Közélet

Sokba kerül az idősgondozás

A legolcsóbb, ha az idős emberről a család gondoskodik. Minden más megoldás pénzbe kerül, az államtól igényelhető bizonyos hozzájárulás.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. szeptember 1. 19:27

Aki súlyos egészségügyi problémákkal küszködik, hogy képtelen ellátni magát, súlyosan egészségkárosult személynek számíthat, s a korától függetlenül igényelhet az államtól bizonyos támogatást. Az önkormányzatok is hozzájárulnak a szociális intézmények költségeihez, az ügyfelek rendszerint az eredeti ár 20–25%-át fizetik, a többit a községi vagy a megyei önkormányzat téríti. A legdrágábbak a magánszolgáltatások, akár ötször annyiba kerülhetnek, mint az önkormányzatiak. Az ügyfélnek mindent saját zsebből kell állnia, viszont nem kell várakozni. Az államilag támogatott intézményekbe nehezebb bejutni, a legtöbb helyen hosszú várólisták vannak.
 
SZEMÉLYI ASSZISZTENS 
Személyi asszisztense a 6 és 65 év közti egészségkárosodottaknak lehet, kérni a lakhely szerinti szociális ügyi hivatalban kell. Először megvizsgálják az igénylő egészségi állapotát és a rászorultság mértékét. Az asszisztens órabére 2,78 euró. Közeli családtag is lehet asszisztens, de csak korlátozott mértékben, bizonyos feladatokat végezhet el, és asszisztensként évente maximum 1460 órát dolgozhat. Naponta legfeljebb 10 órában láthatja el feladatát, ha pedig családtagot ápol, legtöbb 4 órában. Az asszisztenssel szerződést kell kötni, pontos havi kimutatást kell készíteni arról, hány órát töltött az egészségkárosodottal; igazolást kell írni az asszisztensnek kifizetett havi jutalomról, s azt a hivatalban legkésőbb a következő hónap 5. napjáig kell felmutatni. 
 
 
GONDOZÓI HOZZÁJÁRULÁS 
Olyan személynek adják, aki a szociális ügyi hivatal által súlyosan egészségkárosodottnak minősített személyt gondoz. Vagyis a hozzájárulást is a szociális ügyi hivatalban kell kérvényezni. Igénybe vehetik a gondozott személy rokonai – pl. gyerekei, szülei, unokái stb. Nem hagyják jóvá a gondozási támogatást, ha az egészségkárosodott személynek már van személyi asszisztense. A támogatás összege havonta 249,35 euró, kettő vagy több gondozott esetében 323,36 euró. Ha a gondozott személy igénybe veszi valamilyen szociális vagy oktatási intézmény szolgáltatásait legalább heti 20 órában, a gondozási támogatás 223,44 euró, kettőnél több gondozott személy esetében 304,87 euró. Továbbá 315,96 eurós támogatásra számíthat az a gondozó, aki egyszerre több egészségkárosodott személyt gondoz, miközben az egyik igénybe veszi valamilyen szociális vagy oktatási intézmény szolgáltatásait, a másik nem vesz igénybe ilyen szolgáltatást. Ha a gondozónak nincs más bevétele, azaz egyébként munkanélküli lenne, a gondozói hozzájárulás további 49,80 euróval egészíthető ki, és az állam fizeti a nyugdíjbiztosítását. Csökken a támogatás összege, ha a gondozó maga is nyugdíjas, ilyen esetben csak 92,52 euróra, több gondozott személy esetében pedig 122,13 euróra lehet számítani. 
 
HÁZI GONDOZÓI SZOLGÁLAT 
A gondozói szolgálat a szociális szolgáltatások egyik fajtája: mások segítségére szoruló személynek nyújtják, miközben a rászorultság mértéke II-es fokozatú, s elsősorban az önellátás terén, a háztartásban és a legalapvetőbb szociális tevékenységekben segítenek. Kérni a helyi községi hivatalban kell. Előbb elbírálják a rászorultság mértékét, s ha jóváhagyják a szolgáltatást, a község által kijelölt gondozó házhoz jön, rendszerint ebédet hoz, de segíthet a mindennapi tevékenységekben is – az öltözködésben, mosakodásban, főzésben, orvoslátogatáskor stb. Az önkormányzat munkatársai csak hétköznapokon segítenek, ezzel szemben a magánintézmények emberei hétvégén is házhoz mennek, és mozgásképtelen, fekvőbetegeket is vállalnak. Ha a község nem tud ilyen szolgáltatást biztosítani, a rászoruló személyt bizonyos ideig elhelyezhetik egy szociális intézményben. A szolgáltatás nem ingyenes, a gondozó órabére 2 euró körül mozog. Összehasonlításképpen: aki nem a községi hivataltól kér gondozót, hanem magáncégtől, annak az órabére 5–8 euró között lehet. 
 
IDŐSEK NAPKÖZI OTTHONA 
Különböző szociális szolgáltatásokat nyújt nap közben olyan egyedül élő embereknek, akik már nem teljesen önellátóak, segítségre vagy támaszra szorulnak, vagy csak nem szeretnének egyedül lenni, s napközben 2–4 órás ellátásra szorulnak. Igénybe vehetik azok is, akik hozzátartozóikkal élnek, ám azok nem tudnak egész nap gondoskodni róluk. Fekvőbetegek nem vehetik igénybe. Intézni a lakhely szerinti községi hivatalban kell. A szolgáltatás nem ingyenes, a napi díj 2 euró körül mozog, az ebédért külön kell fizetni. Van, ahol óradíjat számolnak, és minden megkezdett óráért például 70 centet számláznak. 
 
IDŐSEK OTTHONA 
A köznyelvben nyugdíjas- vagy öregotthonnak is hívják. A nyugdíjas rászorultságának mértéke legkevesebb IV-es fokozatú. Olyan nyugdíjasok is igénybe vehetik, akik nem magatehetetlenek, de valamilyen más komoly okból kell őket itt elhelyezni. Például, ha az életük vagy az egészségük veszélyben van, ha nincsenek biztosítva a legalapvetőbb lakáskörülményeik, ha mások segítségére vannak utalva, azoknak haladéktalanul biztosítanak helyet. Szükség van a rászorultság mértékét elbíráló szakvéleményre, amit a lakhely szerint illetékes községi hivatalban kell intézni. Az árban az egyes otthonok között, de még ugyanazon intézményen belül is óriási eltérések vannak, attól függően, hogy egy- vagy többágyas szobát kér valaki, illetve milyen konkrét szolgáltatásokat (fizikai segítségnyújtás, ápolás, szállás, étkeztetés, tisztálkodásban való segítség, takarítás, bevásárlás, mosás, vasalás, kulturális és egyéb tevékenység) rendel. A legolcsóbb, kizárólag alapellátást nyújtó otthonok ára 150 eurónál kezdődik, de a legtöbb intézmény általában 300–600 euróba kerül havonta, s van, ahol ezer euró felett számláznak. A kosztot külön kell fizetni, 3–8 euróba kerül naponta. A magánintézményekben nem vizsgálják a rászorultság mértékét, de az ügyfélnek kell fizetnie a szolgáltatások teljes árát. 
 
SZOCIÁLIS OTTHON 
A szociális otthonokban speciális igényű személyeket helyeznek el, s az öregotthonoktól eltérően ezt már nem a községi hivatalban, hanem a megyei önkormányzatnál kell kérvényezni. Szükség van a rászorultság mértékét igazoló szakvéleményre. A szociális otthonokban ugyanis az V. és VI. kategóriába sorolt 10–12 órás ellátásra szoruló mozgásképtelen és látássérült személyek kaphatnak helyet. Nem feltétel, hogy elérjék a nyugdíjkorhatárt, és gyakran előfordul, hogy az idős személy nyugdíjaztatása után is itt marad. Az ár 200–250 eurónál kezdődik havonta, a kosztot külön számlázzák. Az igénybe vett szolgáltatásoktól függően – az idősek otthonához hasonlóan – az ár tekintetében óriási különbségek lehetnek, s a magánintézményekben 1000–1500 eurót is kérhetnek. 
 
SPECIÁLIS INTÉZMÉNYEK 
Aki súlyosabb betegségben, például Parkinson-kórban, Sclerosis multiplexben vagy Alzheimer-kórban szenved, speciális igényei vannak, 10–12 órás ellátásra szorul, azt valamelyik speciális intézményben lehet elhelyezni. Itt is érvényes: vannak teljesen magánkézben lévő és az önkormányzat által támogatott intézmények, az előbbiek drágábbak. Ahhoz, hogy jóváhagyják a beteg elhelyezését, V. fokozatú rászorultság szükséges, a rászorultság mértékét a megyei önkormányzat illetékes részlege vizsgálja meg. 
Szentgáli Anikó
Önnek ajánljuk

Ők vannak a Híd listájának befutó helyein

Démonokat emleget, és Giggset dicséri a walesi sajtó

Frissítve

Továbbra is rács mögött marad Zsuzsová és Szabó

Kotleba pártját átnevezték

A görög, aki nem ismer félelmet a pályán

Én nem sírok, én ábrázolok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!