Közélet

Van vezetője a jobboldalnak?

Az 1990-es évek politikai változásainak idején a szlovákiai sajtóban meghonosodott egy kifejezés, mely az egyes jobbközéppártok „erősorrendjét” volt hivatott megjeleníteni – az egyes pártokat és politikusokat a „jobboldal vezéreként” emlegették.
Finta Márk

2017. november 10. 20:28

Ilyen vezető volt sokáig Mikuláš Dzurinda és az általa vezetett, ma már elbukott SDKÚ, később a felmérések eredményei alapján előbb a KDH-t, majd Radoslav Procházka pártját, a Sieťet tartották annak, míg utóbbi el nem bukott a 2016-os választásokon, és fel nem őrölte a pártot a kormányzati szerep és a belső harcok.

A választások után a legerősebb jobboldali eredményt hozó SaS-t kezdte emlegetni a sajtó az ellenzék vezéreként – Richard Sulík pártja ennek megfelelően igyekezett prezentálni magát, és a megyei választások utáni koalíciót is látszólag ilyen pozícióból igyekeztek megkötni legközelebbi szövetségesükkel, az OĽaNO-val. A megyei voksoláson azonban az OĽaNO több megyefőnöki posztot szerzett, mint az SaS, így a szlovák sajtó fel is tette a kérdést, ki jelenleg a jobboldal vezére.

Grigorij Mesežnikov politikai elemző nem hiszi, hogy van értelme erről beszélni, pláne nem a hétvégi megyei választások eredményei kapcsán. Már csak azért sem, mert a megyei testületekbe bejutott képviselők száma alapján a parlamenten kívüli KDH is nevezhetné magát annak. „Országos szinten a pártok erejét a reprezentatív felmérések mérik, illetve az országos választások. A megyei választásokból nem lehet megállapítani, melyik a jobboldali ellenzék vezető pártja” – mondta, hozzátéve, ő úgy gondolja, nem létezik és soha nem is létezett ilyen „pozíció”. „A jobboldal vezetője egy fantom. A jobbközéppártok ereje abban a képességükben áll, hogy több szavazót tudnak megszólítani, mint az ellenkező oldalon álló politikai blokk, melyet 20 éve a HZDS testesített meg, most pedig a Smer. De kicsi és közepes méretű pártok sorából egyszerűen lehetetlen és felesleges megállapítani, ki a jobboldal vezetője” – magyarázta azzal, nem is lenne szerencsés, ha a pártok ezzel a kérdéssel foglalkoznának.

Richard Sulík SaS-elnök, aki 2012-ben még célként tűzte ki az ellenzék vezetését, most azt mondta, a „jobboldal vezetője” fogalom kész katasztrófa. „Az emberek úgy érzik, ennek a vezetőnek felelősséget kell vállalnia az egész jobboldalért. De más pártokra egyáltalán nincs hatása” – mondta. Ľubomír Galko, a párt alelnöke lapunknak hozzátette, nem is látják értelmét az erről szóló polémiának – ő személyesen még abban sem hisz, hogy a pártok támogatottságáról szóló felmérések támpontot adnának ennek megállapításához.

Veronika Remišová, az OĽaNO jelenlegi vezető politikusa sem érzi úgy, hogy a fogalomnak jelen állás szerint bármilyen értelme lenne, még úgy sem, hogy ők adják a legtöbb ellenzéki megyefőnököt. „Mi most a megyefőnökeinkkel, valamint a következő parlamenti választásokkal foglalkozunk, nem tartjuk értelmesnek az ellenzék vezetőjéről szóló vitát, mert nem fontos. A fontos az, hogy két év múlva kormányt válthassunk” – mondta az Új Szónak.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
plusk

Az áruházak figyelmeztetik a vásárlókat a PET palackokra vonatkozó betétdíjas rendszer miatt. Erre figyeljenek!

sdf

Balesetet szenvedett Eduard Heger kormányfő

maszk

Miért is kell a reszpirátort hordanunk kültéren? A virológus válaszolt!

depresszió

Egy évtizedre visszatekintve 2020-ban történt a legkevesebb öngyilkosság

Mária Kolíková

A foglalkozásra és az életkorra is kitér a kötelező oltásról szóló elemzés

tarko

Tarkovič marad a szlovákok kapitánya, ezt a feladatot kapta a szövetségtől

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.