Új Szó-stúdió: hárompárti helyett csak kétpárti vita

Gál Zsolt és Rigó Konrád az Új Szó-stúdióban (Somogyi Tibor felvétele)
Pozsony |

Az Új Szó-stúdió vendégei voltak Gál Zsolt, a Magyar Fórum alelnöke és Rigó Konrád, a Híd 2023 alelnöke, akiket arról kérdeztünk, miért nem sikerült közös magyar listát állítani.

Gál szerint az egységes magyar lista csak abban az esetben lenne működőképes, ha a listán egymás mellett, de egymástól jól elkülöníthetően jelennének meg a különböző formációk, hiszen a listának a szlovákiai magyar társadalom diverzitását kellene tükröznie. Gál szerint továbbá a Szövetség nem kínált elég méltányos feltételeket, és a tárgyalások idején már a párt szétesésének rizikója is terítéken volt. Rigó a Szövetség szétesésének kapcsán arról beszélt, az etnikai politizálás Szlovákiában valójában már 2010-ben véget ért, ennek igazolása pedig pont a szeptember 30-i választás lesz. A Híd alelnöke szerint 2023-ban már nem elég az embereknek pusztán annyi, hogy valaki magyar. Az MKP-platform szerinte ezt nem ismeri el, a saját véleményét pedig úgy próbálta foganatosítani, hogy először nem vette fel a listára a Magyar Fórumot, majd kiszorította a Híd elnökségét.

Elhatárolódás

Az Új Szó stúdiójába meghívtuk a Szövetség politikusait is, hogy kifejthessék, szerintük miért nem sikerült egységes magyar listát állítani, azonban a meghívást arra az elnökségi döntésre hivatkozva utasították el, mely szerint nem fognak más szlovákiai magyar politikusokkal nyilvánosan vitázni. Rigó és Gál egyhangúlag kritizálta a Szövetséget azért, hogy bár elnökségi döntés alapján a Smerrel nem lépnének koalícióra, nem határolódnak el kellően a többi szélsőséges párttól. Gyimesi személyével kapcsolatban mindkét politikusnak fenntartásai vannak, Gál szerint pedig egyenesen borítékolható, hogy a választás után Gyimesi átveszi a Szövetség vezetését és a párt orientációját kelet felé mozdítja el.

Pártprogramok

A Magyar Fórum három kisebb szlovák, illetve egy roma párttal közösen indul a választáson. Gál szerint a választási program összeállításának idején partnereik számára egyáltalán nem jelentett gondot az olyan programpontok felvétele, amelyek a magyar kisebbség érdekeit képviselnék. Az alelnök úgy gondolja, olyan demokratikus pártokkal egyeztek meg, amelyeknek szintén érdeke az emberi jogok képviselete, például a kettős állampolgárság tiltásának feloldása. Ha bekerülnének a kormányba, prioritásuknak tekintenék az igazságügyi reformot, hogy a Főügyészségen ne történjenek a jelenlegihez hasonló mértékű visszaélések, illetve a közlekedési reformot, hogy a magyarlakta területeken is jobb közutak legyenek. Rigó is arról beszélt, szlovák környezetben is érvényesíteni tudták a magyar érdekeket, így a Kékekkel közös programjukba egyebek mellett bekerült a kisebbségvédelmi törvény elfogadásának szükségessége is. Az egészségügyi reform fontosságát ecsetelte Rigó azzal, hogy az elkövetkezendő években elkerülhetetlen a szlovákiai politika gondolkodásmódjának alapvető megváltoztatása.

Az Új Szó-stúdióban a két alelnök ismét leszögezte, egyik formáció sem tervez visszalépni a választáson való részvételtől. Rigó szerint nyomás nehezedik pártjukra, hogy lépjenek vissza. Az alelnök fejtegetése alapján azonban nem biztos, hogy a szavazóik visszalépésük esetén épp a Progresszív Szlovákiát (PS) erősítenék. Gál kijelentette, a Magyar Fórum sem tervez visszalépni. A párt számításai alapján ugyanis megvan az esélye annak, hogy elérjék az 5%-os küszöböt. Arra is figyelmeztettek, a közvélemény-kutatások csalókák, és általában hibásan mérik a nemzetiségi pártokat. Az Új Szó-stúdió teljes vitáját megtalálják az Új Szó honlapján, a Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?