Zuzana Čaputová lesz Szlovákia első női elnöke

Zuzana Čaputová

Nagy különbséggel nyerte Zuzana Čaputová a köztársaságielnök-választás második fordulóját. A csaknem 60 százalékos eredmény ugyan várható volt az első forduló eredménye után, de szombat délután még szoros eredményt vártak a jelöltek.

Egy megye kivételével egész országban Zuzana Čaputová győzött, igaz, a nyugati régióban sokkal nagyobb támogatást gyűjtött, mint a keleti járásokban.

„Mindenki elnöke leszek – jelentette ki a már csaknem végleges eredmények ismeretében Čaputová. – Azoké, akik támogattak, de azoké is, akik bizalmát egyelőre nem szereztem meg.”

Az eredményeket úgy kommentálta, kellemesen meglepte a jelentős különbség, hiszen szoros eredményt várt. Kijelentette, nagyon erős mandátumot kapott a polgároktól. Elmondta azt is, igyekszik majd napirenden tartani az emberek számára fontos témákat, mint a főügyész megválasztásának módosítását vagy az idősekkel kapcsolatos problémákat.

Kapcsolódó cikkünk

Čaputová eredményét várhatóan megpróbálja majd a maga javára fordítani az őt jelölő Progresszív Szlovákia – Spolu koalíció. Ivan Štefunko, a Progresszív Szlovákia elnöke és Miroslav Beblavý, a Spolu elnöke már a végereedmény előtt bejelentették, hogy a parlamenti választásokon kamatoztatni szeretnék a most szerzett tapasztalatokat.

Šefčovič is gratulált

Čaputová ellenfele, Maroš Šefčovič már elismerte vereségét és gratulált a győztesnek. Elmondta, annak ellenére, hogy nagyon élénk volt a választási kampány, Szlovákiának a választások után egységesnek kell lennie. „Az államfő asszonynak és Szlovákiának is csak a legjobbakat kívánom” – mondta a Smer jelöltje.

Galéria

Kiska: irigylik Szlovákiát

Már éjszaka, személyesen gratulált Čaputovának Andrej Kiska jelenlegi államfő is. „Számos ország irigyli Szlovákiát, mert olyan elnököt választott meg, aki olyan értékeket szimbolizál mint a tisztesség és az igazságosság” – jelentette ki Kiska.

Kapcsolódó cikkünk

Alacsony részvétel

Amióta Szlovákiában közvetlen elnökválasztás van, sosem volt még ilyen alacsony a részvételi arány, mint most. Az idei második fordulóban a választópolgárok 41%-a élt szavazati jogával. 1999-ben az első fordulóban a választásra jogosultak 73,89%-a, a másodikban több mint 75%-a ment el szavazni. Öt évvel később az első fordulóban csaknem 48%-os volt a részvétel az első körben, a másodikban pedig 43,5%. 2009-ben az első fordulóban 43,63% volt a részvételi arány, a másodikban ennél magasabb, 51,67%, 2014-ben pedig az első körben a választók 43,4%-a, a másodikban 50,48%-a szavazott. Két héttel ezelőtt, az első fordulóban még a választók 48,73%-a ment el szavazni.

A Dunaszerdahelyi járásban 84%

Magasan nyerte a dél-szlovákiai járásokat az ország nyugati részében Čaputová. A Dunaszerdahelyi járásban csaknem 84 százalékos eredménnyel verte Šefčovičot, a Galántaiban 68,7 százalékot ért el. Nyitra megyében, a Komáromi járásban 72,94 százalékkal vezet, az Érsejkújváriban kicsit szorosabb az állás, de itt is csaknem 60 százalékot szerzett. Šefčovič inkább az ország keleti felében ért el jobb eredményt, ezt mutatja az is, hogy a Eperjes megyét sikerült megnyernie. Čaputová megyei szinten Pozsony megyében érte el a legjobb eredményt, csaknem 74 százalékot szerzett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?