Tavaly decemberben közel 20%-os volt a többlethalálozás Szlovákiában

temető k

Szlovákiában decemberben megközelítette a 20 százalékot a többlethalálozási arány, ez volt a második legmagasabb arány 2022-ben. A legtöbb halálesetet a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint és a légzőszervi betegségek okozták – tájékoztatott a Statisztikai Hivatal.

Főleg Trencsén megyében növekedett meg a halálesetek száma, csaknem harmadával haladta meg a járvány előtti átlagot. Decemberben 93 ember halt meg Covid-19-ben, ami a nyolcadik leggyakoribb halálozási ok.

A tavalyi év utolsó hónapjában több mint 5400 ember halt meg az országban, ami az elmúlt 12 hónapot tekintve március és január után a harmadik legmagasabb szám. 17,8 százalékkal emelkedett a halálesetek száma a világjárvány kitörése előtti, azaz a 2015 és 2019 közötti időszak azonos hónapjának átlagához képest – derül ki a Statisztikai Hivatal által közzétett adatokból. A hivatal a tavalyi év első 11 hónapjának adatait is pontosította.

A teljes tavalyi évre vonatkozó adatokat még nem pontosították. „A 2022-es évre szóló végleges adatokat március végén teszik közzé” – tájékoztatott Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal népességstatisztikai osztályának igazgatója.

Decemberben, akárcsak tavaly egész évben, a munkaképes korúak (15–64 évesek) körében kevesebb haláleset fordult elő a világjárvány előtti ötéves átlaghoz képest. A decemberben elhunytak között lényegesen megemelkedett a 65 évnél idősebbek száma. 2022 decemberében a többlethalálozási arány közel 24 százalékos volt, összesen mintegy 4300 idős ember halt meg (ami az összes haláleset közel 79 százalékát teszi ki).

Enyhén romlott a helyzet a 65–74 éveseket tekintve. 30, illetve 21 százalék körül alakult a többlethalálozási arány.

Decemberben a világjárvány előtti ötéves átlaghoz képest a legjelentősebb mértékben Trencsén megyében (33 százalék) és Nagyszombat megyében (21 százalék) emelkedett a halálesetek száma. A legenyhébb növekedést Besztercebánya megyében (11 százalék) és Kassa megyében (12 százalék) regisztrálták.

Tavaly decemberben is a keringési rendellenesség volt a vezető halálok, ez okozta a halálesetek 47 százalékát (közel 2600 fő), a második leggyakoribb halálok a daganatos megbetegedés volt, ami a halálesetek 22 százalékát (közel 1200 fő) okozta. Már régóta ez a két betegség okozza a legtöbb halálesetet Szlovákiában. „Decemberben több mint 13 százalékkal többen haltak meg keringési rendellenességben, mint 2015 és 2019 között átlagosan, ami a tavalyi év végi magasabb általános többlethalálozási arányban is megmutatkozott. Öt hónap után enyhén emelkedett a rákos megbetegedések okozta halálesetek száma is, 2022 decemberében az ötéves átlagnál majdnem két százalékkal többen haltak meg ebben a betegségben – közölte a Statisztikai Hivatal. Decemberben 93 ember halt bele a Covid-19 betegsége.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?