Közélet

Visszakerül a kisebbségi kultúra a minisztériumba

Pozsony | A kormányhivataltól visszakerülnek a kulturális minisztériumhoz a kisebbségi kultúra támogatásával kapcsolatos jogkörök.
Lajos P. János

2016. október 12. 09:34

 A kisebbségi kultúrára szánt pénzek elosztását 2010-ben vette át a kormányhivatal, amikor a Híd tagja volt a Radičová-kormánynak, és egy kisebbségi hivatal felállítását tervezte.
 
Ezentúl Rigó Konrád kulturális államtitkár (a Híd jelöltje) felel a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvény kidolgozásáért. A 2017-es támogatások elosztása még a jelenlegi rendszerben zajlik majd, de nem kizárt, hogy már azt is a kulturális minisztérium fogja felügyelni.
 
„Újra létrejön a kulturális minisztérium kisebbségi osztálya. Ennek feladata lesz a kisebbségi kultúra stratégiai dokumentumainak elkészítése” – mondta lapunknak Rigó Konrád. A minisztérium mellett jön majd létre a Kisebbségi Kulturális Alap is, egyezett meg Robert Fico kormányfő, Marek Maďarič kulturális miniszter és Bugár Béla, a Híd elnöke. A törvénytervezet elkészítése is a minisztérium feladata lesz.
 
Az államtitkár azt állítja, a változás nem veszélyezteti a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvény elfogadását, amelyre legkésőbb a jövő év első negyedében rábólinthat a parlament, az év második felében létrejöhet az alap hivatala.
 
A 2017-es kulturális támogatások pályázati felhívását várhatóan még a kisebbségi kormánybiztos hivatala írja ki, de nem kizárt, hogy a lebonyolítást már a kulturális minisztérium veszi át. A kisebbségi kormánybiztos hivatala – miután a kulturális támogatások és a Kisebbségi Kulturális Alap sem fog hozzá tartozni – az igazságügyi minisztériumhoz kerülhet.
 
 
Petőcz Kálmán emberi jogi szakértő elviekben nem tartja rossz megoldásnak a változásokat, de erről a kormány kisebbségi tanácsát is megkérdezhették volna. „Logikailag jó megoldásnak tűnik, de sok múlik a megvalósításon. A kormány kisebbségi tanácsát azért megkérdezhették volna a tervről, ha már van ilyen tanácsadó szerve a kormánynak – mondta lapunknak Petőcz. – Abban nem sok logika lenne, hogy a kisebbségi biztos ezután is a kormányhivatalhoz tartozzon. Akkor lett volna ennek értelme, ha megvalósul az eredeti, 2010-es elképzelés, a kisebbségi hivatal létrehozása.” Abban sem lát kivetnivalót, hogy a kormánybiztosi hivatal – amely már általában a kisebbségi jogokkal fog foglalkozni – az igazságügyi tárcához tartozzon, amely egyébként is felelős az emberi jogi stratégia megvalósításáért. „Szlovákiában azonban általában az a probléma, hogy törvények is vannak, intézmények is, de a megvalósítás sántít” – véli az emberi jogi szakértő.
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Színház- és Filmművészeti Egyetem

Az Összefogás tagja lett az SZFE kuratóriumi titkára

27 új koronavírus-fertőzött Szlovákiában

Országos tesztelés: akit csak lehet, mozgósítanak

kijárási tilalom

Eddig tarthat a kijárási tilalom Szlovákiában

Zuzana Čaputová

Čaputová rendszeresen tesztelteti magát, az országos tesztelésen nem vesz részt

könyv

Ahol pálmára fut a vadrózsa

Kmotrík

Kmotrík reagált a vádakra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.