A Fico elleni merénylet vitát vált ki Brüsszelben is – az esettel a Google és a Meta is foglalkozik!

shutterstock_137098085

Az egész világ aggodalommal figyeli, mi történik Szlovákiában. A miniszterelnök elleni merénylet vitát váltott ki az uniós intézmények legmagasabb szintjein. Olyan platformok képviselői is érintettek, mint a Google vagy a Meta.

Az eset után a közösségi média szinte felrobbant a gyűlöletkeltő tartalmaktól, a merényletet helyeslő vagy támogató posztoktól és magáról a lövöldözésről készült képektől. Emellett gyorsan terjedni kezdtek a különböző félretájékoztatások arról, hogy valójában ki volt a felelős a lövöldözésért. Az ilyen posztok nemcsak Szlovákiában, hanem külföldön is problémává váltak.

Amint azt Thomas Regnier, az Európai Bizottság szóvivője az EURACTIV-nak megerősítette, az uniós intézmények aktívan figyelemmel kísérik merényletet követően kialakult helyzetet. Ezen dolgoznak a Bizottság belső munkatársai, valamint az EU diplomáciai szolgálata is, amely a dezinformáció elleni küzdelem érdekében gyorsriasztási rendszert hozott létre. Ez figyelmeztetheti a nemzeti hatóságokat a fontos dezinformációkról. Az Európai Digitális Média Megfigyelőközpontja (EDMO) szintén figyelemmel kíséri a helyzetet.

A szlovák miniszterelnök elleni merényletről a közösségi hálózatok és más nagy platformok vezetői, valamint az Európai Bizottság képviselői is tárgyaltak, bár a fő téma a közelgő európai parlamenti választások voltak. A megbeszélésen az Apple, a Google, a LinkedIn, a Meta, a Microsoft, a Pinterest, a Snapchat, a TikTok, a Wikimedia, az X és a YouTube képviselői vettek részt.

A Bizottság megvizsgálta, hogy a közösségi hálózatok mennyire vannak felkészülve a veszélyes posztok megugrására az olyan incidensek után, mint a Fico elleni merénylet.

„Minden vállalat megerősítette, hogy az ilyen konkrét események után fokozták az éberségüket” 

– mondta Regnier. 

Továbbra is kiemelt figyelemmel kísérik a fejleményeket, és éberek maradnak az úgynevezett DSA-szabályok betartása érdekében. Ez egy új közösségi hálózati szabályozás, amely alig néhány hónapja lépett életbe, és jelenleg a stressztesztelés alatt áll. A DSA a Digital Services Act, vagyis a digitális szolgáltatásokról szóló törvény rövidítése, amely arra kötelezi a nagy online platformokat, hogy megfelelően kezeljék a félretájékoztatást és más veszélyes tartalmakat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?