Közélet

Szociális vállalatok segíthetnek az alacsony műveltségű állástalanoknak

Lőcse | A tavalyi év végén a Lőcsei járásban 8,5 százalékos volt a munkanélküliség aránya, és 726 tartósan állástalan személyt tartottak nyilván. Ján Richter (Smer-SD) munkaügyi miniszter csütörtökön (január 17.), a kormány lőcsei kihelyezett tárgyalása után ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a hivatalokban nyilvántartott 1654 állástalan közül csaknem 700-an nagyon alacsony műveltséggel rendelkeznek, és hogy a legtöbben közülük romák.
TASR

2019. január 19. 09:00

A kormány csütörtökön jóváhagyott akcióterve alapján, a helyzet javítása céljából, öt új szociális vállalatot hoznak létre. Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő szerint a helyzeten javítani fog a kötelező iskolai előkészítő is, amely 2020-tól lép érvénybe.

„Nagyon helyes ez a döntés, mert látszik, hogy azok a romatelepekről származó gyerekek, akik elvégzik a kötelező iskolai előkészítőt, teljesen másképp fejlődnek az alapiskolákban, és könnyebben lépnek be az első osztályba. Továbbra is nagy azoknak az embereknek a száma, akik alacsony végzettséggel rendelkeznek. Sokan azért szenvednek, mert az elejétől kezdve speciális alapiskolába járnak, és ezáltal elvesztik a középfokú végzettség megszerzésének az esélyét. Ezért egy olyan intézkedést is elfogadtunk, amelynek értelmében ezek az emberek - az alapiskola elvégzése után - egy vagy két évig középiskolába járhatnak, még ha nem is érik el az elvárt szintet” – hangsúlyozta Pellegrini. Ennek köszönhetően alapvető képességeket sajátíthatnak el, és egyúttal igazolást kapnak arról, hogy kiegészítő oktatáson vettek részt. A kormányfő szerint ez a két intézkedés alapvető feltétele annak, hogy dolgozni tudjunk az alacsony műveltségű állástalanok csoportjával.

A munkaügyi miniszter szerint továbbá az is fontos, hogy a romatelepekről származó gyerekek ne legyenek automatikusan elzárva a műveltség megszerzésétől. Megállapította: a szlovákiai gyermekotthonokban lévő gyerekeknek talán a 90 százaléka ilyen környezetből származik. Ezek 60 százaléka megszerzi az érettségit, és nem elhanyagolandó a főiskolát elvégzők száma sem. „Esélyt és teret kell adni ezeknek a gyerekeknek, ezért fontos, hogy már az iskolai előkészítőnél elkezdjük a munkát” – hangsúlyozta.

Richter ugyanakkor emlékeztetett: a Lőcsei járásban tervezett szociális vállalatokat két évig támogatják azzal a céllal, hogy az érintett személyek felkészüljenek a szokásos vállalatokon belüli munkára. Hozzátette: egy a zólyombrézói (Podbrezová) vasművel készített kísérleti projekt keretében megfelelő feltételeket teremtettek a romáknak. A helyi vajdát is alkalmazták, aki egyfajta tekintély volt a dolgozók csoportja számára. „További 17 vállalat mutatott érdeklődést ez iránt, főleg olyan környezetből, ahol a romák száma magas. A vállalatok készen állnak, és mi nagyon szívesen együtt fogunk velük működni, hogy esélyt adjunk azoknak a romáknak, akik szeretnének dolgozni” – zárta Richter.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az ellenzék beállt Andrea Kalavská mögé

GALÉRIA: Kigyulladt és porig égett egy diákokat szállító autóbusz

Ma hallgatja ki a NAKA Haščákot

Buszmegállókat, lámpaoszlopokat újítottak fel Párkányban

Egy bogár a hónap kiállítási tárgya a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban

Fegyvert kapnak az orosz űrhajósok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?