Közélet

Visszaülhetnek mától a kicsik az iskolapadba

Pozsony | Az oktatási minisztérium a javuló járványhelyzetre való tekintettel engedélyezi, hogy az alsó tagozatos diákok visszaülhessenek az iskolapadba. A pozitív trend egyébként a Covid-automata regionális járványtérképen is meglátszik.
Nagy Roland

2021. április 12. 07:00

koronavírus iskola
- Somogyi Tibor felvétele

Az eddigi szabályok értelmében elvileg csak azoknak a szülőknek a gyermekei vehettek részt a helyszíni oktatásban, akik számára nem volt lehetséges az otthoni munkavégzés (más kérdés, hogy ez a gyakorlatban mennyire valósult meg). Mától azonban ez megváltozik, az óvodások és az alsó tagozatosok visszatérése már nem függ a szülők munkájától. Egy feltétel azonban még mindig van: a szülőknek szüksége van egy 7 napnál nem régebbi negatív teszteredményre. Az óvodásokat és az alsó tagozatosokat alapvetően nem tesztelik.

Hogy mi lesz a felső tagozatos diákok visszatérésével, egyelőre kérdéses, a kormánynak ezen a héten kellene döntenie a helyzetükről. Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter azonban előzetesen jelezte: szeretné, ha április 19-től már a felső tagozatosok is járhatnának iskolába. Ha valóban visszatérhetnek, őket tesztelni fogják, mégpedig a gargalizálós tesztek segítségével. Kivételes esetben viszont – ha például az egyik osztályban koronavírussal fertőzött diákot azonosítanak – az alsó tagozatosok számára is kérhetnek az iskolák gargalizálós tesztet, hogy gyorsan megbizonyosodjanak, nem terjedt-e tovább a vírus. Ilyenkor az adott osztályt bezárhatják, és ha a regionális közegészségügyi hivatal úgy ítéli meg, akkor akár a teljes intézményt is karanténba helyezhetik, így a diákoknak vissza kell állniuk a távoktatásra.

Az iskolák fokozatos újranyitása annak köszönhető, hogy Szlovákiában egyre inkább javul a járványhelyzet. Az enyhítés ezért nemcsak az oktatási intézmények esetében merült fel, hanem más szolgáltatásoknál is. A járványügyi óvintézkedéseket alapvetően a Covid-automata szabályozza, amely eredetileg az iskolákról is döntött, de Gröhling elmondása alapján az oktatásügy olyan prioritást élvez, amit ezentúl már külön kell kezelni.

A lazítások egyébként a jövő héttől tovább folytatódhatnak, ha a pozitív trend is kitart. Ezen a héten viszont – az iskolákat leszámítva – minden marad a régiben. Változást egyedül a Covid-automata regionális járványtérképén figyelhetünk meg: a fekete járások száma 2-re csökkent, ez szintén a pozitív tendenciáról árulkodik. A bordó járásokból 36, a pirosakból 39 van, és felbukkant kettő rózsaszínnel jelölt járás is, ezekben a járványhelyzet már kifejezetten kedvezőnek mondható. A regionális járványtérkép jelenleg pusztán arról dönt, hogy a munkába járáshoz hány napos teszteredményre van szükség. A fekete és bordó járásokban 7 napos tanúsítványt kérhetnek, a pirosakban elég a 14 napos teszteredmény, a rózsaszínekben pedig a 21 napos tesztet is el kellene fogadni.

Ezen a héten a kormány tárgyal az ország tesztelési stratégiájáról is. Az eddigi információk alapján a kabinet a kollektív tesztelés koncepcióját szorgalmazza, vagyis a mobil mintavételi pontok helyett az iskolákban és a munkahelyeken tesztelnének, illetve az otthoni mintavételt is megerősítenék. Részleteket várhatóan a héten közölnek, és könnyen elképzelhető, hogy április 19-től már nem a Covid-automata fogja meghatározni a tesztelést.

Járások besorolása

  • Fekete járások: Kiszucaújhelyi, Poprádi. 
  • Bordó járások: Báni, Besztercebányai, Nagybiccsei, Csacai, Gyetvai, Alsókubini, Gölnicbányai, Homonnai, Illavai, Korponai, Lőcsei, Losonci, Turócszentmártoni, Nagymihályi, Miavai, Námesztói, Vágújhelyi, Simonyi, Bazini, Poltári, Vágbesztercei, Eperjesi, Puhói, Nagyrőcei, Rimaszombati, Rózsahegyi, Szenicei, Szinnai, Ólublói, Trencséni, Stubnyafürdői, Turdossini, Varannói, Garamszentkereszti, Zsolnai, Zólyomi.
  • Piros járások: Selmecbányai, Bárfai, Pozsonyi (I.-V.), Breznóbányai, Dunaszerdahelyi, Galántai, Galgóci, Késmárki, Komáromi, Kassai (I.–IV.), Kassa-környéki, Lévai, Liptószentmiklósi, Malackai, Mezőlaborci, Nyitrai, Pöstyéni, Privigyei, Rozsnyói, Kisszebeni, Vágsellyei, Szenci, Szakolcai, Szobránci, Iglói, Sztropkói, Felsővízközi, Nagytapolcsányi, Tőketerebesi, Nagyszombati, Nagykürtösi, Zsarnócai.
  • Rózsaszín járások: Érsekújvári, Aranyosmaróti.
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
obchod

A zöld átállás miatt drágulhat az élelmiszer

h

A Híd rábólintott a Szövetséghez való csatlakozásra

DAC

Győzött a DAC Rózsahegyen

fico pellegrini

Fico együttműködésre szólította fel a Hlast, akár egy közös pártban is

b

Súlyos baleset történt a D2-es autópályán

rendőrség illusztráció

Brutális támadás Trencsénben: egy nőnek öltözött férfi késelt meg egy 17 éves lányt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.