Közélet

Sokba kerül a kiselsős

Pozsony | A Partners Group pénzügyi csoport szerint 160 euróba kerülhet egy kiselsős számára szükséges tanszercsomag. A valóságban azonban ennél sokkal többet is fizethetnek a szülők.
Szalay Hajnalka

2019. augusztus 14. 14:00

Illusztráció - Felvétel: Matej Kalina/Plus Jeden Deň

„Az elsősök iskolakezdésével kapcsolatos bevásárlások rendkívüli kiadásokat jelentenek a családoknak, ezért előre fel kell rá készülni. Bár vannak, akik a néhány száz eurós kiadásokra is elhanyagolhatóként tekintenek, egyes családoknak ez komoly anyagi nehézségek okozhat” – állítja Matej Kovařík, a Partners Group pénzügyi szakembere. Ezért mindenkinek azt ajánlja, hogy mielőtt belevetné magát az ész nélküli költekezésbe, előtte írja össze, mire van szüksége a valóságban, majd beszélje meg valakivel, akinek már van tapasztalata e téren. A szakember szerint nem árt, ha az előre kiszámolt összegnek 20%-ával többet szánunk a tanszerekre.

Alacsony támogatás 

A szakemberek szerint ajánlott nem utolsó pillanatra hagyni a bevásárlást, s nem jó egyszerre megvásárolni az összes tanszert. A végösszeg azonban így is jócskán meghaladhatja akár a 200 eurót is, így az idén, elsősök számára a parlament által megszavazott százeurónyi iskolakezdési támogatás sem elég arra, hogy a szülők minden költségét fedezze. Nem beszélve arról, hogy a támogatást a szülők csak az októberi családi pótlékkal együtt kapják majd meg. 

Minimum 160 euró

A Partners Group becslései alapján legalább 160 euróba is kerülhet egy kiselsős iskolakezdése, viszont a szervezet is elmondja, hogy ez az összeg csak hozzávetőleges. Míg például ők 55 eurót számolnak egy iskolatáskára, addig egy minőségi táska ára jócskán meghaladhatja a 80 eurót is. A társaság továbbá felhívja a figyelmet, érdemes év közben is takarékoskodni, hiszen a tanév alatt is számos kiadással kell a szülőknek számolniuk, mint például osztálypénz, biztosítás, kirándulások, sportesemények, színház, szakkörök, valamint magániskola esetén tandíjjal is.

Táblázat
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?