Közélet

Szlovákiában is küszöbön az energiaárak liberalizációja

Pozsony | Miközben az energiaárak történelmi csúcsokat döntögetnek, és egyre több európai országban okoz gondot a rezsiköltségek megugrása, Szlovákiában a lakossági fogyasztók egyelőre szabályozott áron jutnak hozzá az energiaszolgáltatáshoz. Ez azonban hamarosan változhat. Mire kellene felkészülnünk?
Molnár Iván

2021. október 23. 18:00

urso
A lakossági ügyfelek esetében csak a nagyobb, több mint 100 ezer ügyféllel rendelkező energiaszolgáltatók díjszabását szabályozná továbbra is az Árszabályozási Hivatal. - TASR-felvétel

Tárcaközi egyeztetésre bocsátották az energiatörvény legújabb módosításjavaslatát, amely már idén a kormány elé kerülhet. Ha a javaslatra a parlament is rábólint, az energiadíjak deregulációjának az első fordulója 2023. január 1-jén elkezdődhet, és a teljes dereguláció három év alatt megvalósulhat.

Fokozatos átállás

„2023 elejétől a kisebb cégek inthetnek búcsút a szabályozott áraknak. A lakossági ügyfelek esetében pedig csak a nagyobb, több mint 100 ezer ügyféllel rendelkező energiaszolgáltatók díjszabását szabályoznák. Az ilyen társaságok továbbra is kizárólag az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) által megszabott áron kínálhatják majd az energiaszolgáltatást. A 2022 végéig érvényes szerződéseket automatikusan a nem szabályozott módba sorolnák át, és ha az ügyfél szabályozott árat szeretne, meg kellene változtatnia a szerződését. Az energiatörvény módosításjavaslata 2023. március végéig azoknak az ügyfeleknek is lehetővé tenné az átlépést a nem szabályozott módból a szabályozottba, akik a szerződésüket korábban előre meghatározott időre írták alá” – mondta el Blahoslav Němeček, az Ernst & Young tanácsadó társaság munkatársa.

„Nem árt tudni, hogy a törvényjavaslatban felvázolt árliberalizáció csak az energia mint nyersanyag árára vonatkozik, az energiaszolgáltatással kapcsolatos többi díjra, így például a szállítási díjakra nem” – figyelmeztet Andrej Juris, az Árszabályozási Hivatal elnöke. A jelenlegihez hasonló helyzetben azonban ezt is megéreznék az ügyfelek, hiszen az energiahordozók világpiaci ára történelmi csúcson van, miközben Juris szerint az áramszolgáltatás esetében maga a nyersanyag a teljes díjszabás, vagyis a fogyasztó számára kiállított számlán szereplő összeg 40 százalékát teszi ki, míg a gázszolgáltatás esetében az 50–60 százalékát. Juris azzal számol, hogy a változásokat követően a fogyasztók nagy része „aktívan részt vesz” a számára legmegfelelőbb energiaszolgáltató kiválasztásában.

Az áfacsökkentés kérdése

A történelmi csúcson levő energiaárak azonban már pénteken vita tárgyát képezték a parlamentben. Az ellenzéki képviselők ugyanis a cseh példát követve Szlovákiában is csökkentették volna az energiaszolgáltatás áfáját, enyhítve ezzel a fogyasztókra háruló terheket.

A végnapjait élő, Andrej Babiš vezette cseh kormány a hét elején döntött úgy, hogy az idei év utolsó két hónapjára, vagyis novemberre és decemberre a lakossági energiaszolgáltatás esetében elengedi az erre rakodó 21 százalékos áfát. A leköszönő kormány azért döntött csak az említett két hónapos időszak mellett, mert ehhez nem szükséges a parlament hozzájárulása, amit a jelenlegi helyzetben nem biztos, hogy megkapna, ráadásul, a szakemberek figyelmeztettek, hogy mindez az uniós joggal sem lenne összhangban. Alena Schillerová cseh pénzügyminiszter szerint az áfa elengedése az említett két hónapra 1 milliárd koronájába (39,28 millió euró) kerül majd a cseh államkasszának.

Elvetett javaslat

A cseh példán felbuzdulva az ellenzéki Hlas elnöke, Peter Pellegrini és képviselőtársai is előrukkoltak a saját javaslatukkal. A volt kormányfő azt szerette volna elérni, hogy a jövő év folyamán Szlovákiában a jelenlegi 20-ról 5 százalékra csökkenjen az energiaszolgáltatás áfája, és ha erre szükség lenne, ezt 2023-ra is meghosszabbíthatnák. A javaslatukat a képviselők az egyre magasabbra szökő energiaárakkal magyarázták, a kormánypárti képviselőket azonban nem sikerült meggyőzniük, a parlament így pénteken nemet mondott az ellenzéki kezdeményezésre.

(mi, TASR)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič: a helyzet nem fog javulni, a lockdown elhúzódik

Lelkes Vince

Elhunyt Lelkes Vince

koronavírus kórház

Koronavírus: 46 beteg elhunyt, 7575 PCR-teszt lett pozitív

benzinár

Macerás a benzinturizmus, de aki Győrben jár...

terhesség

Kórházba kerékpározott egy vajúdó új-zélandi politikus

falevél

Hizsnyai Tóth Ildikó: mikes.kelemen@ – 9.

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.