A várakozásokkal ellentétben januárban nem gyorsult az éves brit infláció

font k

A decemberivel azonos, 4 százalékos tizenkét havi inflációt mértek januárban Nagy-Britanniában. Az elemzői várakozások 4,2 százalékra gyorsuló éves inflációs ütemet valószínűsítettek az idei első hónapra.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal csökkentek januárban a decemberi haviakhoz képest, és ez volt a fő oka annak, hogy a háztartási energiaárakra megállapított hatósági plafon emelkedése ellenére az infláció nem gyorsult a múlt hónapban.

Az éves összevetésű maginfláció – amely nem tartalmazza az élelmiszerek, az energiahordozók, a szeszesitalok és a dohányfélék árát – 5,1 százalékos volt a múlt hónapban, szintén ugyanannyi, mint decemberben.

A teljes kosárra számolt tizenkét havi infláción belül az élelmiszerek és a szeszesitalok drágulási üteme januárban 7 százalékra - 2022 áprilisa óta a legalacsonyabb szintre – lassult a decemberi 8 százalékról.

Az ONS hangsúlyozza szerdai elemzésében, hogy ennek a két termékcsoportnak az éves drágulási üteme tíz hónapja folyamatosan lassul.

Az élelmiszerárak átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek januárban a decemberi szinthez képest.

A statisztikai hivatal kiemeli, hogy 2021 szeptembere óta ez volt az első, 2021 júliusa óta pedig a legnagyobb havi összevetésű árcsökkenés ebben a termékkategóriában.

Az élelmiszerek tizenkét havi összevetésben mért drágulási üteme tavaly márciusban tetőzött 19,2 százalékkal, amely 45 éves rekord volt.

Az ONS hangsúlyozza ugyanakkor szerdai elemzésében, hogy az áremelkedési ütem folyamatos lassulása ellenére az élelmiszerárak még mindig magasak, miután az elmúlt két évben hozzávetőleg 25 százalékkal emelkedtek.

A statisztikai hivatal összehasonlításként kiemeli, hogy az élelmiszerek árszintje a megelőző tíz évben összesen tíz százalékkal nőtt.

A tizenkét havi brit infláció 2022 szeptembere és tavaly március között minden hónapban meghaladta a tíz százalékot, és 2022 októberében tetőzött 11,1 százalékkal, amely 1981 októbere óta a legmagasabb éves ütem volt.

A Bank of England inflációs célja 2 százalék, vagyis a brit infláció még mindig a kétszerese a jegybanki célszintnek.

A Bank of England – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja – 2021 decemberében agresszív szigorítási ciklust kezdett, és az addigi 0,10 százalékos mélységi rekordról tizennégy kamatemeléssel a jelenlegi 5,25 százalékra – 15 éves csúcsra – emelte alapkamatát.

Négy legutóbbi kamatdöntő ülésén, szeptemberben, novemberben, decemberben és idén februárban azonban a Bank of England monetáris tanácsa nem módosította irányadó kamatát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?