Közélet

Vašečka törvényjavaslatát az abortuszról a bizottság fogja elbírálni

Pozsony | Richard Vašečka mesterséges terhességmegszakításról szóló törvényjavaslatát az Alkotmányjogi Bizottság fogja elbírálni kedden (10. 16.), Andrej Danko (SNS) kérésére. Danko, a parlament elnöke arra kíváncsi, hogy Vašečka a házszabálynak megfelelően terjesztette-e be a törvényjavaslatát.
TASR

2018. október 15. 15:31

Richard Vašečka - TASR/AP-felvétel

Danko abban látja a hibát, hogy a parlament júniusban már elutasított egy hasonló tervezetet, amelyet az ĽSNS terjesztett be, a házszabályok szerint pedig ugyanazt a javaslatot csak fél évvel később lehet újra a parlament elé terjeszteni. Danko ezért egyelőre még nem sorolta be Vašečka javaslatát az októberi gyűlés pontjai közé.

„Úgy gondolom, hogy a javaslatomnak helye van a gyűlésen, mivel egyáltalán nem ugyanolyan, mint az ĽSNS javaslata. Ennek ellenére természetesen elfogadom a bizottság és Danko házelnök döntését, és a javaslatomat újra beterjesztem a 2019-es év első gyűlésére" – nyilatkozta a TASR-nek Vašečka.

 

2018. október 10. 11:50

Bérgyilkossághoz hasonlította Ferenc pápa az abortuszt

Az ĽSNS javaslatának elutasítása után Kotleba pártja szeptemberben újra megpróbálkozott a beterjesztéssel. Az Alkotmányjogi Bizottság azonban figyelmeztette a pártot, hogy a házszabályok értelmében hat hónapnak kell eltelnie egy javaslat ismételt beterjesztéséhez, ezért a parlament nem tárgyalt a törvénymódosításról.

Vašečka javaslatában szerepel, hogy az anya kérésére négy esetben lehessen megszakítani a terhességet: ha a terhesség az anya életét veszélyezteti vagy  súlyos és tartós egészségügyi gondokat okoz az anyának, továbbá ha az anya bűncselekmény következményeként esett teherbe és a magzat nem idősebb 12 hétnél, vagy ha a magzat súlyos rendellenességgel születne, illetve nem lenne életképes és nem idősebb 24 hétnél.

Az ĽSNS júniusban beterjesztett törvényjavaslata nagy port kavart. Létrejött egy munkacsoport is, amelyiknek az a célja, hogy átdolgozza a törvényjavaslatot. A Smer-SD, az SNS, az OĽaNO és a Sme rodina képviselői találkoztak Vašečkával, hogy létrehozzanak egy olyan javaslatot, amelyik megállja majd a helyét a parlamentben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?