Közélet

Szeptemberben dönt a bíróság Szigeti László ügyéről

Pozsony | A pozsonyi Megyei Bíróság szeptember 14-én hozhat végleges ítéletet Szigeti László volt oktatási miniszter perében – tudatta az igazságügyi minisztérium honlapja.
TASR

2017. augusztus 29. 15:17

Szigeti Lászlót (MKP), a Pozsonyi III. Járásbíróság 2016. decemberében felmentette a könyvelési csalás vádja alól, az ítélet ellen azonban az ügyész fellebbezett.

A bíró szerint a bizonyítási eljárás során bebizonyosodott, hogy könyvelési csalás történt, az ügyész azonban nem tudta bizonyítani, hogy a csalást Szigeti László követte volna el. A bíróság a volt tárcavezetőt felmentette a vád alól, az ügyész azonban fellebbezett.

A bíróság szerint a minisztérium szekciófőnökei felelnek a finanszírozási kérdésekért és azok ellenőrzéséért. „A miniszter azt hagyja jóvá és írja alá, amit a szekciófőnökök beterjesztenek. A helyességért is ők felelnek” – indokolta a döntést a bíró. Szerinte nem várható el a minisztertől, hogy 1-2 ezer kérvény törvényességét maga vizsgálja meg. „Erre külön apparátus van” – közölte a bíró. Hozzátette, a bizonyítási eljárás során nem sikerült bebizonyítani, hogy a miniszter tudott volna arról, hogy az uniós támogatást nem arra a célra használták fel, mint amire azt a tárca jóváhagyta.

Szigeti László ellen egy 2006-os ügy miatt emelt vádat az ügyész. Akkor az MKP színeiben öt hónapig vezette az oktatási minisztériumot. A vád szerint Szigeti miniszterként több mint 116 ezer eurós uniós támogatáshoz juttatta Nemesócsa községet. Az összeget a helyi alapiskola rendkívül rossz állapotban levő tornatermének felújítására igényelte az önkormányzat. A pénzt azonban egy magáncég épületében levő csarnok felújítására fordították. A vád szerint Szigeti úgy hagyta jóvá a támogatást, hogy tudta, Nemesócsa nem teljesíti a pályázati feltételeket. A rendőrség szerint Szigeti előre megállapodott a község polgármesterével a támogatásról. Az ügyész 2013-ban emelt vádat a volt tárcavezető ellen.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

Gyatlov-rejtély

Az orosz ügyészség azt állítja, hogy hatvan év után megoldották a Gyatlov-rejtélyt

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.