Trnka nem köt vádalkut, ártatlannak vallja magát

Dobroslav Trnka
Pozsony |

Dobroslav Trnka volt főügyész elutasította, hogy vádalkut kössön és bűnösnek vallja magát a Pozsony I. Járásbíróság előtt, ahol a Gorilla-ügyben vádlottként hallgatták ki. 

„Ártatlan vagyok. Úgy gondolom, a főtárgyalás során rá fogunk mutatni, hol kérdőjelezhető meg a nyomozói munka, és hol nincs időbeli összhang. Független bíróság fog dönteni az ügyben” – hangsúlyozta Trnka. Elmondása szerint a Gorilla-ügy jegyző-könyvében szereplő összes bizonyítékot Marián Kočnernél találták meg. „Nem voltak a birtokomban a Gorilla-aktában említett bizonyítékok” – mondta.

„Elutasítjuk a vádiratot. A cselekmény nem történt meg, az ügyfelem nem követte el, amivel vádolják” – jelentette ki Trnka védőügyvédje, miután a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze felolvasta a vádiratot. Ezt követően az ügyész elkezdte felolvasni a tanúvallomásokról készült jegyzőkönyvet.

A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze május elején emelt vádat Trnka ellen hivatali jogkörrel való visszaélés miatt. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója március elején nyújtott be vádemelési indítványt Trnka ellen a Speciális Ügyészi Hivatalhoz. A nyomozás eredménye szerint a volt főügyész nem tett eleget törvényi kötelességének, azaz nem járt el minden bűncselekményt ügyében, ami a tudomására jutott.

A rendőrség álláspontja szerint a vádlott köztisztviselői minőségében, hosszabb időn keresztül követte el a hivatali jogkörrel való visszaélés bűncselekményét. A vád szerint egy hangfelvételt vett át Kočnertől, a felvételen üzletemberek, politikusok és állami szervek képviselői közötti beszélgetések hallhatók. A hangfelvételek kapcsán több bűncselekmény, főleg korrupció gyanúja merült fel.

A NAKA nyomozója 2019 decemberében gyanúsította meg Trnkát, aki a gyanú szerint hosszabb időn át, 2007 és 2014 között követte el a bűncselekményeket. A rendőrség szerint megszegte a törvényben előírt kötelezettségét, miután a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) Gorilla-ügyként ismert hangfelvételét megkapta. A felvételt elrejtette, ahelyett, hogy átadta volna a bűnüldöző hatóságoknak. Mindezt az anyagi haszonszerzés szándékával tette, továbbá azért, hogy előnyökhöz juttassa Kočnert. A vád szerint Trnka megzsarolta Jaroslav Haščák vállalkozót.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?