A francia államot ismét pénzbírságra ítélték a klímavédelmi intézkedések meghozatalának elmulasztása miatt

Párizs k

Ismételten felelősnek mondta ki a francia államot az éghajlatváltozás elleni küzdelem elmulasztásában az ország igazságszolgáltatása, amelyhez francia civil szervezetek nyújtottak be keresetet egy állampolgárok által aláírt petíció kíséretében.

Az Államtanács, Franciaország legfelsőbb közigazgatási bírósága pénteken közzétett indoklásában a légszennyezettség határértékeinek átlépésére hivatkozott, elsősorban Párizsban és Lyonban, s ezért a 2022 júliusa és 2023 júliusa közti időszak két félévében kétszer ötmillió eurós, azaz összesen 10 millió eurós pénzbüntetés megfizetésére kötelezte az államot.

Az Államtanács 2017 júliusában kötelezte először a kormányt, hogy dolgozzon ki programot a szállópor- illetve (a közúti közlekedéshez kapcsolódó) nitrogén-dioxid-kibocsátás csökkentésére 13 nagyvárosi övezetben. Azóta a francia kormányt 2021-ben és 2022-ben is 30 millió euró megfizetésére kötelezte az igazságszolgáltatás, amiért nem erősítette meg kellőképpen a légszennyezettség elleni intézkedéseket.

„Az Államtanács a mai napon megállapítja, hogy a szállóport illetően egyetlen városi övezetben sem lépi át a határértéket a légszennyezettség” – írta a bíróság. „Ami a nitrogén-dioxidra vonatkozó küszöbértékeket illeti, ezeket most már Toulouse és Aix-en-Provence belső övezeteiben betartják, de még mindig jelentősen túllépik Párizsban és Lyonban, ahol a már bevezetett vagy meghozandó intézkedések nem teszik lehetővé a határérték alá történő csökkenést a lehető legrövidebb időn belül” – olvasható az indoklásban.

A 10 millió eurós büntetésből a keresetet benyújtó Les Amis de la terre nevű civil szervezetnek 10 ezer eurót ítélt meg a bíróság, az összeg fennmaradó része környezetvédő egyesületeket és az illetékes állami szerveket illeti meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?