Közélet

Sólymos: a Híd nem akarja, hogy megbénuljon az Alkotmánybíróság

A Híd koalíciós párt kész megválasztani az alkotmánybíró-jelölteket, és nem érdeke, hogy megbénuljon az Alkotmánybíróság (AB). Ezt csütörtökön közölte a TASR hírügynökséggel Sólymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter Bajmócon.
TASR

2019. február 14. 15:13

Sólymos László - Somogyi Tibor felvétele

Hozzátette: igyekeznek megegyezni a koalíciós partnerekkel azokról a jelöltekről, akiket közösen fognak támogatni. A Most-Híd arra fog törekedni, hogy az Alkotmánybíróság ne kerüljön válságba. „Természetesen az első körben is szavaztunk, de nem jutottunk közös nevezőre, ezért tárgyalnunk kell. Úgy vélem, hogy a koalíciónak meg kellene választania a bírókat” – mondta Sólymos.

Robert Fico, a Smer-SD elnöke kedden (2. 12.) kijelentette, hogy ő az Alkotmánybíróság elnöki pozíciójára pályázott. Arról, hogy jó elnök vált volna-e belőle, Sólymos nem akart véleményt nyilvánítani. „Mivel visszavonta az indulását, ez a kérdés most már irreleváns” – mondta.

A képviselők csütörtökön 17 órától szavaznak az alkotmánybíró-jelöltekről. A szavazást eredetileg 11 órára írták ki, Miroslav Číž (Smer-SD) koalíciós képviselő javaslatára azonban elhalasztották azt.

A parlament alkotmányjogi bizottsága csütörtök reggel elfogadott egy határozatot, amelyben azt ajánlja a képviselőknek, hogy nyilvánosan szavazzanak az alkotmánybíró-jelöltekről. A határozatot Sárközy Irén, a Most-Híd képviselője és Tibor Bernaťák, az SNS frakcióelnöke is támogatta.

A képviselők azért ismétlik meg a szavazást, mert a keddi (2. 12.) első fordulóban egy jelöltet sem választottak meg. A parlamentnek 18 alkotmánybíró-jelöltet kell választania, akik közül az államfő kilencet fog kinevezni a leköszönő alkotmánybírók helyére. A megbízatási idejük 12 évre szól. Összesen 13 alkotmánybíró van.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Enyhén csökken a munkanélküliség

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Frissítve

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Ne hagyja, hogy a sérülés gátolja a mozgását

Az épületek szépülnek, de kevesebb diákot vehet fel az Ipari

A magyarok legjobbjai: Szalai, Dzsudzsák, Orbán és Lovrencsics

Legfrissebb galériák
Olvasta már?