Zajlik az élet a parlamentben: továbbra is téma a büntető törvénykönyv és az SIS, de a szócsata sem hiányozhat

A parlamenti showműsorról ezúttal Andrej Danko és Igor Matovič gondoskodott
Pozsony |

A képviselők közel kéthétnyi tárgyalás után ismét elővették a szavazókészülékeket: felvették a napirendre a kormány módosító javaslatát az elévülési idők visszaállításáról, illetve több ellenzéki javaslatot is elkaszáltak, például a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) vezetőjének kiválasztását érintő módosítást is. Közben a szokásos parlamenti adok-kapokra is sor került, ezúttal Andrej Danko (SNS) és Igor Matovič (Szlovákia mozgalom) jóvoltából.

A plénum csaknem két héten keresztül nem szavazott egyetlen javaslatról sem, így most több dokumentum sorsáról is dönteniük kellett. Javarészt az ellenzéki képviselők javaslatai kerültek sorra, amelyeket a koalícióból egyetlen frakció sem támogatott, így nem meglepő módon egyiket sem sikerült második olvasatba küldeni.

Nem ment át például a Szlovákia mozgalom javaslata a vagyon eredetének igazolásáról, amellyel a képviselők hatékonyabbá akarták tenni az adózatlan jövedelem nyilvánosságra hozatalát és utólagos elkobzását. Elbukott Matovičék azon javaslata is, hogy március 25-ét (a pozsonyi gyertyás tüntetés emléknapja) munkaszüneti nappá tegyék, mégpedig az emberi jogokért folytatott küzdelem ünnepévé. Nem gyűlt össze elegendő támogató szavazat a Progresszív Szlovákia (PS) oktatási törvényéhez sem, amely nagyobb ellenőrzési jogköröket adott volna az önkormányzatoknak az óvodákba felvett és nem felvett gyermekek számáról. Emellett elutasították a PS és az SaS különféle gazdasági és egészségügyi jellegű törvénymódosításait is, de nem járt sikerrel a KDH sem, amely azt szerette volna elérni, hogy a súlyos betegekről gondoskodók az elhunyt személy halála után még 6 hónapig igényelhessék a támogatást.

Külpolitikai kérdések

A képviselők továbbá több olyan határozatról is szavaztak, amelyek az ország külpolitikai orientációjával függenek össze. Az SaS például kezdeményezte, hogy a plénum határozottan ítélje el, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétákat szállít Oroszországnak, amelyeket a tavalyi év végén, illetve az idei év elején fel is használtak az ukránok ellen. A koalíció azonban elutasította ezt a javaslatot. Ellenben megszavazta a Marián Kéry (Smer) által beterjesztett határozatot, amely elfogadhatatlannak minősíti Izrael katonai válaszát a Hamász támadására, ugyanakkor elismeri az önvédelemhez való jogot, és elítéli a palesztin fegyveresek erőszakos cselekedeteit is.

A koalíció továbbá határozatban utasította el az Európai Parlament (EP) állásfoglalását a büntető törvénykönyv módosítása kapcsán. Az EP ugyanis bírálta Robert Fico (Smer) kormányát a Különleges Ügyészség (ÚŠP) eltörlése, a kiszabható büntetési tételek hosszának lerövidítése, valamint az elévülési idők csökkentése miatt. A szlovák parlament erre válaszul elfogadott egy határozatot, amelyben felszólítja az EP-t, hagyjanak fel a hamis információk terjesztésével, illetve ismerjék el, hogy az ÚŠP-ről és a büntető törvénykönyvről szóló rendelkezés teljes mértékben a demokratikusan megválasztott kormány szuverén döntése.

Még mindig a Btk.

A büntető törvénykönyv módosítása továbbra is meghatározó téma a parlamentben, és nemcsak az említett határozat miatt. Az ellenzéki képviselők megpróbálkoztak egy olyan javaslattal, amelyben pontosabban meghatározták volna a nemi erőszak és a családon belüli erőszak büntetőjogi definícióját, de a koalíció támogatása híján ezeket sem sikerült elfogadtatni.

A Smer, a Hlas és az SNS ellenben jóváhagyta, hogy a plénum gyorsított eljárásban tárgyaljon arról a kormányjavaslatról, amelynek értelmében a nemi erőszakkal kapcsolatos bűncselekmények elévülési ideje továbbra is 20 év maradna. Nemrégiben ugyanis hatalmas felháborodást váltott ki, hogy a büntető törvénykönyv módosításába bekerült az elévülési idő megfelezése, így végül Ficóék visszakoztak. A parlament a szavazási blokk után azonnal rá is tért az említett javaslat megtárgyalására első olvasatban. Peter Pellegrini (Hlas) házelnök bejelentette, a vita megszakítás zajlik majd, egészen addig, amíg el nem jutnak az első olvasatról szóló szavazásig. Erre cikkünk megjelenésééig nem került sor.

Elmaradó bizottság

A büntető törvénykönyv mellett szóba került az SIS új elnökének kiválasztása is. Múlt héten derült ki, hogy a koalíció Pavol Gašpart, az igazságügyi tárca államtitkárát és Tibor Gašpar korábbi országos rendőrfőkapitány fiát szeretné jelölni a titkosszolgálat élére. Az ellenzék ezt elfogadhatatlannak tartja, hiszen az idősebb Gašpar ellen jelenleg is büntetőeljárás zajlik, több súlyos korrupciós botrányban is érintett lehet. Emellett Zuzana Čaputová köztársasági elnök is jelezte, problémásnak tartaná a fiatalabbik Gašpar kinevezését. Erre válaszul a kormány megváltoztatta az SIS statútumát.

Mária Kolíková (SaS), a titkosszolgálatot felügyelő parlamenti különbizottság elnöke attól tart, a statútum módosítása összefügghet azzal, hogy az SIS új vezetőjének megválasztásakor Ficóék meg akarják kerülni az államfőt. Éppen ezért keddre bizottsági ülést hívott össze, amely végül elmaradt, mivel a koalíció nem volt hajlandó szünetet tartani a szavazási blokk és az elévülési időkről szóló tárgyalás között. Kolíková szégyenteljesnek nevezte az eljárást, és azt ígérte, mára ismét összehívja a bizottságot.

Az SIS új elnökének megválasztása kapcsán Tomáš Valášek (PS) beterjesztett egy javaslatot, amely nyilvánossá tette volna a jelöltek meghallgatást a parlament védelmi bizottsága előtt, de ezt a törvénymódosítást sem támogatta a koalíció.

Showműsor

A szavazás és a tárgyalás mellett nem hiányozhatott a szlovák parlamentben oly gyakran előforduló, a szakmaiságot háttérbe szorító, személyeskedő hangvételű szócsata sem. A jelenetről ezúttal két köztársaságielnök-jelölt, Danko és Matovič gondoskodott. Az ellenzéki képviselők a délelőtti tárgyalás során számonkérték az SNS elnökét, milyen szolgálati úton járt Abu-Dzabiban. Pellegrini ugyanis múlt héten bejelentette, Danko munkaügyből kifolyólag nem tud jelen lenni a parlamentben, de az interneten nemrégiben olyan képek kezdtek el terjedni, hogy az SNS vezetője egy szépségkirálynő társaságában utazik. Matovič a saját Facebook-oldalán szintén megosztotta az egyik fotót, illetve a plénumban is felemlegette az esetet, a nőt pedig cicababának nevezte.

Danko erre felszólította őt, hogy tartózkodjon az élettársáról szóló megjegyzésektől, majd annyit mégiscsak hozzáfűzött, megérti, hogy Matovič „Paulínka cicababájával már nem sok mindent élvez”. Ebből kerekedett a vita, amelyben a felek „félkegyelműnek, illetve „eszelősnek” titulálták egymást. Végül rövid szünetet kellett tartani, amíg lecsillapodtak a kedélyek.

(nar, TASR, tvnoviny.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?