Külföld

A pedofil papok áldozatai szerint a pápa "semmit sem tett" értük

Washington | XVI. Benedek pápa "semmit sem tett" a pedofil papok és az őket fedező hierarchia megbüntetéséért - vélekednek az egyesült államokbeli és ír áldozatok, akik remélik, hogy utódjának elsődleges célja lesz a kléruson belüli pedofília elleni harc. XVI. Benedek mérlege "lehangoló".
MTI

2013. február 12. 16:28

 Nagy nyilatkozatokat tett, de azokat semmilyen tett vagy intézkedés nem támasztotta alá. Uralkodása alatt a gyerekek továbbra is veszélyben voltak" - mondja Barbara Blaine, a papi visszaélések áldozatait támogató hálózat (SNAP) elnöke.
    Az Egyesült Államokat - Írországhoz hasonlóan - rendszeresen rázták meg az elmúlt években olyan szexuális botrányok, amelyek szereplői a klérus tagjai és az ő viselt dolgaikat palástoló hierarchia tagjai voltak. Jose Gomez Los Angeles-i érsek e hónap elején - bírósági rendelkezésre - közzétette mintegy száz katolikus pap feltételezett pedofil ügyeinek aktáit.
    Tavaly szeptemberben Kansas államban bűnösnek találtak egy püspököt abban, hogy nem jelentette egy feltételes szabadlábon lévő pedofil pap tetteit. Néhány hónappal később a philadelphiai érsekségen dolgozó William Lynn papot ítélték több év börtönre hasonlókért.
    Az amerikai püspöki konferencia által közzétett jelentések szerint 1950 óta több mint 6100 papot vádoltak meg pedofíliával, 16 ezer áldozatot azonosítottak, s 2,5 milliárd dollárt fordítottak bírósági és gyógyászati költségekre.
    "De ez nem amerikai, hanem világprobléma" - folytatja Blaine asszony, aki szerint a probléma megoldása még "XVI. Benedek lábai előtt hever. A hátralévő két hétben is hozhatna még olyan egyszerű intézkedéseket, amelyeknek óriási hatásuk lenne a gyermekek és egyházunk megvédésére a világban". Például feltehetné az ismert vétkesek nevét az internetre, mint tette azt harminc amerikai püspök, vagy utasíthatná a püspököket, hogy jelentsenek a rendőrségnek mindent, amit nemi visszaélésekről megtudnak.
    Robert Hoatson, a Road To Recovery áldozatsegítő szövetség elnöke - volt pap és egykori áldozat - szerint "a pápa semmit sem tett", és "nagyon örülök, hogy lemondott". "A dolgok csak akkor változtak, amikor bátor áldozatok fenntartották a nyomást, az igazságszolgáltatás pedig dokumentumaik közzétételére kötelezte az egyházmegyéket. Az egyház az esetek többségében mindent eltitkolt, amíg az igazságszolgáltatás nem utasította, hogy tegye közzé" értesüléseit - mondta.
    "A következő pápának szembe kell szállnia e problémával, ez a legfontosabb, mert a gyermekeket érinti, és világprobléma - folytatta Hoatson, javasolva a szükséges intézkedéseket meghatározó szakértői bizottság létrehozását. - És ha ez a (vétkeket) eltussoló püspökök menesztését jelenti, hát legyen úgy."
    Írországban a Survivors of Child Abuse egyesület üdvözölte a pápa lemondását. "E pápának nagy lehetősége volt arra, hogy szembenézzen a katolikus egyházon belüli bántalmazások évtizedeivel. Sok mindent ígért, de végül semmit sem tett" - mondta a szervezet egyik vezetője, John Kelly.
    "Az egyháznak el kell ismernie azt, ami történt. El kell ismernie, hogy beengedte az ördögöt, és megtűrte ötven éven át" - fűzte hozzá Kelly. "Az egyház nem tud előbbre jutni. A pápai funkciót megmérgezték a botrányok, és ez így lesz továbbra is, ha a katolikus egyházfő nem indít támadást a probléma gyökere ellen."

Önnek ajánljuk

Jelentősen gyengül az OĽaNO

Zuzana Čaputová kinevezte Mészáros Lajost a Bírói Tanácsba

Sikeres, népszínházi arculatú évadot zárt a Jókai Színház

Drasztikus díjemelés helyett megoldás az óvárosi magyar oviban

Továbbra is a Paris Saint-Germain ül a francia trónon

Több városi rendőr járőrözik Kassa belvárosában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?