Újra egyesülhet a PS és a Spolu

PS/Spolu
Pozsony |

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia (PS) és a Spolu immár nem titkolja újraegyesülési szándékát. Václav Hřích, az AKO közvélemény-kutató ügynökség igazgatója úgy véli, a PS megmarad önálló pártként, a Spolu képviselői pedig egyszerűen csak beállnak a progresszívek közé.

Nemrégiben a szlovák hírügynökség (TASR) számolt be arról, hogy a PS és a Spolu a közeljövőben tárgyalásokat kezdeményez az esetleges együttműködésről. Az egyeztetésen két öttagú delegáció vesz részt, melyek a két párt elnöke, illetve az elnökségi tagok. Hogy pontosan milyen módon történne az egyesülés, azt egyelőre egyik párt sem akarta elárulni. 

A választási csalódás

A Progresszív Szlovákia és a Spolu a 2020-as parlamenti választáson egyesülve mérettették meg magukat. Mivel mindkét párt megmaradt önálló szubjektumként, ezért a választási törvény értelmében a szokásos 5 százalék helyett 7 százalékos támogatottságot kellett volna elérniük ahhoz, hogy bejussanak a parlamentbe. A választás előtt nem sokan kételkedtek abban, hogy az egyesült formáció megszerzi a kellő szavazatmennyiséget, hiszen a közvélemény-kutatások általában 10 százalék fölötti preferenciákat jeleztek. A választás estéjén azonban jött a meglepetés, a két párt együtt 6,96 százalékot ért el, vagyis pár száz szavazat híján ugyan, de nem sikerült bekerülniük a parlamentbe.

Megszűnhet a Spolu

A választási csalódás után úgy tűnik, hogy a PS egyre erősödött, a Spolu viszont gyengült. 2021 augusztusában az AKO ügynökség 8,9 százalékos támogatottságot mért a progresszíveknek, amivel könnyedén átlépnék a parlamenti küszöböt, viszont a Spolut mindössze a választók 1,2 százaléka támogatná.

Felkerestük Václav Hříchet, az AKO vezetőjét, és megkérdeztük, milyen módon tudná elképzelni a két párt együttműködését, illetve jó ötletnek tartja-e az újbóli egyesülést a tavalyi választási kudarc után. Hřích szerint egyelőre nem tanácsos messzemenő következtetéseket levonni azzal kapcsolatban, hogy a két párt együtt mennyire lenne erős, hiszen a 2020-as választás is megmutatta, hogy a szavazók sokszor csak az utolsó pillanatban döntik el, kit támogatnak. Az viszont valószínűnek látszik, hogy a jelenlegi támogatottság mellett a PS megmarad önálló politikai szubjektumként, a Spolu képviselői pedig egyszerűen belépnek a pártba.

„A PS nevével fémjelzett formáció preferenciáiban a következő hónapokban feltehetően enyhe emelkedés lenne megfigyelhető (az enyhe emelkedésen nem a két párt támogatottságának összegét értem, hanem azt, hogy a Spolu szavazóinak egy része átpártol a PS-hez), de a hosszabb távú támogatottság már az egyesült párt jövőbeli lépéseitől függ”

– nyilatkozta a szakember. Megjegyezte, mivel a Spolu minden bizonnyal megszűnik, a közös formáció elnökét valószínűleg továbbra is a PS adja.

Hipš már lemondott

Juraj Hipš, a Spolu elnöke, akik 2020 áprilisában vette át a vezetői posztot Miroslav Beblavýtól, most lemondott pártja vezetéséről. A Denník N-nek adott interjújában elmondta: azért tette ezt, mert szeretne megbizonyosodni arról, hogy az egyesülési szándékával a párt egésze is egyetért. Éppen ezért újra jelölteti magát, és a párt elnöksége eldöntheti, hogy egyetértenek-e azzal a vonallal, melyet ő képvisel. Ha igen, akkor újra megszavazzák, ha viszont azok vannak többségben, akik a Spolut önálló pártként képzelik el, akkor választhatnak helyette másik vezetőt. Ebben az esetben sem távozna a pártból, maradna a tagja.

A tárgyalásokkal kapcsolatban megkerestük a PS-t és a Spolut is, de egyelőre nem reagáltak a kérdéseinkre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?