Közélet

Vahram Chuguryan az RTVS rádiós hírszerkesztőségének ideiglenes vezetője

Pozsony | Vahram Chuguryant bízták meg ideiglenesen a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) rádiós hír- és publicisztikai szerkesztőségének vezetésével, miután Petra Stano Maťašovská hétfőn lemondott – árulta el a TASR-nek Erika Rusnáková, az RTVS szóvivője. „A napi sugárzást Oto Görner fogja irányítani" – tette hozzá.
TASR

2018. október 16. 17:44

rtvs
- Felvétel: Matej Kalina/Plus Jeden Deň

Chuguryan a hírszerzési részleg igazgatója, Görner szerkesztő és a Radiožurnál nevű program műsorvezetője. Petra Stano Maťašovská saját elmondása szerint azért mondott le, „hogy megvédje az RTVS-t az ellenzéki politikusok oldaláról az elmúlt napokban felé irányuló nyomástól".

Maťašovská távozását az ellenzéki SaS, OĽaNO, Sme rodina és a Miroslav Beblavý körülötti független parlamenti képviselők szorgalmazták. Az ügy középpontjában az RTVS belső dokumentuma áll, amely a hírszerzési alapelveket tartalmazza. Az ellenzék szerint ezeknek a szabályoknak az értelmében cenzúráznak bizonyos híreket, amelyek nem a koalíciós pártokhoz kapcsolódnak.

Az RTVS a reakciójában elmondta, hogy a nyilvánosságra hozott szöveg tartalmaz olyan részeket, amelyeket nem fogalmaztak meg egyértelműen, és ez okot adhatott a szöveg félreértelmezésére. A szóban forgó dokumentum nem volt összhangban az RTVS megszokott eljárásaival és módszereivel, ezért megintették az illetékeseket.

Ellenzék: Az RTVS rossz repütációjáért J. Rezník a felelős

Petra Stano Maťašovská távozásával a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) rádiós hír- és publicisztikai szerkesztőségének éléről megszűnnek azok a módszerek is, amelyek ezt a közjogi médiumot az állampropaganda eszközévé tették – jelentette ki Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), a parlament alelnöke, Veronika Remišová, az OĽaNO frakcióvezetője, Boris Kollár, a Sme rodina elnöke és Miroslav Beblavý független képviselő.

A kijelentésükben ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az RTVS rossz hírnevéért elsősorban Jaroslav Rezník, az RTVS vezérigazgatója a felelős. Az ellenzék felszólította Rezníket, hogy „mutassa be az embereknek azokat az intézkedéseket, amelyeket az RTVS tesz azért, hogy a közmédia objektív és független maradjon". A javaslat, amelyet az ellenzék a médiabizottság ülésén tett, nem ment át a rostán.

A kormány képviselői szerint nincs miről beszélni, mivel Stano Maťašovská már lemondott.
 

Petra Stano Maťašovská, a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS)  rádiós hír- és publicisztikai szerkesztőségének vezetője hétfőn (10. 15.) nyújtotta be a lemondását. Jaroslav Rezník, az RTVS vezérigazgatója elfogadta lemondását. Maťašovská elmondta: azért döntött a távozás mellett, mivel szeretné megvédeni az RTVS-t az ellenzéki politikusok oldaláról az elmúlt napokban felé irányuló nyomástól. Állítja, hogy a híreszteléseknek nincs igazságalapjuk, de rontották a társaság hírnevét, és rossz fényt vetettek a dolgozóira is. Elutasítja a feltételezést, hogy az RTVS nem objektívan kezel egyes információkat. 

Maťašovská távozását az ellenzéki SaS, OĽaNO, Sme rodina és a Miroslav Beblavý körülötti független parlamenti képviselők szorgalmazták. Az ellenzék jelezte, hogy ellenkező esetben politikai és jogi lépésekre fogják elszánni magukat. Azt sem zárták ki, hogy feljelentést tennének, vagy, hogy rendhagyó parlamenti ülést hívnának össze az ügy miatt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ersek, bardos

Listavezetők vitája az ÚJ SZÓ-stúdióban III.

Érsek Árpád és Bárdos Gyula a stúdióbeszélgetés előtt még kedélyesen üdvözölték egymást, a vita során viszont már kevésbé találták a közös nevezőt.

Érsek–Bárdos-vita: kevés a közös pont

Peter Pellegrini

A Pellegrinivel készített interjú után felmondott a Penta egyik lapjának vezetője

villamos

Megnyitják az új villamospályát Pozsonyban

Az ellenzéki képviselők nem szavaznak a gyorsított eljárásról

Az ellenzéki képviselők nem szavaznak a gyorsított eljárásról

Boris Kollár

A Sme rodina képviselői támogatják a 13. nyugdíjat, erre biztatják a többieket is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.