Közélet

Tilos nyomozni a Smerhez köthető adócsalási ügyben?

Pozsony | Pavol Milan nyomozó azt állítja, hogy az ügyészség akadályozta őt annak az adócsalási ügynek a kivizsgálásában, amellyel összefüggésben Robert Kaliňák, a régi-új belügyminiszter és Ján Počiatek volt közlekedésügyi miniszter neve is felmerült.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2016. március 24. 11:40

2013 decembere és 2014 februárja között tett vallomásaiban a 75 millió eurós adócsalási ügy fővádlottja, Milan Chovanec azt állította, Stanislav Kubánek smeres képviselő, Jozef Buček belügyi államtitkár, valamint Michal Kopčík, korábbi országos rendőrfőkapitány-helyettes és más köztisztviselők több ezer eurós kenőpénzt vettek át, hogy ne leplezzék le Chovanec adócsalási ügyeit. Chovanec egyik alkalmazottja, Vladimír Paľonder pedig egy nyilvánosságra került telefonbeszélgetés során azt mondta: a csalást "Robo" és "Strapatý" ("Kócos") fedezi. Chovanec szerint "Robo" alatt Robert Kaliňákot, "Strapatý" alatt pedig Ján Počiateket kell érteni. 
 
Pavol Milan nyomozó az aktuality.sk portálnak adott interjúban azt állítja: az ügyészség akadályozta őt az ügy kivizsgálásában, később pedig feljebbvalói nyomására a rendőrségtől is távozott. Állítása szerint amikor kiderült, hogy Chovanec vallomásában a Smer politikusait emlegette, azzal fenyegették, hogy eljárást indítanak ellene hatósági jogkörrel való visszaélés miatt. 
 
Az országos rendőr-főkapitányság közleményt adott ki, melyben tagadják, hogy bárki nyomást gyakorolt volna a nyomozóra az adócsalási ügy kivizsgálása során, éppen ellenkezőleg: amikor Pavol Milan tájékoztatta feljebbvalóit arról, hogy távozni készül a rendőrségtől, marasztalták őt. Ezt egyébként az interjúban Milan is elismerte, de állítása szerint az egész csak színjáték volt. 2014 nyarán, miután bejelentette felmondási szándékát, még találkozott Daniel Gogával, a NAKA akkori igazgatójával, aki akkor azt mondta neki, jelentkezzen egy hét múlva, hogy megbeszéljék az ügy kivizsgálásának részleteit. Amikor azonban egy hét után felhívta Gogát, azt mondta neki, hogy már aláírta a felmondását. (aktiality.sk, denník n)
 
Önnek ajánljuk

Tegnap a mában

Pártot alapítanának az elégedetlen gazdák, szeptembertől gyűjtik az aláírásokat

Újabb két bíró telefonját foglalta le a NAKA

VIDEÓ: Rémálom Budapesten villamost vezetni

Két balesetet is okozott egy út közepén tántorgó nő az R2-esen

Futni és hollóval fotózkodni is lehet Bősön

Legfrissebb galériák
Olvasta már?