Sólymos: Összefogtunk Dzurindával, mert nagyobb a káosz, mint Mečiar után

Sólymos László Mikuláš Dzurinda

Az utóbbi évek voltak a legnehezebbek Szlovákia újkori történetében, miközben minden idők két leggyengébb kormánya volt hatalmon, az eredmény pedig akkora káosz, amilyen legutóbb Vladimír Mečiar kormányzásának végén volt. Ezért döntött úgy a parlamenten kívüli Híd, hogy összefog Mikuláš Dzurinda parlamenten kívüli Modrí–ES pártjával, és hasonló változást kínál fel, mint amilyen 1998-ban bekövetkezett – jelentette ki Sólymos László, a Híd 2023 elnöke.

Rámutatott, hogy újra kell indítani az ország gazdaságát, konszolidálni az államháztartást és az államigazgatást, amit értelmetlen személycserék bénítottak meg. „Az elmúlt három évben egyes miniszterek teljesen felforgatták a tárcáikat, olyan embereket dobtak ki, akik 10-15 éve vagy még régebben dolgoztak ott és óriási tapasztalataik voltak” – jelentette ki Sólymos.

Hozzátette, teljesen normális dolog lenne, ha egy új kormány bizonyos mértékig az előző eredményeire támaszkodna, például egy-egy autópálya-szakasz megépítése tovább tarthat, mint egy kormányzati ciklus. „Teljes egészében változtatni kell a politikai kultúrán. Azzal nem jutunk messzire, amit ez a politikai garnitúra hozott” – mondta Sólymos.

Meggyőződése szerint a politikai ellenfeleikkel is képesek lesznek konstruktív párbeszédet folytatni. „Vagy visszatérünk a normális politizáláshoz és képesek leszünk tisztességes párbeszédre akkor is, ha eltérőek a nézeteink, vagy marad ez a káosz” – folytatta a Híd elnöke.

A két párt közös listával, Modrí, Most-Híd néven indul a választáson. Sólymos természetesnek tartja ezt a pártszövetséget, mert egyforma értékeket vallanak, bár elismeri, viszonylag későn jött létre az egyezség. „Tudom, hogy a választásokat tekintve már nagyon kevés idő maradt, hiszen csak hétfőn (május 29.) jegyezték be a pártunkat, csakúgy, mint a választási pártot. Nagyon kevés időnk maradt” – tette hozzá.

Mindként párt egyik legfőbb célkitűzése az ország nyugati irányultságának megőrzése, emellett a Híd régóta támogatja a regionális különbségek felszámolását, a kisebbségek támogatását, a következő ciklusban pedig szeretné elfogadtatni a kisebbségi törvényt.

Ódor Lajos hivatalnokkormányától Sólymos mindenekelőtt azt várja, hogy megfelelően előkészíti és levezényli a parlamenti választást, melynek eredményét senki sem kérdőjelezheti majd meg. Fontos feladat egy reális költségvetési tervezet elkészítése is. Rámutatott, hogy a szakértői kormány miniszterei nem indulnak a választáson, ilyen értelemben nincsenek politikai nyomás alatt, így reális képet rajzolhatnak arról, milyen helyzetben vannak most az egyes minisztériumok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?