Több ezer iskolai dolgozó tüntet a magasabb fizetésért és a jobb feltételekért

tanár tüntetés
Pozsony |

Oktatási dolgozók ezrei követelnek jobb feltételeket és magasabb fizetést a szerdai pozsonyi tiltakozó megmozduláson. A sárga színbe öltözött, a Szlovákiai Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezetének vezetésével tüntető pedagógusok és iskolai dolgozók nem tartják megfelelőnek a 2021-ben nulla százalékos, július 1-jétől pedig három százalékos valorizációt. Tíz százalékos béremelést követelnek. Pavol Ondek, az oktatási szakszervezet elnöke elmondta, figyelmeztetni akarják a kormányt és a parlamenti képviselőket, hogy kezdjenek végre foglalkozni az oktatásüggyel.

 „Minden egyes politikus elmondja, hogy nem mindegy nekik, mi van az oktatással, segíteni akarnak. De ezt egyáltalán nem érezzük" - mondta a szakszervezetek elnöke. Ondek elmondta, azt szeretné, ha júliustól tíz százalékkal emelkedne az oktatásban dolgozók fizetése. Hozzátette, bőven van idejük a politikusoknak arra, hogy döntsenek a kérdésben, de – tette hozzá - minden a pénzügyminisztertől függ.

„Ha most nem járunk sikerrel, lehetséges, hogy szeptemberben sztrájkba lépünk. Kidolgoztunk egy forgatókönyvet, amellyel még nem álltunk elő" – mondta Ondek.

A tiltakozók rámutattak, hogy a világjárvány több mint két éve alatt, a minőségi és biztonságos oktatás kihívásai után most az ukrajnai háború okozta újabb problémákkal kell szembenézniük az oktatásban dolgozóknak. A szakszervezetek és a tüntetők rámutattak az energiaárak emelkedésére és az élelmiszerek drágulására.

Elmondták, hogy csökken a lakosság életszínvonala, beleértve az oktatásban dolgozókét is, a pénzügyi összeomlás fenyeget minden iskolát és oktatási intézményt. „Fontos, hogy sokkal jobb körülmények között folyjon az oktatás" – mondta Ondek.
 

Galéria

A tömeg az SNP térről a parlament épülete elé vonul. A transzparenseken az „Ígéretekkel nem lakunk jól", „Állítsuk meg a reálbérek további csökkenését" és a "Fektessünk be az oktatásba, a társadalom jövőjébe" feliratok olvashatók.

Az egész országból érkeztek tüntetők a fővárosba. „A minőségi oktatáshoz tisztességes fizetésekre van szükség" – mondta az egyik tüntető. „Azért jöttem el, hogy támogassam a tanítókat, de magamért is kiálljak” – mondta egy iskolai alkalmazott. „Aki ma úgy dönt, hogy tanító lesz, annak elhivatottnak kell lennie, mert másként ennyi fizetésért nem lehet ezt a munkát végezni" – nyilatkozta egy másik tüntető.

Több iskola is igazgatói szünetet hirdetett szerdára. Néhány Pozsony környéki iskolában megszakították a tanítást, törölték a délutáni foglalkozásokat, hogy a dolgozók részt vehessenek a megmozduláson. Sok iskolai dolgozó, aki nem tudott részt venni a fővárosi tüntetésen, sárga színű ruhát viselt szerdán a munkahelyén, vagy sárga szalagot tűzött ki a szolidaritás jeléül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?