Külföld

A szcientológusok és a fegyverlobbi saját tévécsatornákkal csapnak össze

Két hírhedt amerikai szervezet indított az elmúlt hetekben saját tévécsatornát azzal a céllal, hogy szembeszálljanak a bírálókkal, és meggyőzzék a nézőket a saját igazukról. Az egyik a szcientológia egyház, a másik az NRA fegyverlobbi.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. április 15. 10:34

szcientológia
Jelenet Alex Gibney a Szcientológia, avagy a hit börtöne című Emmy-díjas dokumentumfilmjéből, amelyben egykori szcientológusok szólaltak meg  

A Scientology TV műsora vég nélküli reklám – csakis erre a következtetésre juthat a néző. A bemutató filmben a csillogó-villogó floridai főhadiszálláson a háttérből előlép a karizmatikus szektavezér, David Miscavage. Nyájasan üdvözli a nézőket, és elmagyarázza, miért van ez az egész. Azt mondja, senkit nem akar meggyőzni, megtéríteni, prédikálni, csak igaz választ kíván adni a „mi a szcientológia” kérdésre.  

Állítólag sokan érdeklődnek a szcientológia iránt, de amit hallani róla, az nem igaz, mondja a vezér. Nem magyaráz, ehelyett egy dicshimnusz következik arról, hogy a szcientológia mindennek a megmentője, a problémák megoldója, a rendőrök, a tűzoltók segítője, kábítószer-élvezők gyógyítója. Megszólalnak az elégedett, boldog szektatagok, akik arról mesélnek, mennyire megváltoztatta életüket a szervezet. Egy nagy propaganda az egész, a naiv és hiszékeny fiatalok számára azonban nagyon veszélyes is lehet, mert látványos mesevilágot mutat. 
 

Tom Cruise és David Miscavage - TASR-felvétel

Wilfried Handl 28 évig volt a szcientológia egyház – sokak megítélése szerint szekta – tagja, de jelenleg a szervezet egyik legnagyobb bírálója. Szerinte az emberek keveset tudnak erről az egyházról, sokan legfeljebb csak azt, hogy ez egy rossz dolog – nyilatkozta Handl a Bild című lapnak. Véleménye szerint Miscavage a tévécsatorna révén akarja elhitetni, hogy ez nem így van. 

Természetesen bemutatják az 1986-ban elhunyt szektaalapító Ron L. Hubbardot is, aki a tagok számára egy misztikus alak. A dokumentumfilm is ezt sugallja, elmeséli, micsoda fantasztikus dolgokra volt képes, hogy rendkívül tehetséges, intelligens volt, hogy ő volt a legfiatalabb amerikai cserkész, majd számos szervezet és expedíció vezetője, és felfedező volt, valamint az egyik legjobb vitorlázórepülő. Hubbard sci-fi író és önjelölt próféta hobbijaiból így csináltak csodálatra méltó tetteket.  
 

A kétszeres Emmy-díjas Alex Gibney - TASR-felvétel

Februárban a profi amerikaifutball-liga döntőjén, a Super Bowl verseny nézőit „lepték meg” a szcientologisták a dokumentumfolyam egy részével. „Kíváncsi?” – ezzel a kérdéssel indították 30 másodperces reklámfilmjüket a játék szünetében. Nem tudni pontosan, hogy ez mibe került az egyháznak, azt viszont tudni, mekkora a rekordösszeg, amit Amerika legnagyobb sporteseményén reklámért kifizettek. Ötmillió dollár. 

Ami érdekes, hogy Tom Cruise vagy John Travolta nem jelennek meg a tévében, pedig mindkét ismert színész tagja a szektának, sőt Cruise-t tartják a második számú vezetőnek, aki ismert színészként toborzott rajongókat, sztárokat, köztük volt feleségeit is. 
 

Leah Remini az Emmy-díjjal - TASR-felvétel

Nem csoda, hogy egyfajta támadásba lendültek Hubbard követői, hiszen soha annyian nem támadták a szcientológia egyházat, mint most. Legnagyobb ellenfelük Alex Gibney amerikai rendező, forgatókönyvíró, filmproducer és legújabban Leah Remini színésznő, a King of Queens tévésorozat címszereplője. Mindketten szektatagok voltak, s mindketten egybehangzóan állítják, hogy a szekta testileg, lelkileg is bántalmazza és kizsákmányolja a tagokat, Remini szexuális bántalmazással is vádolja a szervezetet, amelyről leleplező interjúkat összefoglaló, Emmy-díjas filmet készített. Bizonyára ezek a kritikák és botrányos feltárások is hozzájárulnak ahhoz, hogy sokan elhagyják a szcientológia egyházat. Egyes adatok szerint világszerte kb. 100 ezer híve lehet, ami ellentmond a szcientológusok által tálalt adatoknak. Utóbbiak szerint 167 országban 4,4 millió követőjük van.

Nem a hírhedt szekta az egyedüli szervezet, amely presztízsvesztést szenvedett, s emiatt saját csatornán kezdett műsort sugározni. Az NRA, az amerikai Nemzeti Fegyverszövetség sarokba szorított képviselői is tévécsatornájuk révén harcolnak a saját igazukért. Ugyan régi, történelmi fegyverek gyűjtőihez is szólnak, ám a tévé főleg az aktuálpolitikával foglalkozik, a baloldalt és a baloldalt képviselő sajtót okolva azért, hogy erősödött az ellenállás a fegyverviseléssel szemben. Különösen hevesen támadja a floridai Parkland diákjainak March for our Lives nevű, a fegyveres erőszak ellen tiltakozó mozgalmát, amely a parklandi gimnáziumban februárban lezajlott, 17 halálos áldozatot követelő tragédia után Amerika-szerte iskolai demonstrációkat szervez a fegyvertartás szigorításáért, az iskolák biztonságáért. A demonstrációhoz számos híresség is csatlakozott, például George Clooney és felesége, Amal Clooney. A hollywoodi filmsztár félmillió dollárral támogatta a diákokat, ami bizonyára nem tetszett volna Clooney nagy elődjének, Charlton Hestonnak, aki 1998–2003 között volt az NRA elnöke, s haláláig kiállt az amerikaiak fegyverviselési joga mellett.
 

Tiltakozás a floridai kormányzó hivatalában - TASR-felvétel

„Mi lett volna, ha már öt évvel ezelőtt minden iskolába fegyveres erőket rejtettünk volna el?” – teszi fel a kérdést a tévében az NRA, amely nem győzi hangsúlyozni, hogy az alkotmány második kiegészítése szerint minden amerikai állampolgárnak joga van a szabad fegyvervásárláshoz és -tartáshoz. A műsorvezető úgy véli, most minden biztonságosabb lenne, nem lenne iskolai lövöldözés, ha minden tanárnak lenne fegyvere. A fegyverlobbi a sajtót hibáztatja, hogy a javaslatot a tanárok felfegyverzésének lehetőségéről nem kezelte megfelelően, s maga a parklandi iskola is más biztonsági intézkedések bevezetését kezdeményezte.

Ezek a magáncsatornák nem tekinthetők teljes műsort szolgáltató tévéknek, inkább azokhoz a reklámcsatornákhoz hasonlíthatók, amelyek ilyen-olyan „remek” terméket ajánlgatnak megvételre. A tévék imázsjavításra alkalmasak, valamint arra, hogy egy-egy szervezet félbeszakítások, kellemetlen kérdések feltevése nélkül mondhassa el véleményét. Arról még nincsenek adatok, mennyi rajongót, szimpatizánst tudtak magukhoz csábítani vagy esetleg hány ellenséget szerezni az említett szervezetek a csatornák révén. 

(scientology.tv, nratv, ARD, ug)
 

Charlton Heston az NRA legismertebb elnöke volt, aki haláláig kiállt az amerikaiak fegyverviselési joga mellett - TASR-felvétel
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Újabb tesztelésre készülhetnek a magyarlakta járások lakosai

Az Európai Bizottság elé kerül a Beneš-dekrétumok ügye

Érsekújvár, Czuczor Gergely Alapiskola
Frissítve

Gördülékeny volt a tesztelés utolsó napja Érsekújvárban

halál gyertya
Frissítve

Meghalt egy idős páciens, miután megkapta a koronavírus elleni oltást - több krónikus betegsége is volt

csonttörés

Fatális következményei lehetnek a csonttörésnek

dd

Agapé, a tiszta szerelem

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.