Közélet

Szigeti-per: ítélet augusztusban

Pozsony | Augusztusra napolta el a Pozsonyi III. Járásbíróság az ítélethirdetést Szigeti László volt oktatási miniszter perében. A bíró ma a jegyzőkönyvek felolvasásával folytatta a pert, de nem fejezte be, arra hivatkozva, hogy hosszú, és 11-től újabb tárgyalása van. A záró perbeszédek sem hangzottak el.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. április 21. 13:39

Még mindig nem zárult le a volt MKP-s oktatási miniszter pere. Csütörtökön az ítélethirdetésnek kellett következnie, ám a bíró az erre megszabott időben nem tudott minden dokumentumot felolvasni. Az ítélethirdetés augusztus 18-án fog folytatódni, ám állítólag az sem biztos, hogy aznap lezárul, lehet, hogy csak ősszel kerül pont az ügy végére. 
 
Csalással vádolják
 
Szigeti Lászlót szubvenciós csalással vádolták. Szubvenciós csalásnak a szlovák büntetőjog azt nevezi, amikor valaki állami, vagy uniós támogatást nyer, de azt nem a szerződésben lefektetett célra költi el, majd pedig megpróbálja félrevezetni, a támogatást nyújtó intézményt. A büntető törvénykönyv szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható ez a bűncselekmény.
 
A szubvenciós csalás a vád szerint abban áll, hogy a nemesócsai iskola tornateremére kapott támogatást egy magáncég csarnokának felújítására használták fel. Az ügyésznő szerint Szigeti szabálytalanul ítélte oda a támogatást, mindezt úgy, hogy tudta, a község nem teljesíti a szükséges feltételeket.
 
Már tavaly decemberben döntést akartak
 
Korábban Komjáti Lászlót, a falu egykori polgármesterét is megvádolták, ellene is folyt eljárás, azonban ő 2015-ben elhunyt. Így most már csak Szigeti Lászlót tudják felelősségre vonni az ügyben. A községet egy könyvvizsgálatot követően arra kötelezték, hogy fizesse vissza a 116 ezer eurót.
 
A bírósági eljárás során egyébként már decemberben meghallgatták az összes tanút. Már csak néhány jegyzőkönyv felolvasása és a záróbeszédek vannak hátra az eljárásból. Az egykori miniszter védőügyvédje még az előző tárgyalási napon, decemberben kérte, hogy haladéktalanul hozzon döntést a bíróság. A Pozsonyi III. Járásbíróság azonban január 29-én elnapolta a döntést, mert a bírói tanács  egyik tagja beteget jelentett.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

Gyatlov-rejtély

Az orosz ügyészség azt állítja, hogy hatvan év után megoldották a Gyatlov-rejtélyt

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.