álcázott béketaktika, amely a háború és a béke közötti választással fenyeget, többé nem fog működni” – jelentette ki Jun, hozzátéve, hogy a hamis béke csak még nagyobb veszélybe sodorhatja az országot.

„Az északi nép egy nép velünk, és ugyanúgy joguk van élvezni a szabadságot, az emberi jogokat és a jólétet, mint nekünk” – mondta Jun, ugyanakkor a phenjani rezsimet „nemzet- és történelemellenes csoportnak” nevezte.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?