Közélet

Tovább ijesztget a migrációval az SNS

Szlovákiába is mind jobban begyűrűzik a Nyugatot feszegető populista politikai trend. Az SNS az ENSZ globális migrációs paktuma ürügyén élezi a belpolitikai feszültséget.
Malinák Zsolt

2018. november 8. 12:00

Jaroslav Paška
Jaroslav Paška - Somogyi Tibor felvétele

Az SNS parlamenti frakciója javasolja, hogy a törvényhozás hozzon határozatot, melynek értelmében Szlovákia távol marad a migrációs csomagtól. Ezt Tibor Bernaťák frakcióvezető közölte szerdai sajtótájékoztatóján. Szerinte a paktum egyik célja valamifajta migrációs hálózat létrehozása. 

Jaroslav Paška, a párt alelnöke emelte a tétet, szerinte a koalíciós partnerek mellett a többi politikai pártnak is szükséges foglalkozni a témával. A dokumentumot elfogadó államok több mint száz kötelezettséget vállalnak a paktum aláírásával – mondta az SNS második embere, jelentsen ez az állítás bármit is. 

A dokumentum, ha az ENSZközgyűlés elfogadja azt 2019 szeptemberében, nem jelent nemzetközi jogi szempontból kötelezettségeket, illetve az államoknak nem kell a saját jogrendjükbe implementálni annak megállapításait. 

Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszteramúlthétenelmondta,hogy az ENSZ migrációs paktuma politikai dokumentum, amely semmire nem kötelezi az aláírókat. Szintén értetlenségének adott hangot a térség országainak hozzáállása miatt, az elmúlt napokban ugyanis Magyarország után Ausztria is úgy döntött, nem csatlakozik a dokumentumhoz. 

Bolt

2018. október 16. 11:58

Jövőre az SNS miatt is nőhetnek az árak

Az ENSZ migrációs paktuma

A 34 oldalas szöveg preambuluma rögzíti, hogy egyebek mellett olyan megállapodásokon alapul, mint az emberkereskedelem és embercsempészet tiltásáról szóló egyezmény.

A dokumentum nem kötelező érvényű együttműködési keretmegállapodás, és azt is tartalmazza, hogy az államok szuverenitása a migrációval kapcsolatos döntéseket illetően nem sérülhet.

Megállapítja, hogy egy állam sem viselheti önmaga a migráció terhét.

23 pontban fogalmazza meg a migrációval kapcsolatos célokat, ezek tömören és a teljesség igénye nélkül a következő elveket foglalják magukba:

a migráció mederben tartása, a migrációt kiváltó okok és kényszerek minimális szinten tartása, a migránsok rendezett információkhoz való hozzáférésének biztosítása lehetőségeik és kötelességeik vonatkozásában, ellenőrzésük és átvilágításuk hatékonyságának a fokozása, a migránsok kiszolgáltatottságának csökkentése – őrizetbe vételük például csak indokolt esetben legyen lehetséges –, a befogadásuk és a munkaerőpiacra való beilleszkedésük elősegítése, a migránsokkal szembeni társadalmi diszkrimináció elleni fellépés, veszélybe került emberi életek megmentése, a halottak azonosítása. 

A Híd nem osztja az SNS félelmeit, és továbbra is kiáll Miroslav Lajčák külügyminiszter álláspontja mellett „Ez a jogi kötelezettségekkel nem járó egyezménytervezet nem sérti Szlovákia szuverenitását, s nemcsak a nemzetközi közösségen belül, de szlovákiai és kormányszinten is teret biztosít a párbeszédre” – áll a párt állásfoglalásában. Szerintük felesleges félelmet kelteni a megegyezéssel kapcsolatban. „Az óvatosság természetesen helyénvaló, az állampolgárok ijesztgetése azonban nem. Az ENSZ dokumentumát egyik pártnak sem lenne szabad kihasználnia politikai haszonszerzésre, például a kötelező kvótákkal kapcsolatos rémhírek terjesztésére – véli a Híd. – Köztudott, hogy ezeket a Híd elutasítja és az ENSZ dokumentumában sincs szó ezek bevezetéséről. A Híd ezért egy közös határozat elfogadását jelen pillanatban nem tartja szükségesnek.” (TASR, hvg.hu, Index.hu)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
matovič k

Kiderül, Matovič marad-e a pénzügyminiszter

matovič k

Matovič: Bármelyik nő alkalmasabb lenne az elnöki posztra, mint Čaputová

Orbán Viktor k

Keményebb szankciókat követelnek Magyarországgal szemben a szlovák EP-képviselők

c

Lekapcsolt lámpák és kemencék – Európa készülődik a téli energiaválságra

csehország tüntetés k

Tízezrek követelték a kormány lemondását több cseh nagyvárosban

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.