Külföld

A szenátus is megszavazta a Trump által kihirdetett rendkívüli állapot elutasítását

Washington | Az amerikai képviselőház után a szenátus is leszavazta a rendkívüli állapotot, amelyet Donald Trump amerikai elnök hirdetett ki február 15-én a déli határnál uralkodó "vészhelyzetre" hivatkozva. A szenátus 59-41 arányban szavazta meg a rendkívüli állapot elutasítását.
MTI

2019. március 15. 09:06

Az amerikai elnök a szavazást követően mindössze annyit írt ki Twitter-profiljára: vétó!

A szenátusi szavazást követően a javaslat Trump elé kerül, aki már korábban is beszélt arról, hogy meg fogja vétózni a kongresszus határozatát. A vétó felülírásához kétharmados többségre lenne szükség a kongresszus mindkét házában, ami minden valószínűség szerint nem lesz meg, így a törvényhozás nem lesz képes megakadályozni a Trump által kihirdetett rendkívüli állapotot.

Donald Trump 2016-os elnökválasztási kampányának egyik ígérete volt egy fal építése az amerikai-mexikói határon. Érvelése szerint a fal felhúzásával megfékezhető lenne az illegális migránsok áradata és a kábítószer-kereskedelem. A demokraták azonban elutasítják a követelést. A vita végül az Egyesült Államok történetének leghosszabb, 35 napig tartó kormányzati leállásához vezetett. A demokraták ugyanis nem szavazták meg a kormányzat működéséhez szükséges költségvetésben kért összeget a falépítéshez.

Hosszas egyeztetés után a törvényhozók adtak 1,28 milliárd dollárt a határbiztonság megerősítésére, de Trump bejelentette, rendkívüli állapotot hirdet annak érdekében, hogy a kongresszus megkerülésével teremtse elő a pénzügyi forrásokat a falépítéshez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Adótúlfizetés visszaigénylése

Szlovákia–Magyarország a tv-ben

Diákok adóbevallása

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Az aktivisták betiltanák a prémtenyésztést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?