A püspökök megszavazták a szinódus záródokumentumát

Vatikánváros |

<p>A szinódus záródokumentumának 62 pontjából 59-re kétharmados többséggel szavaztak a püspökök&nbsp;&nbsp;- jelentette be szombat este Federico Lombardi szentszéki szóvivő a kéthetes püspöki tanácskozást lezáró sajtótájékoztatón.</p>

A püspökök pontról pontra szavaztak a záródokumentum tartalmáról. Hármat egyszerű többséggel fogadtak el. Nem kaptak kétharmados támogatást a záródokumentumnak az elváltak és polgárilag újraházasodottak áldozására, valamint az azonos nemű  párkapcsolatokra vonatkozó részei. 

A szinódusi dokumentum hangsúlyozta a melegek és leszbikusok tisztelettel és gyengédséggel való befogadását. Ami viszont az azonos nemű párkapcsolatokat illeti, a püspökök kijelentették: semmilyen alapja nincsen annak, hogy ezeket hasonlónak tekintsék az isteni szándék szerinti házassághoz és a családhoz. Ezt a pontot 118 igen és 62 nem szavazattal fogadták el. A dokumentum szerint az elváltak és újraházasodottaknak az áldozás szentségében való részesítéséről megoszlottak a vélemények (104 volt az igen és 74 a nem szavazat), és a kérdést tovább kell vizsgálni. 

Lombardi atya bejelentette: Ferenc pápa akaratából a záródokumentum olasz szövegét már szombat este közölték a Vatikán honlapján a pontok részletes szavazási eredményeivel. A záródokumentum szövegének alapját az a jelentés képezte, amelyet Erdő Péter bíboros hétfőn olvasott fel a szinódus első hete felszólalásainak összegzésével. Az Erdő-jelentést tíz munkacsoport nézte át, majd ezek megjegyzései alapján egy további püspökcsoport összeállította a záródokumentumot. Ezt szombaton felolvasták, majd pontról pontra szavaztak róla. A szavazáson 182 püspök vett részt: a latin placet (tetszik), non placet (nem tetszik) kifejezéssel voksoltak.

A püspökök kéthetes vatikáni tanácskozását Ferenc pápa beszéde zárta le. Az egyházfő úgy fogalmazott, a szinódus közös egyházi és emberi út volt, éppen ezért voltak pillanatok, amikor a sietség, máskor a fáradtság vagy éppen a lelkesedés vezette. Ferenc pápa a szinódus majdnem minden ülésszakán részt vett csendes megfigyelőként. Benyomásait úgy foglalta össze, hogy a tanácskozáson az "ellenséges merevség" és a "túlzott jóakarat rombolása" is megfigyelhető volt. Hozzátette: kívülről sokaknak úgy tűnhetett, mintha az egyház vitázott volna, egymással szemben álló felekkel, a pápa azonban biztosítja az egyház egységét. 

Ferenc pápa arra emlékeztetett, hogy a záródokumentum újabb egyéves munkát indít el a számos probléma és kihívás konkrét megoldására, a szintén a családról szóló 2015. októberi szinódusig "választ adva a családokat övező és fojtogató nehézségekre". A záródokumentumot a következő hónapokban az egyházmegyék véleményezik. 

Lombardi atya beszámolója szerint a püspökök öt percen át állva tapsolták meg a pápát. Elemzők szerint Ferenc pápa első szinódusa az egyházban eddig ritkán látott és halott légkörben zajlott, teljesen új témákat érintett és cáfolta azt a tévhitet, hogy az egyház kerüli a belső konfrontációt a kora társadalmában bekövetkező változásokkal szemben. A kommentárok úgy vélték: lehet, hogy a szinódus sokak számára hasfájással zárult, de az egyházban elindult egy folyamat, amelyet már nem lehet visszafordítani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!