Közélet

Szlovákia 212 000 euró értékben nyújt humanitárius segítséget Iraknak

Pozsony | A Belügyminisztérium logisztikai bázisáról a Kül- és Európai Ügyek Minisztériumával (MZVaEZ) együttműködésben egy 212 000 euró értékű segélyszállító konvoj indul útnak az iraki Moszul városába. Szlovákia haladéktalanul reagálni akar a civil lakosságot és Moszul fejlődését érintő problémákra. Ezt Lukáš Parízek külügyi államtitkár jelentette ki egy szerdai sajtótájékoztatón.
TASR

2018. augusztus 16. 09:20

- TASR-felvétel

Parízek a humanitárius segítségről egy jelképes tanúsítványt nyújtott át Nicolas Islának, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) követének. A küldeményt kamionokkal szállítják Pozsonyból az iraki Erbílbe. „Moszul térségében csak egy gyermekkórház működik, a gyerekek és a felnőttek sem jutnak hozzá az alapvető egészségügyi ellátáshoz. A SlovakAid szervezet forrásaiból finanszírozott humanitárius segély része Szlovákia nemzetközi kötelezettségvállalásának” – jelentette ki Parízek, hozzáfűzve: az utóbbi hónapokban Szlovákia nem csak humanitárius, hanem fejlesztési támogatást is nyújtott Iraknak mintegy egymillió euró értékben. 

Moszul városába, amely korábban az Iszlám Állam ellen folytatott harc egyik gócpontja volt, kezdenek visszatérni a lakosok, akiket korábban arra kényszerítettek, hogy hagyják el a várost. Annak ellenére, hogy Moszul már több mint egy éve felszabadult, a település nem úgy fejlődik, ahogy kellene. Parízek elmondása szerint a város és az infrastruktúra továbbra is romokban van, a civil lakosság pedig szenved.

 

2018. május 30. 19:25

Irakba akar látogatni Ferenc pápa

Szlovákia érzéstelenítő készülékeket és lélegeztetőgépeket, valamint ruházatot, fekhelyeket, hálózsákokat, takarókat, illetve gyerekjátékokat küld a kórházak gyermekosztályainak. A kamionok a leggyorsabb és legbiztonságosabb úton öt nap alatt érhetnek Irakba. A török-iraki határt Abur városánál lépik át, a célállomás a WHO erbíli raktára.

Szlovákia az Egészségügyi Világszervezettel együttműködve régóta nyújt humanitárius segítséget Iraknak, ahol a WHO segíti az egészségügyi rendszer megújítását és biztosítja a segélyek elosztását.

„Szeretném hangsúlyozni a szlovák támogatás fontosságát. A WHO értékeli azt a jelentős adományt, amelyet a Szlovák Köztársaság ajánlott fel, és hálásak vagyunk azért a példáért, amelyet az ország nyújt a háborús konfliktus miatt szenvedő gyerekek és felnőttek egészségének és jólétének támogatása terén” – mondta Isla.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Fico még 2012-ben telefonon beszélt Vadalával

Fico Bašternákhoz hasonlította Andrej Kiskát

Minden „disznóságot“ jelenteni kell

Frissítve

GALÉRIA: A tüntető gazdák lezárták az SNP-hidat

Közösségi kert épül a Timóteus ház udvarán

A májusi EP-választás csaknem 10,2 millió euróba fog kerülni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?