Közélet

Több munkás, alacsonyabb bér?

Pozsony | A nem uniós tagországokból érkező vendégmunkások egyszerűbb foglalkoztatásával kapcsolatos jogszabály heves vitát váltott ki a parlamentben. Többen az ENSZ migrációs csomagjához hasonlították, menekültáradattal riogatva. A szakemberek szerint azonban csupán enyhe korrekcióról beszélhetünk, ami legfeljebb tűzoltásra lesz elegendő.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. november 30. 14:09

munkakeresés, munkanélküliség
Illusztráció - Felvétel: Michal Smrcok/Plus jeden deň

A parlament által gyorsított eljárásban tárgyalt jogszabály szerint a jövő év elejétől rugalmasabbá teszik a nem uniós tagországokból származó vendégmunkások alkalmazását a hiányszakmákban. Hogy hatékonyabban felmérhessék, mire is van szüksége a piacnak, a hiányszakmák listáját negyedévente frissítik, az eddigi éves aktualizálás helyett. Ján Richter munkaügyi miniszter szerint ehhez a munkáltatóknak kötelezővé teszik a szabad munkahelyek bejelentését, és ha ezt elmulasztják, szigorú büntetésekre számíthatnak. 

Gyorsított eljárás 

Az egyik leglátványosabb változás a vendégmunkásokkal kapcsolatos idegenrendészeti eljárást érinti. Míg a jelenlegi szabályok szerint ez 90 napot vesz igénybe, a szaktárca által előterjesztett javaslat ezt 30 napra csökkentené. Egyszerűbb lesz azonban a szezonmunkások alkalmazása a munkaközvetítő ügynökségeken keresztül, és kevesebb igazolást követelnek majd az ideiglenes tartózkodási engedély elintézéséhez is. Ezzel párhuzamosan a nem uniós tagországokból érkező munkavállalók hatékonyabb jogi védelemre is számíthatnak.

Az ellenzék részéről rengeteg támadás érte a javaslatot. Milan Krajniak, a Sme rodina parlamenti képviselője szerint a kormány szerb és ukrán vendégmunkásokkal kívánja elárasztani Szlovákiát. Jozef Mihál független parlamenti képviselő, Jana Kiššová, az SaS és Eduard Heger, az OĽaNO képviselője attól tart, hogy az alacsonyabb bérrel is beérő vendégmunkások tömeges megjelenése a hazai alkalmazottak fizetésére is negatív hatással lesz. 

100 ezer munkás hiányzik 

A munkáltatók szerint azonban szó sincs arról, hogy az országot elárasztanák az Európai Unión kívüli vendégmunkások. Marián Valentovič, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) vezérigazgatója szerint a jelenleg regisztrált 65 ezer vendégmunkásnak csupán a fele, alig több mint 30 ezer érkezett nem uniós tagországból. Rastislav Machunka, a Munkaadói Szervezetek és Egyesületek Szövetségének (AZZZ) az alelnöke szerint Szlovákiában az alkalmazottak alig 0,3 százalékát teszik ki az EU-n kívüli vendégmunkások, míg az uniós országokban ez az arány átlagosan 8 százalék körül mozog, és még a szomszédos Csehországban is eléri a 2,5 százalékot. A munkáltatók adatai szerint Szlovákiában ugyanakkor jelenleg nagyjából 100 ezer állást képtelenek betölteni, több cég emiatt már kénytelen volt lemondani a megrendeléseit, egyesek pedig Szlovákia elhagyására készülnek. 

Látványos változásra a munkáltatók az új szabályok elfogadását követően sem számítanak. Machunka szerint a szabályok enyhítése csak tűzoltásra lesz elegendő. Hasonló véleményen van Rastislav Cenký, a Közlekedési és Gazdasági Intézet (IDH) igazgatója is. „A most elfogadott jogszabályok, a gazdasági migráció könnyítése hosszabb távon nem jelent megoldást a munkapiaci helyzet javítására, csak gyors tűzoltásként értékelhető. A kormánynak átfogó reformokat kellene hoznia, és hatékonyabban mozgósíthatná a hazai tartalékokat is” – mondta Cenký. 

Változatlan bérek 

A munkáltatók az ellenzéki politikusok azon felvetésével sem értenek egyet, hogy az olcsó külföldi munkaerővel a szlovákiai alkalmazottak bérét is leverik. „A nem uniós tagországokból származó alkalmazottak foglalkoztatása manapság 20 százalékkal nagyobb költségekkel jár a cégeknek, mint a hazai munkaerő alkalmazása” – nyilatkozta Vladimír Soták, a legnagyobb hazai cégeket tömörítő Klub 500 elnöke, aki szerint épp ezért bármely szlovákiai cég inkább hazai alkalmazottakat foglalkoztatna, ha erre lehetősége lenne. Soták szerint a munkáltatók radikálisabb változásokat is el tudtak volna képzelni a vendégmunkások foglalkoztatásával kapcsolatban, a munkaügyi tárca módosításjavaslata csak a minimum, ami a munkapiacon tapasztalható áldatlan helyzet részleges enyhítésére lesz elegendő. „Senkinek sem kell attól tartania, hogy jövőre hirtelen külföldi vendégmunkások tízezrei árasztanák el Szlovákiát” – tette hozzá Mário Lelovský, a Munkáltatók Országos Szövetségének (RÚZ) az alelnöke. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ekecsi kettős gyilkosság: életfogytiglant is kaphat a tettes

Tavaly a Dunaszerdahelyi járásban történt a legtöbb gyilkosság

Lángoló farakáshoz riasztották a tűzoltókat Somorján

Kigyulladt egy teherautó Somorja mellett

film

A hatalom orgiái

cseh rendőrség

Razziát tartott a cseh rendőrség egy minisztériumban

alvászavar

Ételek és italok, amelyektől nem tudunk aludni

koronavírus

Álhírek és féligazságok terjednek a koronavírusról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.