Tízezrek halasztják el a hitelük törlesztését

Heger
Pozsony |

Az elmúlt napokban banki ügyfelek tízezrei döntöttek úgy, hogy élnek a lehetőséggel, és átmenetileg felfüggesztik a hiteleik törlesztését. A bankok azonban mindenkit figyelmeztetnek, hogy ez csak azoknak éri meg, akiknek valóban nincs más lehetőségük, a halasztásnak ugyanis megkérik az árát.

A parlament két hete fogadta el azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy a hitelüket törlesztő lakossági ügyfelek, egyéni vállalkozók és a 250-nél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató kis- és közepes cégek legfeljebb kilenc hónapra kérvényezhessék a bankoktól a törlesztőrészletek fizetésének az elhalasztását, ha a koronavírus-járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe kerülnek. 
A Szlovák Bankszövetség adatai szerint már a jogszabály életbe lépését követő első hét folyamán több mint 40 ezren igényelték a törlesztés felfüggesztését.

„Több ezer kérvényt regisztrálunk, nagyjából a háromnegyedük pedig a maximális, tehát 9 hónapos, 15 százalékuk pedig a 6 hónapos halasztás mellett döntött, a három hónapos halasztást az igénylők csupán 4 százaléka választotta”

– nyilatkozta Marta Cesnaková, a legnagyobb szlovákiai pénzintézet, a Szlovák Takarékpénztár szóvivője. A nehéz helyzetbe került ügyfelek több lehetőség közül választhatnak: a kilenc hónap csak a felső határ, az ügyfél dönthet úgy, hogy kilenc hónapot halaszt, de akár úgy is, hogy csak egyet, attól függően, milyen az anyagi helyzete.

„A kérvényezők számának a gyors növekedése annak is köszönhető, hogy sikerült gyorsan létrehoznunk egy olyan digitális rendszert, amelynek köszönhetően bárki rendkívül egyszerűen benyújthatja a kérvényét, és amihez az ügyfeleknek nem kell felkeresniük a bankfiókokat. A halasztást kérők 90 százaléka ezt a George névre keresztelt alkalmazásunkon keresztül tette meg” – mondta Cesnaková. Szerinte az igénylőknek eddig csupán az 5 százalékát voltak kénytelenek visszautasítani, mivel nem feleltek meg a jogszabály által támasztott feltételeknek. A bankoknak – a törvény által meghatározott feltételek teljesülése esetén – ugyan el kell fogadniuk a kérvényt, ám, ha a kérvényezőnek 30 napnál hosszabb fizetési késedelme, vagy 100 eurót meghaladó, egyéb jellegű tartozása van, nem élhet a halasztás lehetőségével. A vállalatok esetében akadályt jelent a megkezdett csődeljárás is.

Hasonló a helyzet a többi pénzintézetnél is.

„A törlesztés elhalasztását lehetővé tevő jogszabály életbe lépése óta több ezer ilyen kérvényt kaptunk, az első nagyobb hullám után azonban az elmúlt napokban fokozatosan csökkent a kérvények száma”

– nyilatkozta Boris Fojtík, a Tatra banka szóvivője. Peter Világi, a Fincentrum elemzője ezzel kapcsolatban egyébként már korábban figyelmeztetett arra, hogy az ügyfeleknek nincs mért sietniük, a hiteltörlesztés elhalasztásának az igénylésére a járvány idején ugyanis bármikor sort keríthetnek. A halasztást az ügyfél levélben vagy elektronikusan is kérvényezheti, amire a bank 30 napon belül köteles válaszolni. Jóváhagyás esetén tájékoztatnia kell az ügyfelet a részletfizetés elhalasztásának a következményeiről, és arról is, hogy a haladék nem a törlesztőrészletek elengedését jelenti. Nem árt tudni, hogy egy adós a koronavírus-járvány lecsengéséig legfeljebb egyszer kérvényezhet halasztást.

Több ezer kérvény érkezett az 
Általános Hitelbankhoz (VÚB) is. „A legtöbb érdeklődő bennünket is az első napokban keresett fel. Többségük a fogyasztási hiteleik törlesztését szeretné elhalasztani, az ilyen ügyfelekből kétszer annyit regisztrálunk, mint a jelzáloghitelük fizetését felfüggeszteni kívánókból” – mondta Dominik Miša, a VÚB szóvivője.

A bankok is figyelmeztetnek arra, hogy a hitelfizetőknek nyújtott mentőövet csak azoknak kellene igénybe venniük, akik erre valóban rászorulnak, vagyis a járvány miatti megszorítások következtében elvesztették a munkájukat vagy egyéb fontos bevételüket, ami lehetetlenné teszi számukra a törlesztést.

„Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy az elfogadott szabályok szerint a kölcsön a halasztás időtartama alatt is kamatozik, vagyis az ügyfél végül nagyobb összeget fizet a banknak, mint ha a szerződésben eredetileg szereplő futamidőben törlesztené az adósságát”

– nyilatkozta Anna Jamborová, a ČSOB szóvivője. Maroš Ovčarik, a Finančný kompas pénzügyi portál ügyvezető igazgatója szerint már egy viszonylag alacsony kamatozású jelzáloghitel törlesztésének a kilenc hónapos elhalasztása miatt is 5–10 százalékkal nagyobb összeget lesz kénytelen visszafizetni az ügyfél a banknak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?