Közélet
- TASR-felvétel

Vizsgálják a Ján Kuciak mobilján található adatokat

TASR

2018. május 16. 14:19

Pozsony | A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze elrendelte, hogy készítsenek másolatot a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak mobiltelefonjából származó adatok egy részéről. Azokról az adatokról van szó, amelyek megkerülhetetlenek a büntetőeljárás szempontjából.

Jana Tökölyová, az ÚŠP szóvivője a TASR hírügynökségnek szerdán elmondta: a határozatot továbbították az érintett személynek, aki beleegyezett az eljárásba, majd a kért adatok másolására irányuló műveletek elvégzése során kijelentette, hogy önként átadja a mobiltelefont a hatóságoknak.  

A Sme napilap kedden (5. 15.) arról tájékoztatott, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) órákon keresztül hallgatta ki Pavla Holcová cseh oknyomozó újságírót. A rendőrség a napilap információi szerint elvette az újságíró mobilját a SIM kártyával együtt. 

2018. május 16. 12:32

Elvették a rendőrök a mobilját az oknyomozó újságírónak, akivel Kuciak a halála előtt dolgozott

„Azt gondoltam jóhiszeműen, hogy tanúként, és nem gyanúsítottként hallgatnak ki. Egy tanúnak szerintem nem foglalják le a telefonját” – írta Holcová a közösségi oldalon szerdán.

Az ügyészség állásfoglalása szerint azonban az újságíró beleegyezett a mobilja lefoglalásába. Erről tanúskodik a jegyzőkönyv is, melyet minden jelenlévő aláírt.

Az ÚŠP szóvivője hangsúlyozta, hogy ezzel az eljárással az volt a céljuk, hogy olyan objektív bizonyítékokat szerezzenek, amelyek segíthetik a szóban forgó bűnügyben folyó nyomozást, nem pedig az újságíró jogainak megsértése. „A nyomozócsoport továbbra is mindent elkövet, hogy elérjék a bűntetőeljárás fő célját, vagyis felderítsék és felelősségre vonják az előre megfontolt gyilkosság elkövetőit” – tette hozzá az ÚŠP szóvivője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk