Közélet

Váltóhamisítás miatt ülhet Kočner és Rusko

Börtönben maradhat Marián Kočner és Pavol Rusko is, mivel az ügyész szerint legalább egyikük befolyásolni akarja az ügyben folyó nyomozást.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. június 23. 11:28

Marián Kočner (SITA-felvétel)

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) a héten tartóztatta le Marian Kočnert és Pavol Ruskót, az ellenük folyó értékpapír-hamisítási ügyben, az igazságszolgáltatás akadályozása miatt. Kérte a vádlottak előzetes letartóztatásba vételét, erről a besztercebányai székhelyű Specializált Büntetőbíróság dönt a hétvégén.

Ján Šanta ügyész tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, Kočner már harmadik napja nem hajlandó megmutatni a váltókat. „Már most hátráltatja és hátráltatni is fogja az eljárást azzal, hogy nem árulja el, hol találhatók ezek az értékpapírok” – nyilatkozta Šanta. Szerinte épp ezért kell őrizetben tartani. Mindkét gyanúsított előzetes letartóztatásról ma dönteni a Specializált Büntetőbíróság besztercebányai kirendeltségének bírája. Rusko jelenleg házi őrizetben van, nyomkövetővel a lábán, ellene még folyik az eljárás korábbi ügyében is: azzal vádolják, hogy 1997-ben meg akarta öletni volt üzlettársát, Sylvia Volzovát.

42 milliós tartozás


Marián Kočner 42 millió euró értékű váltót szeretne behajtani a Markíza volt főnökétől, Pavol Ruskótól. Az ügyben Rusko kezese a tévécsatorna, amely kötelezettséget vállalt a Rusko által aláírt váltók kifizetésére, vagyis a pénzt a Markízának kellene kifizetnie.

Rusko megerősítette Kočner állítását, miszerint a 2000-ben aláírt váltók, amelyek ma a vállalkozó egyik cégének birtokában vannak, valódiak. A tévétársaság szerint viszont hamisak a szóban forgó váltók, az okiratokon lévő aláírások eltérnek Rusko más, közjegyzővel hitelesített aláírásától a vonatkozó időszakból. A Markíza volt igazgatóját ezért hamisítás, pénz és értékpapírok illegális előállítása, valamint az igazságszolgáltatás akadályozása vádjával vették őrizetbe csütörtökön.

Hamis váltók?

A Markíza TV képviselői már a per kezdetétől kétségbe vonják a váltók eredetiségét, ezzel összefüggésben bizonyítékokkal is szolgáltak. Peter Papanek, a tévétársaság képviselője elmondta: a váltók nem szerepelnek sem a Markíza, sem azoknak a cégeknek a könyvelésében, melyek állítólagos tulajdonában voltak. „Ez az egész történet Marián Kočner műhelyében készült, a váltókat nem 2000-ben állították ki, hanem később, akkor, amikor Pavol Rusko már nem volt a Markíza TV hivatalos képviselője” – tette hozzá Papanek. Kočner kétes üzleti ügyeit éveken át vizsgálta a rendőrség, ám most tartóztatták le először. Az ügyész szerint, amennyiben bűnösnek találják Kočnert, 12-től 20 évig terjedő börtönbüntetés várható rá. (TASR, mm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?