Közélet

Tilos lesz a fakitermelés a nemzeti parkokban

Pozsony | Ma a parlamenti képviselők megszavazták a környezetvédelmi tárca egyik legfontosabb törvénytervezetét - a természetvédelmi törvénymódosítást, amely véget vet a nagy területen végzett fakitermelésnek a nemzeti parkokban. A törvényt 72 képviselő támogatta a 135 jelenlévő közül.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. szeptember 11. 18:19

A felvétel illusztráció - Fotó: pixabay

Egyes körök igyekezete ellenére sikerült elfogadni a javaslatot, megvalósulnak az első változások a nemzeti parkok védelme érdekében. Hosszú, tizenhét évig tartó semmittevés után sikerült megtenni az első lépést a legértékesebb területeink hatékony védelme érdekében“ – jelentette ki Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

A természetvédelmi törvény módosítása a törvényszövegbe építi a nagy felületen végzett fakivágás tiltását a nemzeti parkokban és más értékes területeken. A véletlenszerű fakivágás, amilyet a nyilvánosság is láthatott például az Alacsony-Tátrában, már nemcsak a múlté lesz, hanem törvénytelen is lesz egyben.

Az új jogszabály az Állami Természetvédelmi Hivatal jogköreit is bővíti. A módosítás szerint az állami természetvédők beleegyezését kell kérni minden olyan tevékenységhez, amelyek veszélyeztethetik a természetet a nemzeti parkokban. Legyen szó akár fakitermelésről, építkezésről, földmunkákról vagy a vízfolyások szabályozásáról.

Jelentős lépésről van szó, ugyanis hosszú éveken át az állami természetvédők csak a legszigorúbban védett, az 5. védettségi fokozatba tartozó területeken tudták megakadályozni a beavatkozásokat. Ilyen terület nagyon kevés van a nemzeti parkokban. Az elfogadott törvénymódosítás azonban további 400 ezer hektár értékes területre vonatkozóan bővíti a természetvédők jogköreit, ez a terület Szlovákia teljes területének 10 százaléka” - magyarázta a miniszter.

A törvénymódosítást sokan az első áttörésnek tartják az értékes szlovákiai területek fokozottabb védelmében, miután hosszú évekig nem volt előrelépés. A javaslat elfogadását támogatta több civil szervezet, és az akadémiai közeg sok képviselője. Ezzel szemben a szavazás előtt egyes körök levélben és személyes találkozókon is igyekeztek arról meggyőzni a képviselőket, hogy ne támogassák a módosítást.

Bár a parlament végül több módosító javaslatot is elfogadott, viszont az semmit sem változtat a természetvédelmi törvénymódosítás átütő jelentőségén.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az abortusz ellen tüntettek

Újra nézők nélkül maradhat a Slovan

Bezárt a tallósi speciális alapiskola

Öt perc alatt három gólt lőtt a besztercebányai Dukla a KFC-nek

Már a NAKA is nyomoz a mentőtender ügyében

FOCUS: Čaputová lett a legmegbízhatóbb politikus

Legfrissebb galériák
Olvasta már?