Közélet

Tesztelés 9: a gyenge tankönyv okozza a gondot?

Pozsony | A Tesztelés 9 gyenge matematikaeredményei hátterében több okot is látnak a gyakorló pedagógusok. A magyar kilencedikesek idén átlagosan 44,8%-ra teljesítették matematikából a tudásszintmérőt. Ezzel 11%-kal maradtak el az országos átlagtól, míg szlovák társaik teljesítményétől 12%-kal.
Ibos Emese

2018. június 8. 16:11

Tesztelés 9
Illusztrációs felvétel - TASR-felvétel

A pedagógusok szerint a gyengébb eredmények hátterében a nem megfelelő tankönyv, a hiányzó munkafüzetek és a matematikaórák számának csökkentése mellett az értő olvasással kapcsolatos nehézségek állhatnak. Peter Krajňák (Híd) oktatási államtitkár szerint, ha valós igény mutatkozik, megoldhatók a tankönyvproblémák.

Gyenge a magyar diákok matektudása

A gyenge matematikaeredmények hátterében a szövegértési problémák, a nem megfelelő tankönyvek és a kevés óraszám is meghúzódhatnak – állítják a pedagógusok a Tesztelés 9 idei eredményeivel kapcsolatban.

Idén tavasszal 36 448 kilencedikes diák tudását mérték fel a Tesztelés 9-cel. A magyar alapiskolák 2428 végzőse matematikából, magyar és szlovák nyelvből írt tudásszintmérőt. Mind a három tantárgyból rontottak, ráadásul matematikából az országos átlaghoz (55,9%) képest 11%-kal, a szlovák diákokhoz (63%) képest pedig közel 12%-kal gyengébb eredményt értek el.

Gyenge régiók

Országosan a legjobb eredményeket a Pozsonyi, a Kassai, a Trencséni és a Besztercebányai járás diákjai érték el. Az országos átlagtól jelentősen a Gölnicbányai (37,7%), a Rozsnyói (38,2%), a Nagykürtösi (38,6%) és a Rimaszombati (39%) járás iskolái maradtak el. A leggyengébben teljesítő járásokban 20 tesztfeladat közül hatot nem tudtak megoldani a diákok. Általában a geometria okozta a legnagyobb gondot az idei végzősöknek.

 

Idén is nagy kalamajka volt a kilencedikesek tesztelése körül

2018. március 23. 16:18

Idén is nagy kalamajka volt a kilencedikesek tesztelése körül

Gyenge, hiányos tankönyv

A magyar kilencedikesek matematikából átlag 44,8%-os tesztet írtak. Az Oktatási Szabványosított Mérések Intézetének (NÚCEM) adatai alapján a magyar iskolák közül a legjobb eredményeket a pozsonypüspöki (70,8%), a lévai (68,9%) és a komáromi (67,3%) alapiskola diákjai érték el.

Simon Márta, a komáromi Mariánum Iskolaközpont matematikatanára elmondta, iskolájukban mindig átlag fölötti eredményt érnek el a diákok. Idén a 29 kilencedikes 59,1%-ra teljesített. „Valószínűleg azért, mert nem az előírt tankönyvből tanulunk. A régi és a magyarországi tankönyveket használjuk. Az előírtnál több tananyagot veszünk át. Az elvárt szintet csak így tudjuk tartani. A szlovák iskolák több tankönyvből választhatnak, magyarra viszont csak egyet fordítottak le, és nem a legjobbat. A munkafüzetet viszont nem fordították le” – magyarázta a szakember.

Írhatnak új tankönyvet

Peter Krajňák (Híd) oktatási államtitkár a tankönyvekkel kapcsolatban lapunknak elmondta, hogy tavaly úgy módosították a közbeszerzési eljárásokról szóló törvényt, hogy egyszerűsítsék és főleg meggyorsítsák a közbeszerzési eljárást. Krajňák szerint a legnagyobb nehézségek és hiányosságok a tankönyvekkel a nemzetiségi iskolákban és a szakiskolákban vannak. Ehhez az is hozzájárul, hogy jobbára nagyon kevés, esetenként csak néhány száz darab tankönyvre van szükség. „Ha konkrétan a magyar matematika-tankönyvekről van szó, új szerzői csapatot kellene kialakítani, amely felülbírálná a jelenlegi segédeszközöket. Ha valós igény volna új tankönyv iránt, akkor ezt a folyamatot el lehet indítani. Természetesen azzal, hogy találunk megfelelő szakembereket az új tankönyvek megírására”– magyarázta Peter Krajňák. Hozzátéve, hogy a szaktantárgyak tankönyveivel, szerzőhiány miatt, óriási gondban van a tárca.

 

Érettségi: sok a felesleges tananyag

2018. június 5. 19:29

Érettségi: sok a felesleges tananyag

Átfogó elemzés kell

Az államtitkár szerint az egyik járható út az lehetne, ha a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége készítene egy átfogó felmérést a magyar iskolák tankönyveiről. „És ennek alapján közösen keresnénk a válaszokat arra, milyen valós igényekkel állunk szemben, ezt követően elindíthatjuk a szükséges folyamatokat” – mondta Peter Krajňák, aki szerint az egyszerűsített eljárással is a tankönyvek megírása, kiadása 1,5–2 évet vehet igénybe.

Kevés az óra

Simon Márta arra is figyelmeztet, hogy a Ján Mikolaj (SNS) volt oktatási miniszter idejében bevezetett reform után – a kilencedik osztály kivételével – négy órára csökkentették a matekórák számát. A szlovák iskolák a szabad órák felhasználásával gond nélkül emelhetik a matekórák számát, a magyar iskolák azonban a szabad órákat jobbára a magyar nyelv óraszámainak emelésére fordítják. Simon Márta szerint a tapasztaltabb pedagógusok át tudják hidalni ezeket a gondokat, mert össze tudják hasonlítani a régi tankönyveket és a követelményeket. „Viszont a pályakezdő társaik csak azt látják, hogy most mit kell tanítaniuk” – mondta Simon Márta.

 

Ötből egy érettségiző diák megbukik szlovákból

2018. június 4. 12:11

Ötből egy érettségiző diák megbukik szlovákból

Ketten az élen

Az idei Tesztelés 9-en magyar nyelvből átlag 60,6%-ot értek el. Közel 6 százalékponttal gyengébben teljesítettek a tavalyi végzősökhöz képest. Részletes bontásban a legjobb eredményt az ipolyvarbói Mikszáth Kálmán Alapiskola két diákja érte el, ők magyar nyelvből 94%-os tesztet írtak. 80% feletti eredményt a hetényi, a lévai, a bősi és a muzslai alap-iskola diákjai értek el. A lista végén jobbára olyan iskolák szerepelnek, ahol jelentős a halmozottan hátrányos helyzetű diákok száma. Szlovák nyelvből idén a kilencedikesek átlag 61,1%-ra írták meg a tudásszintmérőt, míg a tavalyi végzősök 66,1%-ra teljesítettek. A legjobb eredményt a pozsonypüspöki, a gímesi és a pogrányi alapiskola diákjai hozták. A lista végére a szomotori, a szepsi és az alistáli református alapiskola került.

Nem tudnak olvasni

Nagy Katalin, a Tornaljai Kazinczy Ferenc Alapiskola igazgatója elégedett diákjai teljesítményével. Az iskola 72 diákja magyar nyelvből átlag 63,1%-ot, szlovák nyelvből 69,7%-ot, matematikából pedig 54,1%-ot értek el. Állítja, hogy a diákok teljesítménye megfelel az elmúlt kilenc évben nyújtott teljesítményüknek. „A kiváló és a gyengébb tanulóink is eddigi teljesítményüknek megfelelően szerepeltek. S meglepően kiemelkedő, sem meglepően gyenge eredmény nem született” – mondta az igazgató, aki a matematikatesztek margójára megjegyezte, az eredmények azt is tükrözik, hogy komoly gondok vannak a szövegértéssel, az értő olvasással. „Volt olyan diákunk, aki figyelmetlen volt, kapkodott, ezért a rossz választ jelölte be, de a gyengébb tanulóknál a szövegértés volt a fő gond”– magyarázta Nagy Katalin, aki szerint a feladatok között néhányat bonyolultan, furfangosan fogalmaztak meg.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marek Krajčí

Országos tesztelésre készül a kormány, de a részletek továbbra is homályosak

Vállalkozók

Vállalkozókat érintő év eleji változások

Általános Egészségbiztosító

Mennyivel több járulékot kell elvezetni a biztosítókba?

jégcsap

Akár mínusz 25 fok is lehet szombatról vasárnapra virradó éjszaka

Marián Jaroš minden reggel megmártózik a patakban

Egy szál fürdőnadrágban a fagyos vízben

Mount Everest

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.