Magyarország: Brüsszel 7,5 milliárd eurót zárol

Orbán Viktor k

Brüsszelben, az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy Magyarországot átmenetileg milliárdoktól fosztják meg.

Az uniós pénzügyminiszterek elé kerülő javaslatok a következőket tartalmazzák:

A jogállamisági eljárás keretében – amelyet az EU pénzügyi érdekeinek védelme miatt indítottak – Magyarország nem teljesítette teljes körűen a vállalásait. Ezért az országnak a 2021 és 2027 közötti időszakra járó támogatási keretből, három kohéziós forrás vonatkozásában, összesen 7,5 milliárd euró a zárolása.

A bizottság elfogadásra javasolja a tagállamoknak a magyar helyreállítási tervet, ami 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást jelent.

Kapcsolódó cikkünk

A zárolt összeg feloldásához és a helyreállítási forrásokból történő kifizetéshez arra van szükség, hogy Magyarország teljes körűen tegyen eleget a korrupcióellenes vállalásainak, valamint tegyen meghatározott intézkedéseket az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítása terén.

A javaslatokról a döntést a tagállamok pénzügyminiszterei hozzák meg, ennek pontos időpontja egyelőre nem ismert, de a következő 1-2 hétben várható.

Ilyen típusú pénzmegvonás még soha nem történt az EU-ban. Ez az első alkalom, hogy az EU intézményei használják az úgynevezett feltételességi mechanizmust. A mechanizmust olyan kormány ellen lehet bevetni, amelyik a jogállami rendszereket annyira lezülleszti, hogy veszélybe kerül az európai adófizetők pénze. Magyarország esetében ez előre lezsírozott közbeszerzéseket, politikailag motivált ügyészséget, átláthatatlanul működő intézményeket jelent az Európai Bizottság értékelése szerint. 

A befagyasztott pénz nem veszik el örökre Magyarország számára. Az őszi intézkedések kijavításával, illetve újabb, a Bizottság által előírt törvények és határozatok meghozatalával a beragadt pénz akár már jövőre kiolvasztható lesz.

(hvg, 444, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?