Közélet

Szerdán próbálják meg leváltani Dankót

Szerdán 9 órakor kezdődik a rendkívüli parlamenti ülés, melyen az ellenzék megkísérli leváltani a parlament éléről Andrej Dankót (SNS) a kisdoktori munkáját érintő plágiumgyanú miatt.
TASR

2018. november 20. 14:00

Andrej Danko - TASR-felvétel

Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), a parlament alelnöke kijelentette: az ellenzék elutasítja a plagizálást, szerintük a szöveglopás egy civilizált országban szégyenteljes és elfogadhatatlan eljárás. Marek Krajčí, az OĽaNO képviselője úgy véli, a szlovák állampolgárok megérdemlik, hogy kiderüljön, Danko hogyan írta a kisdoktori munkáját. „Bízom benne, hogy az ülésen magyarázattal fog szolgálni” – tette hozzá.

Az ellenzéki képviselők már november elején is tettek egy kísérletet Danko leváltására, de a rendkívüli ülés programját akkor nem támogatta kellő számú képviselő, így végül nem került sor rá. Most más a helyzet. A parlament elnöke múlt héten bejelentette, hogy az SNS ezúttal támogatni foga az ülés megnyitását, és a koalíciós partnereit is erre fogja kérni. Danko bevallása szerint bizalmi szavazásnak akarja alávetni magát házelnökként és koalíciós partnerként is. Egyben utalt rá, hogy csorba esett a kölcsönös bizalmon a koalíción belül, és hangsúlyozta, hogy bizalom nélkül nem lehet kormányozni.

2018. november 17. 14:03

Bugár: nem követeltük Danko lemondását, csak azt, hogy hozzon személyes döntést

A Most-Híd támogatni fogja az ülés megnyitását, azt azonban nem tudni, a párt képviselői hogyan fognak szavazni a Dankót érintő szavazáson. Bugár Béla pártja pár nappal korábban úgy foglalt állást, hogy Dankónak „személyes döntést” kell hoznia. Emiatt a Danko mellett kiálló SNS bírálta a koalíciós partnerét. Bugár elismerte, hogy feszült a viszony a pártja és az SNS között, hozzátette ugyanakkor, hogy előre hozott választásokról szó sem lehet.

A Smer-SD párt szintén kiáll Danko mellett, akit a szabad, demokratikus választásokon megválasztott parlament legitim elnökének tekint. 

Danko múlt héten megismételte, hogy a doktori értekezését a legjobb tudása szerint, tiszta lelkiismerettel készítette el. „Összhangban az akkor érvényes előírásokkal és a kor technikai lehetőségeinek megfelelően” – tette hozzá. A parlament elnöke bízik benne, hogy továbbra is jogállamban élünk, és hogy egy újságcikk vagy egy Facebook-bejegyzés alapján nem lehet egy embert indokolatlanul megvádolni, elítélni és kivégezni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Januártól 30 eurót kérhetnek a kezelésért

Pellegrini megérti, hogy az embereket irritálja a képviselői fizetések ugrásszerű növekedése

Dulakodás alakult ki Párizsban a sárgamellényesek újabb tüntetésén

Az oktatás és a turizmus Nagyszombat megye jövő évi prioritása

Igazgatóváltások a megyei kulturális intézmények élén

Hosszú: ez egészen más világbajnokság volt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?