Közélet

Újabb smeres nem a kisebbségi törvényre

Pozsony | A Smer és a párt jelöltje által vezetett külügyminisztérium szerint a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek Szlovákiában átlagon felüli jogokat élveznek. Ezért úgy látják, nincs szükség különálló kisebbségi törvényre.
Czímer Gábor

2020. február 7. 18:30

Pellegrini
- TASR-felvétel

A Smer jelöltje, Miroslav Lajčák által vezetett külügyminisztérium szerint ezt a területet már több létező törvény is szabályozza, amelyek teljes mértékben összhangban vannak az ország nemzetközi kötelezettségvállalásaival. A tárca a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvényt megelőző jogalkotási szándéknyilatkozatra reagált, amelynek elkészítését a kisebbségi kormánybiztos hivatala koordinálta. A külügy az állásfoglalásában azt írja, szerintük az alkotmány nem írja elő egy kisebbségekkel foglalkozó egységes jogszabály létrehozását. Ha erre mégis sor kerülne, Juraj Tomaga, a külügyminisztérium szóvivője szerint a törvény előkészítését széles körű szakmai diskurzusnak kellene megelőznie.

Külügyi jogászkodás
A tárca álláspontja szerint a jogalkotási javaslatban szereplő, „nemzeti kisebbségek jogai” kifejezés nincs összhangban az Európa Tanács, az Európai Unió és az Európai Biztonsági és Együttműkö-dési Szervezet (EBESZ) által használt terminológiával, ahogy a szlovák alkotmánnyal sem, amely csak a „nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok jogairól” beszél. Minderre hivatkozva a minisztérium nem ajánlja a kisebbségi kormánybiztos által bemutatott jogalkotási szándéknyilatkozattal össze-függésben a további eljárást – olvasható a TASR hírügynökségnek adott közleményükben.

A Smer a megkeresésünkre azonos álláspontjának adott hangot. A párt szóvivője, Ján Mažgút úgy nyilatkozott, szerintük a kisebbségekhez tartozó személyek jogai már most is átlagon felüliek. A párt álláspontja szerint a nemzetiségekre vonatkozó, jelenleg hatályos jogszabályok megfelelnek Szlovákia nemzetközi kötelezettségeinek. Peter Pellegrini (Smer) kormányfő a napokban azonban úgy nyilatkozott, a kisebbségeknek nem kell aggódniuk akkor sem, ha esetleg nem kerülne be a parlamentbe kisebbségi párt. „Ugyanúgy gondoskodunk róluk, ahogy most is” – mondta a kormányfő.

A Smerrel együtt kormányzó Híd értetlenül áll a külügyi tárca és Robert Fico pártjának álláspontja előtt. Magdeme Klára, a Híd szóvivője kérdésünkre arra emlékeztetett, a külügy már korábban is elutasította a kisebbségi törvény gondolatát. „Erről azonban nem Miroslav Lajčák dönt, hanem a következő kormánykoalíció. Ezért jelenleg fölösleges az irányelvben használt terminológiával foglalkozni” – mondta a szóvivő.

Ellenzéki ellenvetések
A Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) ugyancsak kiállt az egységes kisebbségi törvény szükségessége mellett. Ugyanakkor a Hidat hibáztatja, hogy eddig erre nem került sor. „Ha a kormánybiztos valóban el akarta volna készíteni a tervezetet, már 2018-ban beterjeszthette volna, a külügyi tárca pedig már akkor elmondhatta volna kifogásait” – közölte Mózes Szabolcs, az MKÖ elnöke.

Az ellenzéki SaS nemzetiségi programjának kidolgozója, Milan Pilip lapunknak elmondta, pártja egyértelműen támogatja a kisebbségi törvény létrejöttét, így ez a programjukban is szerepel. Hozzátette, amikor a külügyminisztérium a nemzetiségek átlagon felüli jogairól beszél, nem tesz említést arról, mi lenne ez a bizonyos átlag. A szakpolitikus szerint egy ilyen törvény nemléte egyben azt is jelenti, nem létezik például a kisebbségek jogainak meghatározására szolgáló folyamat definíciója, de még a nemzetiségi kisebbség fogalmának meghatározása is hiányzik.

A PS/Spolu-koalíciónak a kisebbségi témákkal is foglalkozó szakembere, Zora Jaurová ugyancsak pozitívan állt az kisebbségi törvény kérdéséhez. „Kezdeményezni fogjuk a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvény létrejöttét” – válaszolta kérdésünkre Jaurová. Hozzátette, a jogszabály definiálná a kisebbségi közösségeket, az alapvető jogaikat, a nemzeti szimbólumaikat, a közéletben való részvételüket, de egyedi hozzáállást is biztosítana a különböző nemzetiségek számára. Az OľaNO szóvivője, Matúš Bystrianský a kisebbségi törvénnyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, szerintük egy ilyen jogszabály megalkotását széles szakmai vitának kell megelőznie.

Az első lépés megvolt
A kormány Nemzeti Kisebbségekért és Etnikai Csoportokért Felelős Bizottságának tagjai január 23-ai ülésükön hagyták jóvá a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvényt megelőző jogalkotási szándéknyilatkozatot, más szóval jogalkotási irányelvet. Mindezt annak ellenére, hogy a dokumentum megalkotásában részt vevő külügyi tárca ellenezte.

Az irányelvet kidolgozó testület vezetője, Bukovszky László (Híd) kisebbségi kormánybiztos korábban arról beszélt, az új kisebbségi törvény egységesítené a jelenlegi, széttöredezett jogi szabályozást, és a lehető legátfogóbban határozná meg a kisebbségi jogokat az alkotmánnyal, valamint az elfogadott nemzetközi kötelezettségekkel és ajánlásokkal összhangban. „A jogalkotási szándéknyilatkozat végső formája a jövőbeni kormány támpontja lehet a kormányprogram és a következő időszakra vonatkozó jogalkotási terv kidolgozásakor” – fűzte hozzá a kormánybiztos.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič
Frissítve

Járásokra korlátozzák a mozgásteret húsvétkor

Boris Johnson

Intenzív osztályra került Boris Johnson

Zuzana Čaputová

Čaputová aláírta a törvényt, elhalaszthatják a járulékfizetést a munkáltatók

Marek Krajčí

Már két halálos áldozata van a koronavírusnak Szlovákiában

A Kő téren is higiéniai állomást alakítottak ki A Kő téren is higiéniai állomást alakítottak ki

A koronavírus-válság hatásai Pozsonyra

koronavírus Olaszország
Frissítve

Emelkedett a halottak, csökkent az új fertőzöttek száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.