Visszakerül a kisebbségi kultúra a minisztériumba

Pozsony |

<p>A kormányhivataltól visszakerülnek a kulturális minisztériumhoz a kisebbségi kultúra támogatásával kapcsolatos jogkörök.&nbsp;</p>

 A kisebbségi kultúrára szánt pénzek elosztását 2010-ben vette át a kormányhivatal, amikor a Híd tagja volt a Radičová-kormánynak, és egy kisebbségi hivatal felállítását tervezte. Ezentúl Rigó Konrád kulturális államtitkár (a Híd jelöltje) felel a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvény kidolgozásáért. A 2017-es támogatások elosztása még a jelenlegi rendszerben zajlik majd, de nem kizárt, hogy már azt is a kulturális minisztérium fogja felügyelni. „Újra létrejön a kulturális minisztérium kisebbségi osztálya. Ennek feladata lesz a kisebbségi kultúra stratégiai dokumentumainak elkészítése” – mondta lapunknak Rigó Konrád. A minisztérium mellett jön majd létre a Kisebbségi Kulturális Alap is, egyezett meg Robert Fico kormányfő, Marek Maďarič kulturális miniszter és Bugár Béla, a Híd elnöke. A törvénytervezet elkészítése is a minisztérium feladata lesz. Az államtitkár azt állítja, a változás nem veszélyezteti a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvény elfogadását, amelyre legkésőbb a jövő év első negyedében rábólinthat a parlament, az év második felében létrejöhet az alap hivatala. A 2017-es kulturális támogatások pályázati felhívását várhatóan még a kisebbségi kormánybiztos hivatala írja ki, de nem kizárt, hogy a lebonyolítást már a kulturális minisztérium veszi át. A kisebbségi kormánybiztos hivatala – miután a kulturális támogatások és a Kisebbségi Kulturális Alap sem fog hozzá tartozni – az igazságügyi minisztériumhoz kerülhet. INTERJÚ A KULTURÁLIS ÁLLAMTITKÁRRAL A KISEBBSÉGI PÁLYÁZATOKRÓL Petőcz Kálmán emberi jogi szakértő elviekben nem tartja rossz megoldásnak a változásokat, de erről a kormány kisebbségi tanácsát is megkérdezhették volna. „Logikailag jó megoldásnak tűnik, de sok múlik a megvalósításon. A kormány kisebbségi tanácsát azért megkérdezhették volna a tervről, ha már van ilyen tanácsadó szerve a kormánynak – mondta lapunknak Petőcz. – Abban nem sok logika lenne, hogy a kisebbségi biztos ezután is a kormányhivatalhoz tartozzon. Akkor lett volna ennek értelme, ha megvalósul az eredeti, 2010-es elképzelés, a kisebbségi hivatal létrehozása.” Abban sem lát kivetnivalót, hogy a kormánybiztosi hivatal – amely már általában a kisebbségi jogokkal fog foglalkozni – az igazságügyi tárcához tartozzon, amely egyébként is felelős az emberi jogi stratégia megvalósításáért. „Szlovákiában azonban általában az a probléma, hogy törvények is vannak, intézmények is, de a megvalósítás sántít” – véli az emberi jogi szakértő.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!