Közélet

TIS: Kováčik speciális ügyész tavaly több mint százezer eurót keresett

Dušan Kováčik speciális ügyész tavaly több mint 100 000 eurót keresett. Jaromír Čižnár főügyész nem tüntette fel a vagyonbevallásában a 25 000 euró összegű, átalánydíjas költségtérítést. Minderről a Transparency International Slovensko (TIS) nonprofit szervezet tájékoztatott a közösségi hálón pénteken.
TASR

2020. július 17. 18:00

Frissítve
Dušan Kováčik
Képarchívum - TASR-felvétel

„Dušan Kováčik speciális ügyész, Jaromír Čižnár főügyész és az ő három helyettesük tavaly kétszer kaptak prémiumot, összesen 8500 euró értékben, emellett felvették a 13. és a 14. fizetést is” – közölte a nonprofit szervezet. Az ügyészséget vezető tisztviselők tehát többet keresnek, mint a miniszterelnök. A 2018-as és 2019-es adatokat a főügyészség bocsátotta a TIS rendelkezésére.

A TIS állítja: az ügyészséget vezető tisztviselőknek fizetett prémiumok nincsenek olyan eredményekhez kötve, mint például a perek meggyorsítása vagy a sikeres vádemelés. A főügyésznek fizetendő prémiumot a TIS szerint az ügyészek tanácsa hagyja jóvá a helyettese, Viera Kováčiková javaslatára. „De facto tehát az alárendeltjei javasolják és hagyják jóvá a prémiumot” – figyelmeztet a TIS. Kováčiková a 2019-ben kifizetett jutalmakat Čižnárnak a hivatalos feladatain túl végzett munkájával indokolta, példaként különféle találkozókat és együttműködéseket említett.

A nonprofit szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a főügyész hibát vétett a vagyonbevallásában. Nem tüntette fel az átalánydíjas költségtérítés összegét, holott erre külön rubrikát jelölnek ki. A funkciójából származó bevétele így a negyedével kevesebb lett.

A helyettesek és a speciális ügyész jutalmáról a főügyész dönt. Dušan Kováčik speciális ügyész bevétele tavaly összesen 104 795 eurót tett ki. Ebben benne van a 13. és a 14. fizetés – összesen több mint 13 000 euró -, valamint a 8510 eurós prémium is. A TIS rámutatott: a speciális ügyészé a harmadik legjobban fizetett állami tisztség a nemzeti bank elnöke és az államfő után. A nonprofit szervezet szerint ugyanakkor Kováčik hosszú ideje gyenge eredményeket produkál, emellett a vámhivatal is megbüntette őt egy 200 000 eurós készpénzletét miatt. Ennek ellenére Kováčik a lehető legmagasabb jutalmat kapta a főügyésztől.

Čižnár elhatárolódik

Jaromír Čižnár főügyész elhatárolódik a TIS által ma közzétett információktól és félrevezetőnek nevezte őket. Szerinte a TIS azt a benyomást igyekszik kelteni, mintha a főügyész és a különleges ügyész önkényesen vette volna fel a 13. és a 14. fizetését. A főügyésznek nincs hatásköre a tizenharmadik és a tizennegyedik fizetés kifizetésére, ezt a 154/2001 számú törvény szabályozza

A nonprofit szervezet azt állítja, hogy a főügyész hibázott, amikor a vagyonbevallásában nem tüntette fel az átalánydíjas költségtérítés összegét. A TIS ezzel kapcsolatban vagy szándékosan hazudik, vagy nem érti az átalánydíjas költségtérítés fogalmát. Ez a kompenzáció ugyanis nem függ össze a funkció ellátásáért járó jövedelemmel, ezzel a funkció betöltésével járó költségeket egyenlítik ki. Az ügyész fizetését a 93. paragrafus 154/2001 számú, az ügyészekről és a jogászokról szóló rendelete szabályozza, a funkcióért járó fizetésből, kompenzációkból, fizetés-kiegészítésekből és jutalomból áll. Mindezt Jaromír Čižnár főügyész feltüntette az adóbevallásában.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

130 ezer hazai Covid-páciens adata juthatott ki

koronavírus iskola

Eddig tizenhárom iskolát kellett bezárni a járványügyi helyzet miatt

Általános Egészségbiztosító

Egészségbiztosítás: Ne azt nézze, mi a közös, hanem azt, mi a különbség közöttük

Virt

Lépésről lépésre Virten

Pozsonyeperjes

Megmentenék a pozsonyeperjesi malmot

Farkasd

Kerékpárút összefogással

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.