Közélet

Trump valószínűleg nem vesz részt a sznf megünneplésén, túl korai lenne

Pozsony | Alaptalannak nevezte Peter Kmec, a kormányfő külügyi tanácsadója és volt amerikai nagykövet azt az információt, miszerint Donald Trump amerikai elnök részt vesz a szlovák nemzeti felkelés (sznf) évfordulója alkalmából rendezett augusztusi ünnepségen. Hozzátette: időbe telik, amíg a Fehér Ház kiértékeli Peter Pellegrini (Smer-SD) szlovák kormányfő látogatását, és amíg előkészítenek egy újabb magas szintű találkozót.
TASR

2019. május 6. 14:50

- TASR-felvétel

Kmec szerint elképzelhető, hogy Trump egy multilaterális találkozó keretében látogat majd Szlovákiába. Példaként a 2005-ös Bush-Putyin találkozót említette. Egy ilyen eseményen sort lehetne keríteni a szlovák vezetőkkel való bilaterális tárgyalásokra is. Hozzátette: ha az amerikai elnök Európába utazik, a programja rendszerint több pontból áll, és több országot is meglátogat.

Kmec felhívta a figyelmet, hogy a szlovák vezető látogatásának előkészítésén már Trump beiktatását követően elkezdtek dolgozni. Először komplex módon vizsgálták meg a szlovák-amerikai politikai párbeszédet, majd pedig annak tükrében, hogy Szlovákia hogyan teljesíti a NATO-val szemben, illetve a kétoldalú kapcsolatok terén vállalt kötelezettségeit. „Fontos szempont továbbá a személyes kapcsolat is, pontosabban a kormányfő személyes tulajdonságai és politikai képességei” – hangsúlyozta Kmec, aki szerint Pellegrini személyisége ebben az esetben fontos szerephez jutott.

A szlovák kormányfőt az amerikai elnök részben a bársonyos forradalom 30. és a szlovák NATO-csatlakozás 15. évfordulója alkalmából hívta meg Washingtonba. A közép-európai térségből idén Sebastian Kurz osztrák kancellár és Andrej Babiš cseh kormányfő is járt a Fehér Házban. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter februárban látogatott Szlovákiába.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az EB büntetné Szlovákiát egy régi kartell miatt

Algériára új aranykor köszönthet

Čaputová: Nem megfelelő a fegyelmi bíróságok állapota

Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Hyballa + Jedlička + Kalmár = 3 pont

Drága gyógyszerekért fizetünk fölöslegesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?