Továbbra is az élelmiszerre megy el a szlovákiai háztartások legtöbb pénze

infláció k

A szlovákiai háztartások a bevételük több mint egynegyedét élelmiszerre költik, ez a legmagasabb arány a V4 országai között – derült ki a Statisztikai Hivatal friss elemzéséből, amelyben a visegrádi négyek lakosságának vásárlási szokásait, illetve az infláció hatását vizsgálták.

A hivatal adatai alapján a szlovák lakosság 2023-as fogyasztói kosarának legnagyobb tételét továbbra is az élelmiszerek teszik ki, az emberek átlagban a fizetésük 26,4 százalékát költik étkezésre. Ebbe azonban még nem számolták bele az alkoholtartalmú italokat, amelyek a fogyasztói kosárban egy tételben szerepelnek a dohánytermékekkel. Ezzel együtt a lakosság bevételének 31,9 százaléka, vagyis csaknem egyharmada ételre, alkoholra és cigarettára megy el.

A nagy költekezés egyértelműen összefügg az inflációval, amely európai viszonylatban a V4-es országokon belül kiemelkedően magas, olvasható az elemzésben. Szlovákiában az éves infláció mértéke február óta folyamatosan csökken (akkor még 15,4 százalék volt, májusra azonban 11,9 százalékra esett vissza), de az élelmiszerárak tekintetében továbbra is közel 22 százalékos drágulási tendenciát figyelhetünk meg. A pénzügyminisztérium előrejelzése azonban bizakodó, számításaik alapján 2023 második felére az éves infláció egy számjegyűre csökkenhet, az év végére pedig megközelítheti a 6 százalékot.

Az elemzésből továbbá kiderül, hogy a többi visegrádi ország lakossága is az élelmiszerre költi el a bevétele legnagyobb részét, de kisebb arányban, mint Szlovákiában: Magyarországon a fizetések 21,4 százaléka, Csehországban 21,2 százaléka, Lengyelországban pedig 20,6 százaléka megy el ételre és italra. Az EU-s átlag ezzel szemben 17,4 százalék.

A szlovák fogyasztói kosár második legnagyobb tételét a lakhatási és a rezsiköltségek jelentik, amelyek a fizetések 17,7 százalékát viszik el. Ebben nem különbözünk Csehországtól és Lengyelországtól, ahol szintén a lakhatás jelenti a második legnagyobb anyagi megterhelést (előbbinél 16,8 százalék, utóbbinál pedig 16 százalék). Magyarország esetében azonban az látszik, hogy a fogyasztói kosár második legköltségesebb tétele a közlekedés, ami a bevételek 16,8 százalékát viszi el. A lakhatási költségek csak a negyedik helyen szerepelnek, az emberek többet költenek az egészségügyi kiadásokra (10 százalék), mint a lakbérre és a rezsire.

A szlovák fogyasztói kosár többi tétele között nincs kiugró különbség, például a lakosság fizetésének 7,8 százaléka megy el háztartási eszközökre, bútorokra és egyéb berendezési tárgyakra, és az emberek ugyanekkora arányban költenek a kultúrára is. Nálunk a közlekedési költségek aránya mindössze 6,7 százalékra rúg. Érdekesség, hogy a kiadások legkisebb részét az oktatással kapcsolatos költségek jelentik (1,6 százalék).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?