Visszaülhetnek mától a kicsik az iskolapadba

koronavírus iskola
Pozsony |

Az oktatási minisztérium a javuló járványhelyzetre való tekintettel engedélyezi, hogy az alsó tagozatos diákok visszaülhessenek az iskolapadba. A pozitív trend egyébként a Covid-automata regionális járványtérképen is meglátszik.

Az eddigi szabályok értelmében elvileg csak azoknak a szülőknek a gyermekei vehettek részt a helyszíni oktatásban, akik számára nem volt lehetséges az otthoni munkavégzés (más kérdés, hogy ez a gyakorlatban mennyire valósult meg). Mától azonban ez megváltozik, az óvodások és az alsó tagozatosok visszatérése már nem függ a szülők munkájától. Egy feltétel azonban még mindig van: a szülőknek szüksége van egy 7 napnál nem régebbi negatív teszteredményre. Az óvodásokat és az alsó tagozatosokat alapvetően nem tesztelik.

Hogy mi lesz a felső tagozatos diákok visszatérésével, egyelőre kérdéses, a kormánynak ezen a héten kellene döntenie a helyzetükről. Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter azonban előzetesen jelezte: szeretné, ha április 19-től már a felső tagozatosok is járhatnának iskolába. Ha valóban visszatérhetnek, őket tesztelni fogják, mégpedig a gargalizálós tesztek segítségével. Kivételes esetben viszont – ha például az egyik osztályban koronavírussal fertőzött diákot azonosítanak – az alsó tagozatosok számára is kérhetnek az iskolák gargalizálós tesztet, hogy gyorsan megbizonyosodjanak, nem terjedt-e tovább a vírus. Ilyenkor az adott osztályt bezárhatják, és ha a regionális közegészségügyi hivatal úgy ítéli meg, akkor akár a teljes intézményt is karanténba helyezhetik, így a diákoknak vissza kell állniuk a távoktatásra.

Az iskolák fokozatos újranyitása annak köszönhető, hogy Szlovákiában egyre inkább javul a járványhelyzet. Az enyhítés ezért nemcsak az oktatási intézmények esetében merült fel, hanem más szolgáltatásoknál is. A járványügyi óvintézkedéseket alapvetően a Covid-automata szabályozza, amely eredetileg az iskolákról is döntött, de Gröhling elmondása alapján az oktatásügy olyan prioritást élvez, amit ezentúl már külön kell kezelni.

A lazítások egyébként a jövő héttől tovább folytatódhatnak, ha a pozitív trend is kitart. Ezen a héten viszont – az iskolákat leszámítva – minden marad a régiben. Változást egyedül a Covid-automata regionális járványtérképén figyelhetünk meg: a fekete járások száma 2-re csökkent, ez szintén a pozitív tendenciáról árulkodik. A bordó járásokból 36, a pirosakból 39 van, és felbukkant kettő rózsaszínnel jelölt járás is, ezekben a járványhelyzet már kifejezetten kedvezőnek mondható. A regionális járványtérkép jelenleg pusztán arról dönt, hogy a munkába járáshoz hány napos teszteredményre van szükség. A fekete és bordó járásokban 7 napos tanúsítványt kérhetnek, a pirosakban elég a 14 napos teszteredmény, a rózsaszínekben pedig a 21 napos tesztet is el kellene fogadni.

Ezen a héten a kormány tárgyal az ország tesztelési stratégiájáról is. Az eddigi információk alapján a kabinet a kollektív tesztelés koncepcióját szorgalmazza, vagyis a mobil mintavételi pontok helyett az iskolákban és a munkahelyeken tesztelnének, illetve az otthoni mintavételt is megerősítenék. Részleteket várhatóan a héten közölnek, és könnyen elképzelhető, hogy április 19-től már nem a Covid-automata fogja meghatározni a tesztelést.

Érdekes

Járások besorolása

  • Fekete járások: Kiszucaújhelyi, Poprádi. 
  • Bordó járások: Báni, Besztercebányai, Nagybiccsei, Csacai, Gyetvai, Alsókubini, Gölnicbányai, Homonnai, Illavai, Korponai, Lőcsei, Losonci, Turócszentmártoni, Nagymihályi, Miavai, Námesztói, Vágújhelyi, Simonyi, Bazini, Poltári, Vágbesztercei, Eperjesi, Puhói, Nagyrőcei, Rimaszombati, Rózsahegyi, Szenicei, Szinnai, Ólublói, Trencséni, Stubnyafürdői, Turdossini, Varannói, Garamszentkereszti, Zsolnai, Zólyomi.
  • Piros járások: Selmecbányai, Bárfai, Pozsonyi (I.-V.), Breznóbányai, Dunaszerdahelyi, Galántai, Galgóci, Késmárki, Komáromi, Kassai (I.–IV.), Kassa-környéki, Lévai, Liptószentmiklósi, Malackai, Mezőlaborci, Nyitrai, Pöstyéni, Privigyei, Rozsnyói, Kisszebeni, Vágsellyei, Szenci, Szakolcai, Szobránci, Iglói, Sztropkói, Felsővízközi, Nagytapolcsányi, Tőketerebesi, Nagyszombati, Nagykürtösi, Zsarnócai.
  • Rózsaszín járások: Érsekújvári, Aranyosmaróti.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?