Közélet

Szigorúbb büntetések állatkínzásért

Pozsony | Háromévi börtönbüntetésre is ítélhetik az állatkínzókat, ha a parlament elfogadja a kormánypárti képviselők szigorító javaslatát.
Szalay Hajnalka

2020. augusztus 10. 07:30

Szigorúbb büntetések állatkínzásért
Az éheztetés is állatkínzás. - Rendőrségi felvétel

Az állatkínzókkal és az állattartási kötelezettségeiket elhanyagolókkal szemben lépne fel szigorúbban a törvény, aki kínzással az állat halálát okozza, nyolc évet is kaphat.

Alexandra Pivková (Za ľudí), a javaslat egyik beterjesztője rámutatott, az elmúlt hét évben állatkínzásért csupán hat embert ítéltek börtönbüntetésre, az állattartási kötelezettségek elhanyagolásáért pedig senkit sem ültettek le. Az ítélet legtöbbször pénzbírság, esetleg feltételes szabadságvesztés volt, de ennek nincs megelőző ereje.

Az enyhe büntetést példázza az a néhány héttel korábbi eset, amikor a Nagyszombati Kerületi Bíróság helybenhagyta két rendőr kétévi felfüggesztett szabadságvesztését, amiért 2016-ban emésztőgödörbe fojtottak egy kutyakölyköt. Zuzana Stanová állatjogi ombudsman megjegyezte, ebben az esetben jogkörrel való visszaélés is történt, mivel a rendőrök egy idős hajléktalantól vették el a kutyát.

Ridegtartás

Ha az állat elpusztul az elhanyagolása miatt, a módosítás szerint két év is kiszabható lenne, több állat veszélyeztetése miatt pedig akár öt év – ez a kitétel főként a tenyészállatokra, tehenekre, lovakra stb. vonatkozna.

A javaslat még mindig nem olyan szigorú, mint Csehországban, ahol nemrég hat évre emelték az állatkínzásért kiszabható börtönbüntetést. Azok a tenyésztők, akik nem biztosítják a megfelelő körülményeket állataik számára, akár tízévi eltiltásra is számíthatnak.

Stanová hasonlóan szigorú büntetést szorgalmazott, mert mint mondja, sok eset arról tanúskodik, hogy aki az állatokat bántja, az emberre nézve is potenciális veszélyt jelenthet.

A hazai módosítás egyik következménye, hogy az állatkínzással kapcsolatos bűncselekmények kivizsgálása a kerületi rendőrkapitányságok helyett a járási kapitányságok feladata lesz, ahol jelenleg is kevesebb rendőr dolgozik a szükségesnél, az állatkínzással kapcsolatos esetek nagy része pedig jelenleg is megoldatlan marad. 2019-ben hatvanöt állatkínzásról szerzett tudomást a rendőrség, az esetek 34%-át tárta fel. Egy évvel korábban 33%-os felderítettséggel zárták az évet, 43-ból 14 megoldott esettel.

Állatviadalok

A törvénymódosítás az illegális állatviadalokra is kitér, a szervezés mellett a betanítás vagy az e célból történő állattartás is büntethető lesz. Ezek a személyek kétévi szabadságvesztéssel számolhatnak, viszont ha tettüket kiskorúak előtt követik el, vagy törvény által védett állatokkal, akár öt évet is kaphatnak. A módosítások novembertől léphetnek életbe, a javaslat beterjesztői azonban leszögezik, nem állnak meg, és azon fognak dolgozni, hogy még szigorúbban léphessenek fel az illegális kutyatenyésztés ellen. Ez azért is fontos, mert a Sloboda zvierat állatvédő szervezet szerint az uniós országok közül nálunk születik a legtöbb állat illegális tenyészetben.

A közeljövőben szintén sor kerülhet az állatok láncon való tartásának tiltására, amely már több európai országban is bevett gyakorlat.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rastislav Káčer

Nincs egyetértés a Beneš-dekrétumok kérdésében – nem írták alá a szlovák-magyar vegyesbizottság ülésének jegyzőkönyvét

Figyelmeztetnek a meteorológusok!

Csökkent az orosz olaj- és gáztermelés márciusban

Megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról

Szlovák Posta

Az elmúlt időszakban nem érkezett gyanús küldemény a nagykövetségre

Kikapcsolta szobatársa lélegeztetőgépét, mert zavarta a hangja

Kikapcsolta szobatársa lélegeztetőgépét, mert zavarta a hangja

d

KVÍZ: Tudod, mekkora büntetés jár a következő kihágásokért?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.