Tart a patthelyzet a rendelőkben, a ZAP Kalavskában is csalódott

Andrea Kalavská
Pozsony |

A Rendelői Szolgáltatók Szövetsége (ZAP) elégedetlen Andrea Kalavskával (Smer), szerinte az egészségügyi miniszter nem törődik sem az orvosokkal, sem a betegekkel, az Általános Egészségbiztosító (VšZP) érdekeit tartja szem előtt.

 

A ZAP meggyőződése szerint nyomást gyakorolhatna az állami egészségbiztosítóra, hogy megfelelő feltételeket ajánljon az orvosoknak, de nem teszi. Kalavská visszautasítja a ZAP állításait, szerinte az új szerződések igenis elfogadhatóak, és azt javasolja az orvosoknak, hogy írják alá azokat. Ľubica Hlinková, a VšZP ügyvezető igazgatója biztosította a betegeket, hogy a kezelés árát két héten belül visszatérítik.

A ZAP az egészségügyi miniszterhez fordult, miután nem tudott megegyezni az Általános Egészségbiztosítóval (VšZP) az új szerződések feltételeiről. A szövetség vezetősége azonban csalódott Kalavskában. Elmondásuk szerint a miniszternek meglenne a hatásköre ahhoz, hogy nyomást gyakoroljon a VšZP vezetőségére, viszont erre nem hajlandó. „A jelenlegi helyzetnek két következménye lehet. Az egyik az, hogy a VšZP ügyfelei fokozatosan elhagyják az egészségbiztosítót, és átiratkoznak a magánbiztosítókhoz. A másik az, hogy a biztosító komoly bírságot kap. A törvény ugyanis előírja, hogy a VšZP-nek muszáj bebiztosítania a megfelelően működő rendelői hálózatot. Ha a biztosítónak nem sikerül elég orvossal szerződést kötnie, megszegi a törvényt” – jelentette ki Soňa Ostrovská, a szövetség képviselője.

 

Kapcsolódó cikkünk

Vizsgálják a biztosítót

Az ügyben már vizsgálatot indított az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS) is, azonban részleteket nem árultak el. „A hivatal már ellenőrzi az egyes megyék hálózatait. A vizsgálatról egyelőre többet nem mondhatok. Az ÚDZS reméli, hogy a két félnek sikerül megegyeznie, és a kialakult helyzetnek nem a betegek isszák meg a levét” – közölte Andrea Pivarčiová, a hivatal szóvivője.
A ZAP hangsúlyozta, hogy a vezetőség figyelembe veszi a páciensek érdekeit is. „Fontos, hogy a betegek megértsék, hogy az orvosok az ő oldalukon állnak. A VšZP a mostani helyzettel mindkét félnek árt. Ezért reméljük, hogy mind a kollégák, mind a betegeink kiállnak mellettünk” – tette hozzá Ostrovská.

A miniszter nem léphet

Andrea Kalavská elutasította a ZAP állításait. „Egyáltalán nem igaz, hogy engem nem érdekel az orvosok helyzete. Nem véletlenül fektet az egészségügyi tárca 50 millió euróval többet a járóbetegellátásba. Miniszterként én nem avatkozhatok bele a két fél közti tárgyalásokba. Az orvosoknak azt tudom javasolni, hogy írják alá a biztosító által kínált szerződéseket, hiszen a feltételek megfelelőek, és elfogadhatóak” – jelentette ki Kalavská. Ľubica Hlinková, a VšZP ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy az orvosok kérései teljesíthetetlenek, viszont a biztosító által kínált szerződést továbbra is aláírhatják. „A betegeknek sem kell aggódniuk. Ha fizetniük kell a rendelőkben az ellátásért, akkor 15 napon belül megtérítjük az összeget” – tette hozzá Hlinková. (nar, Pravda)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!