Közélet

Tízezrek halasztják el a hitelük törlesztését

Pozsony | Az elmúlt napokban banki ügyfelek tízezrei döntöttek úgy, hogy élnek a lehetőséggel, és átmenetileg felfüggesztik a hiteleik törlesztését. A bankok azonban mindenkit figyelmeztetnek, hogy ez csak azoknak éri meg, akiknek valóban nincs más lehetőségük, a halasztásnak ugyanis megkérik az árát.
Molnár Iván

2020. április 23. 07:30

Heger
Eduard Heger pénzügyminiszter nem egész három hete mutatta be a hiteltörlesztőknek nyújtott mentőövet, máris tízezrek éltek a törlesztőrészletek fizetésének a későbbre halasztásával - TASR-felvétel

A parlament két hete fogadta el azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy a hitelüket törlesztő lakossági ügyfelek, egyéni vállalkozók és a 250-nél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató kis- és közepes cégek legfeljebb kilenc hónapra kérvényezhessék a bankoktól a törlesztőrészletek fizetésének az elhalasztását, ha a koronavírus-járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe kerülnek. 
A Szlovák Bankszövetség adatai szerint már a jogszabály életbe lépését követő első hét folyamán több mint 40 ezren igényelték a törlesztés felfüggesztését.

„Több ezer kérvényt regisztrálunk, nagyjából a háromnegyedük pedig a maximális, tehát 9 hónapos, 15 százalékuk pedig a 6 hónapos halasztás mellett döntött, a három hónapos halasztást az igénylők csupán 4 százaléka választotta”

– nyilatkozta Marta Cesnaková, a legnagyobb szlovákiai pénzintézet, a Szlovák Takarékpénztár szóvivője. A nehéz helyzetbe került ügyfelek több lehetőség közül választhatnak: a kilenc hónap csak a felső határ, az ügyfél dönthet úgy, hogy kilenc hónapot halaszt, de akár úgy is, hogy csak egyet, attól függően, milyen az anyagi helyzete.

„A kérvényezők számának a gyors növekedése annak is köszönhető, hogy sikerült gyorsan létrehoznunk egy olyan digitális rendszert, amelynek köszönhetően bárki rendkívül egyszerűen benyújthatja a kérvényét, és amihez az ügyfeleknek nem kell felkeresniük a bankfiókokat. A halasztást kérők 90 százaléka ezt a George névre keresztelt alkalmazásunkon keresztül tette meg” – mondta Cesnaková. Szerinte az igénylőknek eddig csupán az 5 százalékát voltak kénytelenek visszautasítani, mivel nem feleltek meg a jogszabály által támasztott feltételeknek. A bankoknak – a törvény által meghatározott feltételek teljesülése esetén – ugyan el kell fogadniuk a kérvényt, ám, ha a kérvényezőnek 30 napnál hosszabb fizetési késedelme, vagy 100 eurót meghaladó, egyéb jellegű tartozása van, nem élhet a halasztás lehetőségével. A vállalatok esetében akadályt jelent a megkezdett csődeljárás is.

Hasonló a helyzet a többi pénzintézetnél is.

„A törlesztés elhalasztását lehetővé tevő jogszabály életbe lépése óta több ezer ilyen kérvényt kaptunk, az első nagyobb hullám után azonban az elmúlt napokban fokozatosan csökkent a kérvények száma”

– nyilatkozta Boris Fojtík, a Tatra banka szóvivője. Peter Világi, a Fincentrum elemzője ezzel kapcsolatban egyébként már korábban figyelmeztetett arra, hogy az ügyfeleknek nincs mért sietniük, a hiteltörlesztés elhalasztásának az igénylésére a járvány idején ugyanis bármikor sort keríthetnek. A halasztást az ügyfél levélben vagy elektronikusan is kérvényezheti, amire a bank 30 napon belül köteles válaszolni. Jóváhagyás esetén tájékoztatnia kell az ügyfelet a részletfizetés elhalasztásának a következményeiről, és arról is, hogy a haladék nem a törlesztőrészletek elengedését jelenti. Nem árt tudni, hogy egy adós a koronavírus-járvány lecsengéséig legfeljebb egyszer kérvényezhet halasztást.

Több ezer kérvény érkezett az 
Általános Hitelbankhoz (VÚB) is. „A legtöbb érdeklődő bennünket is az első napokban keresett fel. Többségük a fogyasztási hiteleik törlesztését szeretné elhalasztani, az ilyen ügyfelekből kétszer annyit regisztrálunk, mint a jelzáloghitelük fizetését felfüggeszteni kívánókból” – mondta Dominik Miša, a VÚB szóvivője.

A bankok is figyelmeztetnek arra, hogy a hitelfizetőknek nyújtott mentőövet csak azoknak kellene igénybe venniük, akik erre valóban rászorulnak, vagyis a járvány miatti megszorítások következtében elvesztették a munkájukat vagy egyéb fontos bevételüket, ami lehetetlenné teszi számukra a törlesztést.

„Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy az elfogadott szabályok szerint a kölcsön a halasztás időtartama alatt is kamatozik, vagyis az ügyfél végül nagyobb összeget fizet a banknak, mint ha a szerződésben eredetileg szereplő futamidőben törlesztené az adósságát”

– nyilatkozta Anna Jamborová, a ČSOB szóvivője. Maroš Ovčarik, a Finančný kompas pénzügyi portál ügyvezető igazgatója szerint már egy viszonylag alacsony kamatozású jelzáloghitel törlesztésének a kilenc hónapos elhalasztása miatt is 5–10 százalékkal nagyobb összeget lesz kénytelen visszafizetni az ügyfél a banknak.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mózes Szabolcs

Mózes Szabolcs: Ez átmeneti állapot, a cél a magyar egység!

Igor Matovič
Frissítve

Matovič: Nem történhet meg újra az, ami tegnap a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen

gyererk

Szlovákiában is egyre égetőbb probléma a roma diákok iskolai szegregációja

közúti baleset

Egy halálos baleset miatt mindkét irányban lezárták az R1-est

Ódor

Továbbra is rosszul tejel a második nyugdíjpillér

Hosszú Katinka

Forbes – Hosszú Katinka a legértékesebb magyar sportoló

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.