A rendőrség elkezdte kiszorítani a tüntetőket a parlament elől (VIDEÓ+GALÉRIA)

tüntetés parlament

A járványellenes intézkedések elleni tüntetés zajlik Pozsonyban a parlament épülete előtt.

18:25

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a parlament lépcsőjén hangosbemondóba szónokló személyekkel szemben felállítottak egy másik hangosítást. Egy kőművesállványra felszerelt hangszórókból egy másik oltásellenes csoport replikázik a lépcsőkön szónokló Kotllebáék mondataira.

18:20

A tüntetés még mindig tart, többek között Marián Kotleba szónokol.

14:15 - A rendőrség elkezdte kiszorítani a tüntetőket a parlament elől

Több tucat rohamrendőr elkezdte fokozatosan kiszorítani a tüntetőket a parlament bejárata elől az épülethez vezető lépcső alatti védőzóna felé. Komolyabb incidens eddig nem történt. A tüntetők kiabálnak, azt skandálják: „gestapo”, és folytatni akarják a tiltakozást.

14:00 - A tömeg kifütyülte Pellegrinit

Peter Pellegrini volt miniszterelnök, a Hlas vezetője is szólt a tüntetőkhöz. Biztosította a tiltakozókat afelől, hogy pártja képviselői nem fogják támogatni a COVID-igazolvány használatáról szóló törvényt a parlamentben. A tömeg azonban kifütyülte Pellegrinit. A maszkviselés miatt kritizálták, azt kiabálták, hogy hazudik, és árulónak nevezték.

13:40 - Sátortábor felállítását tervezik a tüntetők

Továbbra is tart a parlament épülete előtti tüntetés. A bejáratot több tíz rohamrendőr őrzi. A rendőrség konfliktuselhárítási csoportja is a helyszínen van. A tüntetés mostanra nyugodtan zajlik, habár reggel a tüntetők többször is összetűzésbe kerültek a rendőrökkel és az újságírókkal. A tüntetők kijelentették, hogy a parlament előtti helyet nem hagyják el, és sátortábor felállítását tervezik.

Az épület előtt jelenleg több tíz tüntető áll. Több szónok is felszólalt. A tömeg olyan jelszavakat skandál, mint „engedjenek be”, „gestapó” vagy „nem adjuk Szlovákiát”. Egyesek nemzeti zászlókat lobogtatnak, mások olyan transzparenseket tartanak, amelyeken az áll: „stop a covid-átverésnek”, „stop a koronafasizmusnak” vagy „oltásterror”. A tüntetők jelezték, hogy a további órákban és napokban is kitartanak. Sátortábor felállítását tervezik a parlament épülete előtt. „Az ellenállásunk folytatódik, nem ér véget a mai nappal” – jelentették ki. A tömeget többször is támogatásukról biztosították az ĽSNS és a Smer képviselői. Azt ígérték, vizet és élelmiszert biztosítanak a tüntetőknek.

A rendőrség röviddel dél előtt egy olyan állásfoglalást adott ki a tüntetéssel kapcsolatban, amelyben ezt „nagyobb számú tömeg véletlen gyülekezetének“ nevezte. Egyúttal megerősítette, hogy a közrend megzavarásaként tartja számon, amikor többen megpróbáltak bejutni a parlament épületébe. A rendőrség azt állítja, hogy megfigyeli a helyzetet, és készen áll arra, hogy szükség esetén közbelépjen.

12:45

A rendőrök elleni bárminemű támadás vagy agresszió elfogadhatatlan - mondta Eduard Heger (OĽANO) kormányfő a parlament előtti pénteki tüntetéssel kapcsolatban.

12:25

Eszméleténél van az a rendőrnő, akit a parlament épülete előtti tüntetésen állítólag megtámadtak. Ezt Alena Krčová, az országos mentőszolgálat műveleti központjának (OS ZZS) szóvivője erősítette meg a TASR-nek.

11:20

Boris Kollár a tüntetés kapcsán a rendőrség és az országos rendőrfőkapitány teljes csődjéről beszél.

10:30

A parlament ülése a tüntetés ellenére megkezdődött. A képviselők többek között arról a törvénymódosításról fognak vitázni, amely lehetővé tenné, hogy figyelembe vegyék a polgárok beoltottságát egyes bevezetett intézkedéseknél, például a vendéglátóipari egységekbe való belépéskor.

A kormány közegészség védelmével kapcsolatos javaslata abból indul ki, hogy a Közegészségügyi Hivatalnak a járványellenes intézkedések kialakításánál figyelembe kellene vennie az ún. Covid-igazolványt. Ez arról tájékoztat, hogy az érintett személy be van-e oltva a Covid-19 ellen, átesett-e már a betegségen vagy van-e negatív teszteredménye. A képviselők gyorsított eljárásban fognak tárgyalni a módosításról. (tasr)

10:10

A tüntetők tojásokkal dobálják a rendőröket és a parlament bejáratát. Az épületből rohamrendőrök jöttek ki, akik megkezdték a tömeg kiszorítását a bejárat elől.

Néhány smeres képviselő is kijött, hogy a támogatásukról biztosítsák a tüntetőket.

10:00

A tüntetők összecsapnak a rendőrökkel - egy sérült rendőrnőt ki kellett emelni, mert a tömeg megtámadta. 

9:49

A rendőrök könnygázt vetettek be, a tüntetők azt skandálják, hogy "Gestapo".

Galéria

9:45

A tüntetők felszólították Robert Ficót, hogy álljon az oldalukra. Fico a Smer képviselőivel egyelőre nem csatlakozott a tömeghez.

Korábban:

A tüntetők skandálni kezdenek, mikor érkezik egy képviselő.

„Árulás, fuj“ - kiabálják.

A Denník N információi szerint az emberek között van több Kotleba-párti képviselő és Ľuboš Blaha (Smer) is.

A tüntetők megpróbáltak bejutni a parlament épületébe is. A biztonságiak ezt megpróbálják megakadályozni – feszült helyzet alakult ki.

A tüntetők azt skandálják „Mi itt otthon vagyunk!“ és „Engedjenek be“.

Marián Kotleba szerint az embereknek joguk lenne bejutni a parlamentbe.

(TASR, dennikn, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?